Ο χειμώνας έρχεται και αναμφίβολα είναι η εποχή που παρατηρούμε ότι τρώμε περισσότερο αψηφώντας τόσο τη γραμμή μας όσο και την υγεία μας.
Πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, αφού το βάρος που παίρνουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα χάνεται και δύσκολα.
Σε όλα αυτά απάντησε ο Κλινικός Διαιτολόγος-διατροφολόγος με επιπλέον κατάρτιση στην ψυχοθεραπεία και άσκηση, Πάνος Πλατρίτης σε δηλώσεις του στο ThemaOnline.
«Είναι η εποχή που βάζουμε περισσότερο βάρος και οι λόγοι είναι αρκετοί. Ένας από τους λόγους είναι επειδή το Χειμώνα κάνουμε λιγότερη άσκηση λόγω των καιρικών συνθηκών κυρίως, σε σχέση με το καλοκαίρι, άρα η φυσική δραστηριότητα πέφτει», είπε συγκεκριμένα.
«Δεύτερος λόγος είναι λόγω του ότι κρύβουμε το σώμα μας και έτσι είμαστε λιγότερο συνειδητοποιημένοι. Φοράμε χειμερινά ρούχα και σακάκια και επειδή είναι λιγότερο ορατό το βάρος μας είναι πιο εύκολο να φάμε και να μην νιώθουμε και πολλές τύψεις», πρόσθεσε.
«Επίσης άλλος λόγος που βάζουμε περισσότερα κιλά το χειμώνα, είναι επειδή έχουμε και τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι οποίες συνδέονται με το φαγητό. Ο κόσμος είναι σε μια εφορία, το συνδέουν αρκετοί με σοκολάτες, γλυκά, γιορτινά τραπέζια τα οποία επηρεάζουν το βάρος μας. Παράλληλα το ότι δεν πίνουμε πολύ νερό επίσης επηρεάζει. Ενυδατωνόμαστε λιγότερο, ενώ ταυτόχρονα προτιμούμε να φάμε παρά να πιούμε, ενώ παρατηρείται ότι δεν έχουμε ούτε όρεξη για σαλάτες και προτιμάμε τροφές που θα μας δώσουν περισσότερη ενέργεια και θερμότητα», είπε μεταξύ άλλων.
Συμβουλές
O Κλινικός Διαιτολόγος-διατροφολόγος ανέφερε ότι για να αποφύγουμε τα περιττά κιλά του χειμώνα, «καλό θα ήταν να έχουμε συχνή παρακολούθηση. Δηλαδή να παρακολουθούμε το σώμα μας τόσο οπτικό όσο και με τη ζυγαριά ώστε να βλέπουμε τη πρόοδό μας»
«Ταυτόχρονα καλό θα ήταν να κρατήσουμε ένα πρόγραμμα άσκησης. Για παράδειγμα αν το καλοκαίρι σε κάποιον άρεσε το κολύμπι, να βρει εναλλακτικούς τρόπους. Μπορούμε να κάνουμε και ένα πρόγραμμα στο σπίτι, κάτι το οποίο θα ήταν και πιο οικονομικό», συμπλήρωσε.
Εποχιακή κατάθλιψη
Μεταξύ άλλων ο κύριος Πλατρίτης, σημείωσε ότι «το χειμώνα εμφανίζεται και η εποχιακή κατάθλιψη. Ο κόσμος δεν κοινωνικοποιείται τόσο πολύ όσο το καλοκαίρι και κλείνετε περισσότερο στον εαυτό του, ενώ αυτοί που έχουν και θέματα επιδεινώνονται περισσότερο γιατί επικρατεί και περισσότερη μοναξιά, άρα ο κόσμος τρώει περισσότερο συναισθηματικά»
Συμπτώματα – Πώς μπορούμε να το καταλάβουμε
Όσο αφορά το πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάποιος πάσχει από εποχιακή κατάθλιψη, ο κύριος Πλατρίτης ανέφερε ότι «το άτομο γίνεται αντικοινωνικό, κλείνετε στον εαυτό του και αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι καταναλώνει τροφές ενώ πραγματικά δεν πεινάει εκείνη την ώρα»
«Πολλές φορές υπάρχει εναλλαγή των γεύσεων και ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι το άτομο νιώθει ενοχές. Θέλει να το κάνει μόνος του, γιατί δεν νιώθει άνετα με εκείνο που κάνει, το κάνει συνήθως σπίτι του»
«Τα άτομα τα οποία πάσχουν από την εποχιακή κατάθλιψη είναι άτομα τα οποία στρεσάρονται και εκτονώνονται με το δικό τους τρόπο στο φαγητό», εξήγησε.
Συμβουλές για να αποφύγουμε την εποχιακή κατάθλιψη
-Να αναζητήσουμε βοήθεια για τους λόγους τους οποίους καταφεύγουμε εκεί. Η συναισθηματική υπερφαγία σίγουρα χρίζει φροντίδας.
-Το άτομο να προσπαθήσει να φύγει από τα ευάλωτα σημεία που του προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα αν κάποιος, συνηθίζει αυτό να το κάνει σπίτι του, στο σαλόνι του, να προσπαθήσει εκείνες τις ώρες να αποφύγει να είναι κοντά στον «τόπο του εγκλήματος».
-Άσκηση, διαλογισμός ή ακόμα και κάποιο χόμπι με πρόσωπα που ενθαρρύνουν το άτομο να νιώθει καλά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις