Εκτός από τα όσα συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ανώδυνα, στα κυριότερα θέματα, όπως τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, ή στο θέμα του φωτοβολταϊκού πάρκου στη νεκρή ζώνη, δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία αφού η τ/κ πλευρά, απαιτεί τη διασύνδεση του πάρκου και με το σύστημα των κατεχομένων.
Όσον αφορά στον διορισμού προσωπικής απεσταλμένης, ο Ερσίν Τατάρ, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τον ρόλο της, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι το άτομο που θα επιλεγεί, θα παρακολουθεί τη διαδικασία για την υλοποίηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία αναμένει ότι η ανακοίνωση του διορισμού απεσταλμένου, είναι θέμα ωρών.
Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά, ροκανίζει τον χρόνο, μέχρι την επόμενη διάσκεψη της Γενεύης, προβάλλοντας ένα δήθεν διαλλακτικό πρόσωπο σε ορισμένα ζητήματα, εισπράττοντας τα οφέλη από την ΕΕ, σε ότι αφορά στο πρόγραμμα για την άμυνα και την ασφάλεια.
Θέλοντας να αποκομίσει οφέλη ενόψει των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ενώπιον των βετεράνων του τουρκικού στρατού και της TMT, ότι στη βάση της δικής του πολιτικής υπάρχει η υπεράσπιση του «κράτους και της κυριαρχίας μέχρι τέλους».
Σύμφωνα με τον ο τ/κ τύπο, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως θέτει επί τάπητος την καλή του θέληση.»Λέμε ότι προτιμούμε να ζούμε με συνεργασία δύο κρατών πλάι πλάι σε σχέσεις καλής γειτονίας με τους Ελληνοκύπριους στην Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι συνέχισαν τις συνομιλίες για ομοσπονδία για περίοδο πέραν των 50 χρόνων. Η συνεταιρική δημοκρατία μπόρεσε να διαρκέσει μόνο τρία χρόνια. Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, η ελληνοκυπριακή νοοτροπία, δεν άλλαξε, κάνοντας αναφορά στις τελετές λόγω της 1ης Απριλίου, λέγοντας πως <ακόμα βλέπουμε να γίνονται ομιλίες που λένε ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί».
«Η μόνη διέξοδος είναι η αναγνώριση»
Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, υποστήριξε πως η μόνη διέξοδος είναι η αναγνώριση «δύο κρατών».Αναφερόμενος στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση της Γενεύης, ο κ. Ερτουγρούλογλου, υποστήριξε ότι επρόκειτο για επαφές σχετικά με τη διαμόρφωση των σχέσεων. Τόνισε ότι όσο δεν αλλάζουν οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών, τις οποίες χαρακτήρισε «αποδεδειγμένα αποτυχημένες», δεν μπορεί να υπάρξει λύση.