Σειρά επαφών είχε την Τετάρτη στο Ζάγκρεμπ η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, η οποία συμμετείχε στις εργασίες της Πρώτης Κοινοβουλευτικής Συνόδου Κορυφής της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στο περιθώριο της Συνόδου, η Πρόεδρος του σώματος είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κ. Tiny Kox, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σουηδίας κ. Andreas Norlen και τον Πρόεδρο της Βουλής της Ουκρανίας κ. Ruslan Stefanchuk.
Όπως αναφέρεται, στις συναντήσεις τονίστηκε η σημασία της Πρώτης Κοινοβουλευτικής Συνόδου Κορυφής κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε, στο επίπεδο των Προέδρων των συμμετεχόντων Κοινοβουλίων, η αμέριστη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία πλαισίου Κοινοβουλευτικής δράσης προς στήριξη του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη στάση αρχών του Προέδρου της ΚΣΣΕ όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ υπογράμμισε τη ζωτική σημασία για την Κύπρο, αλλά και για την αξιοπιστία του Συμβουλίου της Ευρώπης, της τήρησης των αρχών του Οργανισμού από όλα τα κράτη μέλη του.
Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε επίσης ότι αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών» δεν μπορεί και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή γιατί θα νομιμοποιούσε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, ενώ εξέφρασε απογοήτευση για την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τερματισμό της επιτήρησης της εκτέλεσης της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας, η οποία, όπως υπογράμμισε, αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη αλλά και αρνητικό προηγούμενο, καθότι δεν μπορεί οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων των εκτοπισθέντων, να θεωρείται ότι παραγράφονται με το πέρασμα του χρόνου.
Η Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε επιπλέον τη συμβολή του Προέδρου της ΚΣΣΕ ώστε η Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της και να συνεργαστεί στη βάση αυτών των αρχών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, προς όφελος και της ίδιας, καθώς και ολόκληρης της περιοχής.
Από την πλευρά του, ο κ. Kox υπογράμμισε την ετοιμότητα της Συνέλευσης για την παροχή κάθε δυνατής στήριξης προς την κατεύθυνση αυτή, με την Πρόεδρο της Βουλής να απευθύνει πρόσκληση προς τον κ. Kox για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο, η οποία έγινε αποδεκτή.
Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σουηδίας, η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται πως εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για τη σταθερή θέση αρχών της Σουηδίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία, όπως είπε, αντανακλάται στη μακρόχρονη συμμετοχή της χώρας στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και στην συνεισφορά της στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.
Εκφράστηκε επίσης η κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της αύξησης των ανταλλαγών σε διάφορα επίπεδα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα ισότητας των φύλων και ενδυνάμωσης το γυναικών, με την κ. Δημητρίου να υπογραμμίζει ότι μέσα από την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και βέλτιστων πρακτικών δίδεται ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα θέματα αυτά πρέπει να παραμείνουν ψηλά στην πολιτική ατζέντα, ιδιαίτερα σε μια εμπόλεμη περίοδο, όπου οι γυναίκες και τα παιδία είναι τα πρώτα θύματα και αναδεικνύεται η ανάγκη αντιπροσωπευτικότερης εκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Εν, συνεχεία, σημειώνεται πως κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας κ. Ruslan Stefanchuk, η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξη της Κύπρου και του Κοινοβουλίου της προς την Ουκρανία και τον ηρωικό λαό της.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, δεν δίστασε να καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή, στη βάση των ίδιων αρχών, που κατάφωρα παραβιάζονται από την Τουρκία στην Κύπρο από το 1974, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, ενώ τόνισε πως οι δύο χώρες αγωνίζονται για το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και τη δημοκρατία και αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμά ενάντια σε κάθε βάναυση επίθεση κατά κυρίαρχων κρατών και οικουμενικών αρχών.
Η Κύπρος ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η ΕΕ κατά της Ρωσίας, παρά το ομολογουμένως σημαντικό κόστος για τη χώρα και στήριξε την παραχώρηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας χώρας, σημείωσε η κ. Δημητρίου και διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου της να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στο πλαίσιο αυτό.
Ο κ. Stefanchuk εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για την ακλόνητη στάση αρχών και την άμεση στήριξη της Κύπρου προς τη χώρα του και την υιοθέτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ομόφωνου καταδικαστικού Ψηφίσματος τη μέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής. Ο κ. Stefanchuk εξέφρασε επίσης βαθιά ευγνωμοσύνη για τη σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει η Κύπρος προς τον ουκρανικό λαό, καθώς και για τη φιλοξενία Ουκρανών που διέφυγαν τον πόλεμο. Ο κ. Stefanchuk ανανέωσε πρόσκλησή του προς την κα Δημητρίου για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στο Κίεβο.
Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε, τέλος, τη σημασία της διατήρησης της ενότητας και αλληλεγγύης, ως το πιο σημαντικό εχέγγυο για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς πρόκλησης και ευχαρίστησε το κοινοβούλιο της Ουκρανίας και Κροατίας για αυτή την πρωτοβουλία και για το ισχυρό μήνυμα ενότητας που μεταδίδει.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις