ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Ευνοϊκός προορισμός για επενδυτές η Κύπρος»

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Ευνοϊκός προορισμός για επενδυτές η Κύπρος»

Η Κύπρος είναι μια χώρα που πραγματικά δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για ευνοϊκή μεταχείριση των επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Χαιρετίζοντας το επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Βουλγαρίας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (26/02) στη Σόφια, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλγαρίας Rumen Radev, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κύπρος παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Βουλγαρία, ενώ αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών ως επενδυτικών προορισμών.
 
Οι κυπριακές επενδύσεις στη Βουλγαρία υπερβαίνουν τα €2 δισεκατομμύρια ευρώ «καταδεικνύοντας το σημαντικό υπόβαθρο και στέρεες βάσεις της οικονομικής μας συνεργασίας» σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Στο πλαίσιο του φόρουμ, και στην παρουσία των δύο Προέδρων, υπεγράφησαν τρία Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων και των επιχειρηματικών συνδέσμων Κύπρου και Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στην ομιλία του στο φόρουμ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η παρουσία του Προέδρου Radev και του ιδίου στο φόρουμ «αποτελεί απτή απόδειξη της ισχυρής βούλησης και της σημασίας που αποδίδουμε στην ενίσχυση και διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων Κύπρου – Βουλγαρίας, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες των ολοένα αναπτυσσόμενων διμερών μας σχέσεων».
 
Αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τις δύο χώρες και στο εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων, ενώ είπε ότι μέσα από τις διαβουλεύσεις που είχε την Τρίτη με τον Πρόεδρο Radev και τον Πρωθυπουργό Borissov, διαπιστώνεται η αμοιβαία πρόθεση για ενδυνάμωση των διαχρονικά ισχυρών δεσμών.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συζητήθηκαν τρόποι ποιοτικής αναβάθμισης του ήδη εκτενούς θεσμικού πλαισίου που διέπει τη συνεργασία, με πέραν των 30 διμερών συμφωνιών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η αποφυγή διπλής φορολογίας, η ενέργεια, ο τουρισμός, η γεωργία, η υγεία και φυσικά η οικονομία και το εμπόριο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διαμόρφωση ενός δυναμικού πλαισίου διμερούς συνεργασίας.
 
Ένα πλαίσιο το οποίο, στη βάση της κοινής βούλησης για ενίσχυση της συνεργασίας μας, συνεχώς εμπλουτίζεται, παρέχοντας νέες ευκαιρίες επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, συνέχισε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε τη σημερινή υπογραφή τριών Μνημονίων Συναντίληψης μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων και των επιχειρηματικών συνδέσμων Κύπρου και Βουλγαρίας, τα οποία, όπως είπε, αναντίλεκτα θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών για περαιτέρω αύξηση των εκατέρωθεν επιχειρηματικών και εμπορικών δραστηριοτήτων.
 
Παράλληλα, χαιρέτισε την πρόσφατη σύσταση του Βούλγαρο-Κυπριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, που «αναμφίβολα θα δράσει υποβοηθητικά στις προσπάθειες για δημιουργία αμοιβαίως επωφελών οικονομικών συνεργειών, διευκολύνοντας τη δικτύωση μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις σημαντικές προοπτικές στον τομέα του τουρισμού, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται άνοδος του τουριστικού ρεύματος με τις αφίξεις από την Κύπρο προς τη Βουλγαρία και από τη Βουλγαρία προς την Κύπρο, και διπλασιάζονται τα τελευταία 5 χρόνια. Συγκεκριμένα, είπε ότι από την Κύπρο επισκέφθηκαν τη Βουλγαρία πέρσι 50 χιλιάδες άτομα και από τη Βουλγαρία στην Κύπρο 20 χιλιάδες.

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι αριθμοί τουριστικών αφίξεων θα μπορούσαν να ήταν υψηλότεροι, ωστόσο είπε ότι μέσα από τη στενή συνεργασία και την τακτική συνδεσιμότητα με πτήσεις σε ημερήσια βάση σε διάφορες βουλγαρικές πόλεις «ο στόχος να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από την Κύπρο προς τη Βουλγαρία και αντιστρόφως είναι κάτι που οπωσδήποτε θα πετύχουμε».

Το εμπόριο αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της συνεργασίας μας, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αν και όπως είπε, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 καταγράφηκε μια πτώση της τάξης του 20% στις εμπορικές συναλλαγές, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
 
Είπε πάντως ότι οι προοπτικές ανάκαμψης παρουσιάζονται ευοίωνες ενώ ανέφερε ότι οι προοπτικές και δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των συνεργασιών δεν εξαντλούνται μόνο στους συγκεκριμένους τομείς, αλλά επεκτείνονται και σε αυτούς της ενέργειας, της ναυτιλίας, της εκπαίδευσης και της έρευνας και καινοτομίας, μεταξύ άλλων.
 
Απευθυνόμενος στη βουλγάρικη επιχειρηματική κοινότητα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, προσφέρει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ως σημαντικό κέντρο διεθνούς επιχειρηματικότητας, αλλά και ως βάση από την οποία μπορεί να δοθεί πρόσβαση προς την περιφερειακή και διεθνή αγορά.
 
«Η γεωγραφική θέση της Κύπρου γειτνιάζει προς τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία, είναι ένας συνδετικός κρίκος και συνεπώς, παρά το μέγεθος της χώρας, οι προοπτικές είναι πολύ μεγαλύτερες του μεγέθους της», είπε.
 
Ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί έναν εξαιρετικό, ανταγωνιστικό προορισμό για διεθνείς επιχειρήσεις ενώ η προσπάθεια της Κυβέρνηση είναι μέσα από συνεχείς μεταρρυθμίσεις να βελτιώσει τον χρόνο αδειοδότησης των επενδύσεων, να πατάξει τη γραφειοκρατία, να επιφέρει διαφοροποιήσεις όσον αφορά το φορολογικό και νομικό πλαίσιο, και μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την απονομή δικαιοσύνης, ώστε να αισθάνονται ασφαλέστερα οι επιχειρηματίες που επενδύουν.

Σε ό,τι αφορά την κυπριακή οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην κρίση του 2013, λέγοντας ότι έγινε κατορθωτό να ξεπεραστούν τα προβλήματα και σήμερα η Κύπρος να είναι μια χώρα με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, με ρυθμούς ανάπτυξης από τους ψηλότερους στην Ευρώπη, με αναβάθμιση της οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, με τη δυνατότητα δανεισμού με τα χαμηλότερα δυνατά επιτόκια.
 
«Η συνεχής πτωτική τάση της ανεργίας είναι κάτι που επίσης καταγράφεται και θέλω να πιστεύω ότι το όλο επενδυτικό κλίμα που καλλιεργείται είναι εξαιρετικό για όσους επιθυμούν πραγματικά να αναπτύξουν ευρύτερα τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες» είπε.
 
Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που επίσης κλονίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, είπε ότι παρουσιάζεται ένας ανασχεδιασμός, ανακεφαλαιοποίηση, κερδοφορία, σταθερότητα, αυστηρή εφαρμογή των κανόνων ελέγχου.
 
Διαβεβαίωσε τέλος τους παριστάμενους ότι η Κυβέρνηση παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην συνεχή αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την τρίτη του επίσκεψη ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ το 2017 είχε δεχθεί τον Πρόεδρο Ράντεβ στην Κύπρο.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ράντεβ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Βουλγαρίας αποτελεί κοινό στόχο των δύο χωρών, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και του τουρισμού, καθώς και της ανάπτυξης της συνδεσιμότητας.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα σημαντικό εταίρο της Βουλγαρίας και ότι υπάρχει σταθερή άνοδος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Είπε, ωστόσο, ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, στον εμπορικό και επενδυτικό τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στις προοπτικές για διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η ίδρυση κοινών επιχειρήσεων, η τεχνολογία, οι επενδύσεις. οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η γεωργία, η ναυτιλία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Επεσήμανε ότι Κύπρος και Βουλγαρία απολαμβάνουν άριστες πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις, σημειώνοντας τις φιλικές σχέσεις που ο ίδιος διατηρεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.   
 
Το φόρουμ χαιρέτισαν, επίσης, ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ Ώθωνας Θεοδούλου και ο Πρόεδρος του βουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Τσβέταν Σιμεόνοφ.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Σιμεόνοφ είπε ότι η μεγάλη προσέλευση επιχειρηματιών στο φόρουμ αποτελεί απόδειξη του έντονου ενδιαφέροντος για εκατέρωθεν επενδύσεις, ενώ χαρακτήρισε ως τεράστιες τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών διμερών σχέσεων Κύπρου και Βουλγαρίας.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδούλου είπε ότι «η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο να αναλύσει πώς οι οικονομικοί δεσμοί των δύο χωρών μπορούν να αναβαθμιστούν περαιτέρω και πώς οι δύο οικονομίας μπορούν να διασφαλίσουν τα κοινά οικονομικά τους συμφέροντα, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που υπάρχουν και στους τομείς της ενέργειας, της νέας τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας».
 
Τα Εμπορικά Επιμελητήρια των δύο χωρών υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, ενώ άλλο ένα Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη και αφορά ανανέωση ισχύοντος Μνημονίου. Υπεγράφη επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Επιχειρηματικών Συνδέσμων των δύο χωρών.
 
Τη διοργάνωση του φόρουμ ανέλαβαν το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο που, σε συνεργασία με τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου – Βουλγαρίας και την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Από ΚΥΠΕ 


 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top