Με τη συμμετοχή 400 νέων, Υπουργών Παιδείας και άλλων αξιωματούχων από διεθνείς οργανισμούς και κοινωνικούς εταίρους από 180 και πλέον χώρες, πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 28-30 Σεπτεμβρίου, η συνδιάσκεψη “YOUTH4CLIMATE”.
Βασική επιδίωξη της Συνδιάσκεψης αποτέλεσε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, η ετοιμασία του κειμένου πολιτικής αναφορικά με την εκπαίδευση και τη συμμετοχή των νέων στο σχεδιασμό των πολιτικών και της λήψης απόφασης στο ζήτημα των κλιματικών αλλαγών, το οποίο θα παρουσιασθεί στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP 26) στη Γλασκώβη, στις 31 Οκτωβρίου 2021-12 Νοεμβρίου 2021, με στόχο την υιοθέτησή του από τις Κυβερνήσεις.
Βασικοί άξονες της συνδιάσκεψης αποτέλεσαν οι νέοι και ο ηγετικός τους ρόλος στη διαμόρφωση των πολιτικών για το κλίμα, η αειφόρος ανάκαμψη. Επίσης, η συμμετοχή των μη κρατικών φορέων στα θέματα της εκπαίδευσης κατά της κλιματικής αλλαγής και της ενδυνάμωσης των νέων και η διαμόρφωση μιας υπεύθυνης και συνειδητοποιημένης κοινωνίας στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κύπρος δεδομένης της αναγνώρισης του ρόλου της στη συνδιαμόρφωση των διεθνών πολιτικών στα θέματα της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ), αλλά και της καθιέρωσής της ως παραδείγματος καλής διεθνούς πρακτικής, σε σχέση με τις πολιτικές που εφαρμόζει για την ΕΑΑ στο εθνικό της πλαίσιο, προσκλήθηκε και συμμετείχε με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) Νεόφυτο Παπαδόπουλο, ο οποίος εκπροσώπησε τον ΥΠΠΑΝ, στην ειδική συνεδρία «Διάλογος με τους Νέους για την Κλιματική Αλλαγή». Σημειώνεται ότι στην εν λόγω συνεδρία συμμετείχαν Υπουργοί από όλες τις περιφέρειες, οι χώρες των οποίων έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στο πεδίο της ΕΑΑ. Η Κύπρος, επιλέγηκε ως η εκπρόσωπος της Μεσογείου.
Από τη συζήτηση των νέων με τους αξιωματούχους των χωρών, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή, προέκυψαν ως βασικά συμπεράσματα η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της επάρκειας των νέων στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η ενίσχυση των πρωτοβουλιών που αφορούν στην εκπαίδευση πέρα και έξω από το σχολείο (μη-τυπική εκπαίδευση) και η ενδυνάμωση των νέων στη δημόσια υποστήριξη πολιτικών οι οποίες αφορούν στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ξεκινώντας από το τοπικό επίπεδο.
Επίσης, η ενσωμάτωση της κλιματικής αλλαγής στο Αναλυτικό Πρόγραμμα των χωρών ξεκινώντας από την προσχολική ηλικία, η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή, αλλά και η δικτύωσή τους και η αλληλεπίδρασή τους με φορείς χάραξης πολιτικής.
Ακόμη, η διασύνδεση του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό τομέα και η ενίσχυση της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας των νέων μέσα από την απόκτηση πράσινων και εγκάρσιων δεξιοτήτων και η καλύτερη αξιοποίηση της ψηφιακής εκπαίδευσης και της τεχνολογίας στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της αειφόρου ανάπτυξης.
Προστίθεται ότι στο περιθώριο της συνδιάσκεψης ο ΓΔ του ΥΠΠΑΝ συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Παιδείας της Ιταλίας και την Υπουργό Παιδείας του Εκουαδόρ. Στη συνάντηση συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας σε θέματα εκπαίδευσης της UNESCO Stefania Gianinni. Στο πλαίσιο της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό και δημιουργικό κλίμα, η Κύπρος παρουσίασε τις πολιτικές της σε σχέση με την ΕΑΑ, και ανέπτυξε τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της σε σχέση με το νέο Στρατηγικό Πλαίσιο για την ΕΑΑ2030.
Παράλληλα, συζητήθηκαν οι άξονες συνεργασίας των τριών χωρών, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, σε ό,τι αφορά την ΕΑΑ και την κλιματική αλλαγή στην εκπαίδευση, με έμφαση την ενσωμάτωση της κλιματικής αλλαγής στο Αναλυτικό Πρόγραμμα, την καθιέρωση της ολιστικής σχολικής προσέγγισης στο πλαίσιο της ΕΑΑ, την ανάδειξη της τοπικής δράσης και της συμμετοχής των γηγενών πληθυσμών στα θέματα της αειφορίας και της κλιματικής αλλαγής, στην αξιολόγηση και βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων σε ό,τι αφορά τα θέματα της αειφορίας και της κλιματικής αλλαγής σε επίπεδο γνώσεων, ικανοτήτων και συμπεριφοράς.
Καταληκτικά, τονίσθηκε η δέσμευση της Κύπρου να συνεχίσει και να επεκτείνει τη συνεργασία με την UNESCO, στα θέματα της ΕΑΑ και της κλιματικής αλλαγής στην εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΕΑΑ στη βάση των πέντε περιοχών προτεραιότητας της UNESCO για την ΕΑΑ2030.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ντύθηκε στα λευκά το Τρόοδος: Μαγευτικές εικόνες από τα πρώτα χιόνια - Δείτε βίντεο
• Καταγγελία βόμβα στην Βουλή από Κέττηρο: «Ο υπόκοσμος διαχειρίζεται τ/κ περιουσίες» - Βίντεο
• Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στη Λευκωσία: Εκκενώθηκε πολυκατοικία - Zημιές και σε δεύτερο όχημα
• Συναγερμός στις Αρχές μετά από πυρκαγιά σε κατοικία - Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις