Φιντάν: «Οικογενειακή υπόθεση» η στάση τουρκογενών κρατών στο Κυπριακό

Φιντάν: «Οικογενειακή υπόθεση» η στάση τουρκογενών κρατών στο Κυπριακό

Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τις πρόσφατες κινήσεις τεσσάρων τουρκογενών κρατών (Κιργιζία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν) σε σχέση με το άνοιγμα πρεσβειών στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, χαρακτήρισε το ζήτημα ως «οικογενειακή υπόθεση» γιατο οποίο η Τουρκία προτιμά να μην συζητά δημόσια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού δικτύου «Halk» και της τ/κ ενημερωτικής διαδικτυακής σελίδας «Özgür Gazete Kıbrıs», κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα με τον Νορβηγό ομόλογό του, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο κ. Φιντάν απάντησε για πρώτη φορά δημόσια στο θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει συζητήσεις περί διπλωματικής αστοχίας της Άγκυρας.

Ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «κακόβουλοι κύκλοι» που επιδιώκουν να διαταράξουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τα τουρκογενή κράτη, εκμεταλλευόμενοι το συγκεκριμένο γεγονός. «Εμείς ως αρχή προτιμούμε να μην συζητάμε τα οικογενειακά θέματα ενώπιον της κοινής γνώμης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες αυτών που θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις μας με τον τουρκικό κόσμο δεν θα πετύχουν».

Ο κ. Φιντάν είπε ότι η τ/κ κοινότητα αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου» και οι Τουρκοκύπριοι είναι «αυθεντικό και αναπόσπαστο στοιχείο της μεγάλης οικογένειας του τουρκικού κόσμου», μια «πραγματικότητα που δεν θα αλλάξει ποτέ». Ανέφερε ότι η πολιτική της Τουρκίας προς τους Τουρκοκύπριους είναι σαφής και «καθορίζει την κατεύθυνση» προς την οποία θέλει η Άγκυρα να κινηθούν και τα υπόλοιπα τουρκογενή κράτη.

Επιμονή στη λύση δύο κρατών

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας περί απόρριψης του μοντέλου της ομοσπονδίας, ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε την πολιτική ισότητα και την μοιρασιά του πλούτου στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά το 2017. «Έπειτα από εκείνη τη στιγμή, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αποσυρθεί από το μοντέλο της ομοσπονδίας», δήλωσε.

Είπε ότι η Τουρκία δεν θα χάσει χρόνο σε διαπραγματεύσεις που δεν θα αποφέρουν αποτέλεσμα και προέταξε την αναζήτηση «νέων μοντέλων» που βασίζονται στη συνεργασία των δύο πλευρών στο νησί. Ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα και με τον Νορβηγό ομόλογό του, ο οποίος υπήρξε ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Οι δηλώσεις για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Ο κ. Φιντάν αναφέρθηκε και στις ενεργειακές πολιτικές της Τουρκίας, αναφέροντας ότι η Τουρκία διεξάγει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και πως η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου Σακάρια στη Μαύρη Θάλασσα.

Τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις «εποικοδομητικές της πολιτικές» της ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, αλλά αυτό «δεν σημαίνει ότι θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της». Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να προστατεύσει «μέχρι τέλους» τα δικαιώματα και συμφέροντά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, υπενθυμίζοντας την καταγραφή των συντεταγμένων της διεκδικούμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ το 2020. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει ετοιμάσει «θαλάσσιο χωρικό σχεδιασμό» για το Αιγαίο, ο οποίος θα κατατεθεί στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, και προειδοποίησε ότι "η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες ή τετελεσμένα" σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Παραιτείται από την Προεδρία της ΕΔΕΚ ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Παραιτείται από την Προεδρία της ΕΔΕΚ ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανακοίνωσε στους στενούς του συνεργάτες την αποχώρησή του από τη θέση του Προέδρου.