Έξαρση αναμένεται στα κρούσματα του κορωνοϊού, αφού οι θερμοκρασίες άρχισαν σιγά σιγά να πέφτουν.
Πολλοί είναι αυτοί που νοσούν είτε με κορωνοϊό, είτε με γρίπη είτε με γαστρεντερίτιδα.
Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στο ThemaOnline, ανέφερε ότι «ο κορωνοϊός δεν σταμάτησε ποτέ να δημιουργεί πρόβλημα ούτε και να προκαλεί λοιμώξεις. Τώρα που χειμωνιάζει και έχουμε ολοένα και περισσότερο κρύο, ο κόσμος περιορίζεται περισσότερο σε κλειστούς χώρους, άρα αναμένεται να δούμε έξαρση»
Παράλληλα, η Διευθύντρια των ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στις δηλώσεις της στο ThemaOnline, σημείωσε ότι «στην Κύπρο αυτή τη στιγμή οι επικρατέστερες παραλλαγές του κορωνοϊού είναι οι KP3 και BA286»
«Συγκεκριμένα η KP3 αποτελεί το 69% των περιστατικών που έχουμε στη χώρα μας ενώ η BA286 αποτελεί το 21%. Υπάρχει παράλληλα και μία νέα παραλλαγή η οποία είναι υπό παρακολούθηση στην Ευρώπη, η XEC, η οποία στην Κύπρο είναι περίπου στο 8% των περιστατικών μας. Την έχουμε από τον Σεπτέμβρη στη χώρα μας και φαίνεται ότι θα επικρατήσει όπως και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο κύριος Καραγιάννης τόνισε ότι «η νέα αυτή παραλλαγή αναμένεται να προκαλέσει κάποια έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα»
«Ο κορωνοϊός συνδέεται και με άλλες λοιμώξεις της περιόδου όπως η γρίπη και ο RSV. Όσο αφορά τη γρίπη, αναμένουμε περισσότερα περιστατικά Ιανουάριο και Φεβρουάριο ανάλογα με το πόσο κρύο θα έχουμε, ενώ υπάρχει και εμβόλιο που πρέπει να γίνει και από μικρά παιδιά και από τις εγκυμονούσες. Όσο για τον κορωνοϊό υπάρχει και για αυτόν εμβόλιο, άρα εναπόκειται στον καθένα να προστατέψει τον εαυτό του», πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει, θα είναι μαζί μας επ’ άπειρον και θα συνεχίσει να αλλάζει. Με την πάροδο του χρόνου θα γίνει όμως ακόμα πιο ήπιος. Λόγω των εμβολίων αναγκάστηκε να αλλάξει και αυτές οι αλλαγές τον κάνουν λιγότερο επιθετικό»
Ερωτηθείς για τον λόγο τον οποίο ορισμένα άτομα συνεχίζουν να υποφέρουν με συμπτώματα και μετά την ανάρρωση τους, ο καθηγητής μοριακής Ιολογίας εξήγησε ότι «αυτό οφείλεται στην κατάσταση του οργανισμού του κάθε ατόμου. Η συμπτωματολογία εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του καθενός. Αν ένας οργανισμός είναι καταβεβλημένος, τότε η συμπτωματολογία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Παρατηρείται παρατεταμένος βήχας και μετά την ανάρρωση από τον κορωνοϊό. Εξαρτάται τόσο από το στέλεχος από το οποίο θα προσβληθεί κάποιος όσο και από την κατάσταση της υγείας του»
Long covid
«Η εκδήλωση του Long covid δεν είναι τόσο συχνή όσο ήταν παλιά αλλά συνεχίζει και παρατηρείται. Όσο περισσότερο ανοσοποιείται ο πληθυσμός, θα βλέπουμε λιγότερα τέτοια περιστατικά», είπε ο κύριος Καραγιάννης.
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος, φαίνεται ότι είναι και λίγο πιο μεταδοτικό»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τριπλό θανατηφόρο: Παραμένουν για νοσηλεία οι δύο τραυματίες - Η κατάσταση της υγείας τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις