Ο διορισμός του Γενικού Εισαγγελέα θα πρέπει να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι κομματικές σκοπιμότητες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την ετοιμότητα του κόμματός του να συζητήσει τη διοικητική ανεξαρτησία της Νομικής Υπηρεσίας «για να αντιμετωπιστούν οι πάρα πολύ σοβαρές υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς»
Ο κ. Παπαδόπουλος προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, στη Νομική Υπηρεσία, με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Παπαδόπουλο και το κόμμα του για το έντονο ενδιαφέρον, που επιδεικνύουν στα θέματα της πάταξης της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι το θέμα της ανεξαρτητοποίησης «θα συμβάλει προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της καλής και αποτελεσματικής λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας».
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η πάταξη της διαφθοράς είναι φυσικά ένας αγώνας που μας αφορά όλους και σε αυτό τον αγώνα σίγουρα ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει η Νομική Υπηρεσία και ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αντάλλαξε κάποιες απόψεις με τον Γενικό Εισαγγελέα για το «πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη Νομική Υπηρεσία έτσι ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτόν τον πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς πέραν από νομικός σύμβουλος του κράτους, ο οποίος καλείται να συμβουλεύσει για το πώς η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να συμμορφωθεί με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που έχουν σχέση με την πάταξη της διαφθοράς, καλείται επίσης να διεκπεραιώσει ποινικές διώξεις μετά από τη σχετική διερεύνηση, φυσικά, της αστυνομίας».
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νομική Υπηρεσία, όπως είναι η υποστελέχωση, η απαραίτητη δομή που πρέπει να υπάρχει έτσι ώστε να διεκπεραιώνονται αυτά τα καθήκοντα μέσα σε ένα κλίμα ανεξαρτησίας, μακριά από έξωθεν παρεμβάσεις», είπε.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «οφείλω να δηλώσω ότι ως ΔΗΚΟ συμφωνούμε με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι θα πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα όπλα στη Νομική Υπηρεσία για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σ΄αυτά τα πάρα πολύ σημαντικά καθήκοντα. Δηλαδή, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη διοικητική ανεξαρτησία της Νομικής Υπηρεσίας έτσι ώστε να υπάρχει αυτή η απαραίτητη αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία που πρέπει να υπάρχει για να αντιμετωπιστούν οι πάρα πολύ σοβαρές υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς που τώρα τελευταία μας απογοητεύουν και μας πικραίνουν όλους».
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε περαιτέρω την απαραίτητη στελέχωση και τη διαμόρφωση υποδομών που πρέπει να έχει η Νομική Υπηρεσία, έτσι ώστε να μπορεί –επαναλαμβάνω-, ν’ ανταποκριθεί στα πάρα πολύ σημαντικά καθήκοντα που πρέπει να διεκπεραιώσει», είπε.
Είπε ότι «έχουμε ξεκινήσει αυτή την πρωτοβουλία, αυτό τον διάλογο, ως Δημοκρατικό Κόμμα, για ν’ ακούσουμε από τις αρμόδιες αρχές του κράτους, για το πώς καλύτερα μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, κατά τη διαπλοκής, κατά της διαφθοράς. Ήταν μια ιδιαίτερα χρήσιμη συζήτηση και αυτός ο διάλογος πρέπει να έχει ένα τέλος. Πρέπει να επανέλθουμε πίσω με συγκεκριμένες εισηγήσεις έτσι ώστε η Κύπρος επιτέλους να καταφέρει να βγει από τον βούρκο της διαπλοκής και της διαφθοράς».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ευχαρίστησε τον κ. Παπαδόπουλο και το κόμμα του «για το έντονο ενδιαφέρον, το οποίο επιδεικνύουν στα θέματα της πάταξης της διαπλοκής και της διαφθοράς».
«Ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στα πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η πάταξη της διαφθοράς στον τόπο μας. Η διαφθορά και η διαπλοκή δεν είναι κυπριακό φαινόμενο, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ουδέποτε θα εκλείψει αφ ης στιγμής υπάρχει, υπήρχε και πάντα θα υπάρχει το θέμα των ανθρώπινων αδυναμιών, της απληστίας και της προσπάθειας για εύκολο παράνομο κέρδος. Το θέμα είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας σε τρόπους απάμβλυνσης αυτού του φαινομένου. Έχουμε προβεί σε διάφορες εισηγήσεις ως προς την καλυτέρευση της εικόνας η οποία υπάρχει», είπε.
Ο κ. Κληρίδης είπε ότι «δίδεται κάποτε η εικόνα ότι στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση των αδικημάτων διαφθοράς. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό που παρατηρείται σήμερα με πολλά κρούσματα διαφθοράς, σκάνδαλα κ.λπ. οφείλεται στην αύξηση της διάπραξης αυτών των αδικημάτων, αλλά νομίζω ότι πολύ περισσότερο οφείλεται στην καλύτερη διερεύνηση, καλύτερη εξιχνίαση και καλύτερη παρουσίαση τελικά στα δικαστήρια υποθέσεων που έχουν σχέση με διαπλοκή και διαφθορά. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ καλά γνωστό και κατέστη φανερό από τις υποθέσεις, τον αριθμό των υποθέσεων, εναντίον δημοσίων προσώπων που έχουν οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια στα δικαστήρια και έχουν καταδικαστεί για αδικήματα οικονομικού εγκλήματος διαφθοράς και διαπλοκής».
Είπε ότι «οι βασικοί τρόποι με τους οποίους θα απαμβλυνθεί αυτό το φαινόμενο είναι πρώτο, να υπάρχει ακόμα καλύτερη νομοθετική κάλυψη και αυστηρές ποινές, δεύτερο, βελτίωση στους τρόπους διερεύνησης, εποπτείας και ελεγκτικής αρχής όσον αφορά την διάγνωση της ύπαρξης των αδικημάτων, τρίτο, αποφασιστικότητα εκ μέρους των ανακριτικών αρχών και της Νομικής Υπηρεσίας και τέταρτο, πρέπει να ασκείται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των προσώπων τα οποία διορίζονται ή εκλέγονται σε δημόσιες θέσεις έτσι ώστε να ασκείται κάθε προσπάθεια τα πρόσωπα αυτά να χαρακτηρίζονται από ακεραιότητα και εντιμότητα».
Όσον αφορά το θέμα της Νομικής Υπηρεσίας, είπε, «είναι απαραίτητο όπως προωθηθεί - και προωθείται από τη δική μας πλευρά - το θέμα της ανεξαρτητοποίησης με την έννοια της απεξάρτησης από τη δημόσια υπηρεσία των όρων υπηρεσίας των νομικών λειτουργών έτσι ώστε να τυγχάνουν εκείνης της ανεξαρτησίας για την οποία προβλέπεται στο ίδιο το σύνταγμα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο θα συμβάλει προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της καλής και αποτελεσματικής λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κληρίδης είπε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί ένα νομοσχέδιο από τη Νομική Υπηρεσία για αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι «κατά την άποψη μας δεν χρειάζεται τροποποίηση του συντάγματος. Υπάρχει η γενική πρόνοια μέσα στο σύνταγμα για την ύπαρξη της Νομικής Υπηρεσίας ως ανεξάρτητης υπηρεσίας μη υπαγόμενης εις οιονδήποτε υπουργείο και νομοσχέδιο το οποίο έχει ετοιμαστεί και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, θα διέπει με τις διατάξεις του όλα τα θέματα διαρθρωτικής φύσεως, τρόπου διορισμού, προαγωγών, μεταθέσεων των νομικών λειτουργών».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «…Θεωρούμε ότι πλέον όλοι οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι του κράτους θα πρέπει να εγκρίνονται και από τη Βουλή. Να μην είναι αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου. Και αυτή η πρόταση δεν αφορά τους αξιωματούχους που ασκούν πολιτική».
Σε ερώτηση προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ αν τον ανησυχεί για το ποιος θα διαδεχθεί τον Κώστα Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η δική μας η πρόταση δεν αφορά μόνο τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά θεωρούμε ότι ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς του κράτους. Επομένως, θέλουμε η διαδικασία διορισμού του Γενικού Εισαγγελέα να είναι μια διαδικασία που θα στέλνει το μήνυμα στην ευρύτερη κοινωνία ότι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αυτός ο διορισμός και όχι κομματικές σκοπιμότητες», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις