Α.Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό τουρκική κατοχή

 Α.Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό τουρκική κατοχή

Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό τουρκική κατοχή, δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, η οποία είπε πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χρειάζεται να παραμείνει δεσμευμένο στη διαδικασία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Σε δήλωσή της, μετά την άτυπη Σύνοδο Αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βερολίνο, η κ. Δημητρίου είπε «το ΕΛΚ και η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί ποτέ να αποδεχθούν τη διχοτομική θέση της Τουρκίας για δύο κράτη».

Σύμφωνα με την Αννίτα Δημητρίου, είχαν την ευκαιρία μέσα από διμερείς επαφές στο Βερολίνο να εμβαθύνουν στην ανάλυση δεδομένων και προκλήσεων, για την κυπριακή πραγματικότητα και όχι μόνο, αλλά και να ενημερώσουν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ζητώντας στήριξη έμπρακτα από τους εταίρους, «για μια Κύπρο ενωμένη και ελεύθερη, για μια Ευρώπη που να μπορεί να ξεδιπλώσει όλες τις δυνατότητές της».

«Η Ευρώπη», ανέφερε, «πρέπει να βρει τον βηματισμό της, να ηγηθεί και να φέρει αποτελέσματα για τους πολίτες της. Να διαμορφώσει και να ανασχεδιάσει την πολιτική της. Η Ευρώπη χρειάζεται στρατηγική».

Όπως σημείωσε «αυτές τις δύο μέρες στο Βερολίνο εστιάσαμε σε όλα όσα χρειάζεται να γίνουν -και είναι πολλά- σε αυτή την κρίσιμη καμπή γεωπολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά», για να προσθέσει πως χρειάζεται «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσα από την καινοτομία, την ψηφιοποίηση, τις καθαρές τεχνολογίες, εξασφαλίζοντας παράλληλα οφέλη για τους πολίτες και αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας τους όπως προσιτή στέγη, δίκαιους μισθούς, βιώσιμη ενέργεια, μακριά από γραφειοκρατικές και πολύπλοκες διαδικασίες και νομοθεσίες».

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια, ανέφερε πως «οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να νιώθουν ασφαλείς», σημειώνοντας ότι αυτό είναι «κάτι που θα επιτρέψει στην ΕΕ να ενισχύσει την πολιτική και διπλωματική της παρέμβαση σε ζωτικές και για τη χώρα μας περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή, υπό το φως τόσο της νέας τάξης πραγμάτων στη Συρία όσο και της συμφωνίας για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς».

Για το μεταναστευτικό, η κ. Δημητρίου είπε ότι χρειάζεται να επανεξεταστεί το καθεστώς των Σύριων, που ζητούν άσυλο στην ΕΕ, μετά και την ανατροπή του Άσαντ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Τα πέντε εργαλεία Χριστοδουλίδη που ενισχύουν της συμμετοχή πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Κυβέρνησης

Τα πέντε εργαλεία Χριστοδουλίδη που ενισχύουν της συμμετοχή πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Κυβέρνησης

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων αποτελεί θεμέλιο μιας υγιούς και λειτουργικής δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει αναπτύξει μια σειρά από καινοτόμες πρωτοβουλίες για να ενισχύσει τη δημοκρατική συμμετοχή και να δώσει φωνή σε κάθε πολίτη, ιδίως στους νέους.

BEST OF TOTHEMAONLINE