Ο πρώτος στόχος της Λευκωσία είναι η θεσμοθέτηση της σχέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο φαίνεται να συζητήθηκε κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας Γερουσιαστών στην Κύπρο, τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αιτήματα της Λευκωσίας είναι πρώτο, να προμηθεύεται αμυντικό εξοπλισμό, δεύτερο, η εκπαίδευση μελών της Εθνικής φρουράς σε Αμερικανικές στρατιωτικές ακαδημίες και τρίτο, η συνεισφορά για σταδιακό εκσυγχρονισμό των αμυντικών δυνατοτήτων, εγκαταστάσεων και μέσω της Κύπρου. Το τρίτο, αφορά τις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης Ανδρέας Παπανδρέου, στην Πάφο.
Η πεποίθηση της Λευκωσίας, είναι πως η στάση των ΗΠΑ και όσα συζήτησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον, δεν θα αλλάξουν, με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, στην προεδρία.
Αντιδράσεις ΑΚΕΛ
«Ούτε ΗΠΑ, ούτε ΝΑΤΟ, η Κύπρος δεν είναι προτεκτοράτο» ήταν ένα από τα συνθήματα σε πανό που κρατούσαν μέλη του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης και άλλων οργανώσεων, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας «ενάντια στη μετατροπή της Κύπρου σε ορμητήριο πολέμου» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, έξω από το Κυπριακό Κέντρο για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια Λιμένων στη Λάρνακα, που έχει δημιουργηθεί σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Στον χαιρετισμό του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε σήμερα εδώ για να διαδηλώσουμε το πιο απλό, το πιο ουσιαστικό, το πιο επιτακτικό αίτημα για την πατρίδα και τον λαό μας. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε μια Κύπρο που να ανήκει στον λαό της, όχι στο ΝΑΤΟ ή σε οποιονδήποτε άλλο στρατιωτικό συνασπισμό, όχι σε ξένους κηδεμόνες, όχι σε ξένους στρατούς, αλλά στον λαό της και μόνο στον λαό της».
Πρόσθεσε ότι «η σταδιακή μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο για Νατοϊκές δυνάμεις που άρχισε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και συνεχίζεται από τη σημερινή, όχι μόνο δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό για την πατρίδα μας, αλλά προκαλεί τεράστιους κινδύνους ιδιαίτερα με όσα τραγικά διαδραματίζονται στην περιοχή μας»