ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεμίζουν το Φρέναρος με φωτοβολταϊκά πάρκα – Έντονες οι αντιδράσεις της τοπικής αρχής και των κατοίκων

Γεμίζουν το Φρέναρος με φωτοβολταϊκά πάρκα – Έντονες οι αντιδράσεις της τοπικής αρχής και των κατοίκων

Με καζάνι που βράζει μοιάζει το δημοτικό διαμέρισμα Φρενάρους στον Δήμο Παραλιμνίου – Δερύνειας, εξαιτίας της πρόθεσης εταιρειών να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα, μεγάλης δυναμικότητας, σε διάφορα σημεία της κοινότητας, κάποια από τα οποία θα γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές.

Η αντίδραση των κατοίκων και φορέων του Φρενάρους στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων εκφράστηκε με τον πιο έντονο τρόπο κατά την διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης - παρουσίασης που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης (17/10) η εταιρεία Bioland, η οποία προγραμματίζει την δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 42 MW σε κρατική γη συνολικής έκτασης περίπου 900 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Εξαιτίας των αντιδράσεων που υπήρξαν δημιουργήθηκε ένα έντονο κλίμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού διαμερίσματος Φρενάρους, που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των παρευρισκόμενων και την διακοπή της παρουσίασης. Λόγω των μαζικών αντιδράσεων και των διαφωνιών που εκφράστηκαν, βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου διαβεβαίωσαν τις τοπικές αρχές ότι θα εγγράψουν προσεχώς το θέμα για συζήτηση ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Στο Φρέναρος υπάρχει ένας γενικός ξεσηκωμός, με τους κατοίκους να εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στην πρόθεση της Bioland να κατασκευάσει φωτοβολταϊκά πάρκα, υποστηρίζοντας ότι η εγκατάσταση τόσο μεγάλης δυναμικότητας φωτοβολταϊκών θα αλλοιώσει την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και την ποιότητα ζωής των δημοτών. Ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τοπικοί φορείς αναφέρει ότι ναι μεν η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η στροφή στην «πράσινη» ενέργεια αποτελεί μονόδρομο για την βιώσιμη ανάπτυξη, σημειώνει, ωστόσο, πως υπάρχουν άλλοι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον τρόποι για προώθησή τους, όπως είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, βιομηχανικών εγκαταστάσεων και ξενοδοχειακών μονάδων. Οι φορείς υποστηρίζουν, επίσης, ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε μεγάλες εκτάσεις θα επιφέρει σοβαρή αλλοίωση στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, σημαντική κατάληψη και δέσμευση χώρου, θα προκύψουν αισθητικές επιπτώσεις, οπτική όχληση και καταπάτηση του καθεστώτος περιβαλλοντικής προστασίας.

Περαιτέρω, θέση των φορέων είναι πως τα πάρκα αυτά θα επηρεάσουν αρνητικά το φυσικό περιβάλλον, θα αλλοιώσουν την χλωρίδα και πανίδα, θα υπάρξει απώλεια οικοτόπων και γεωργικών εκτάσεων, ενώ είναι πιθανή και η μείωση και αλληλοεπικάλυψη καλλιεργούμενων περιοχών υψηλής παραγωγικότητας. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως είναι σημαντική η διαδικασία επιλογής και χωροθέτησης των φωτοβολταϊκών πάρκων με γνώμονα τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και με βάση την βιώσιμη και τοπική ανάπτυξη, έτσι ώστε οι συγκρούσεις των χρήσεων γης και οι αρνητικές επιπτώσεις να μειωθούν.

Δίπλα σε σπίτια

Όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, το μεγαλύτερο από τα φωτοβολταϊκά πάρκα που προγραμματίζονται στο Φρέναρος θα είναι δυναμικότητας 36 MW και είναι οριοθετημένο σε τοποθεσία που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την οικιστική περιοχή της κοινότητας. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν κι άλλες εταιρείες, εκτός από την Bioland, που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στο Φρέναρος.

Εφόσον, λοιπόν, κατασκευαστούν όλα τα πάρκα που προγραμματίζονται, για τα οποία ήδη έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις αδειοδότησης, τότε προβλέπεται ότι θα καλύψουν συνολική έκταση γης ενός εκατομμυρίου, 989 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, την ίδια ώρα που η κατοικημένη περιοχή του Φρενάρους καλύπτει έκταση ενός εκατομμυρίου, 554 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων… Εξού και ο προβληματισμός της τοπικής αρχής για την εξέλιξη αυτή είναι έντονος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ξύλο μέχρι τελικής πτώσης ανάμεσα σε μαθητές σε Γυμνάσιο - Πιάστηκαν στα χέρια για αρκετή ώρα - Δείτε βίντεο

• Τι πρέπει να κάνεις αμέσως μετά το σεξ

• Πότε μια μητέρα ή ένας πατέρας θεωρείται μονογονιός και δικαιούται επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας;

• Απέτρεψε προσπάθεια κυβερνοεπίθεσης στις ιστοσελίδες της η Τράπεζα Κύπρου

• «Τι είναι αυτό;» - Δεν πίστευε στα μάτια του όταν… μπήκε στο μπάνιο του ξενοδοχείου που είχε κλείσει - Βίντεο

• Άγγλος πατέρας έδωσε κοκαΐνη και προσέλαβε ιερόδουλη για να κάνει... άνδρα τον 13χρονο γιο του - Κατέληξε στη φυλακή



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top