Η επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες αποτελεί έναν σημαντικό άξονα της Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο του 2017, για τη δεκαετία 2018-2028, σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος, τελώντας το πρωί της Δευτέρας τα εγκαίνια χώρων του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου.
Τα εγκαίνια χώρων του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, τελέστηκαν σε κλίμα χαράς και συγκίνησης από τον Υπουργό Εργασίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την καφετέρια «The View Cafe», το ζαχαροπλαστείο «Πες το με ένα Γλυκό», και το Κέντρο Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον Αυτισμό «Ακτίδα».
Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός, δήλωσε ότι είναι με μεγάλη χαρά που εγκαινιάζονται τα καινούργια στολίδια του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, τα οποία συμβαδίζουν με τις σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές υποστήριξης, αλλά και ενδυνάμωσης των μεθόδων ενσωμάτωσης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες.
Ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι η καφετέρια και το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής είναι καινοτόμα και πρωτοποριακά. Το προσωπικό τους, συμπλήρωσε, αποτελείται από εκπαιδευομένους του Ιδρύματος, που με την υποστήριξη των εκπαιδευτών τους και άλλου προσωπικού, εκτελούν άψογα τα καθήκοντά τους. Η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των εκπαιδευομένων στον μέγιστο δυνατό βαθμό και η καλλιέργεια κλίματος αποδοχής, αγάπης και ασφάλειας, αποτελεί τον πρώτιστο στόχο του Ιδρύματος, είπε ο υπουργός.
Ακόμη πρόσθεσε, ότι η επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες αποτελεί έναν σημαντικό άξονα της Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο του 2017, για τη δεκαετία 2018-2028. Επιπλέον, σημείωσε ότι η δημιουργία νέων προγραμμάτων που θα θέσουν σε υλοποίηση τον νέο θεσμό των κοινωνικών επιχειρήσεων αποτελεί δράση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία για την τριετία 2021-2023.
«Με πολλή ικανοποίηση, λοιπόν, βλέπω ότι οι στρατηγικές επιδιώξεις και οι επιχειρησιακές δράσεις του Ιδρύματος συμβαδίζουν πλήρως και εξυπηρετούν τους στόχους της ευρύτερης εθνικής μας στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για την αναπηρία», είπε.
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι προσβλέπει ότι τόσο η καφετέρια «View Cafe» όσο και το εργαστήριο «Πες το με ένα γλυκό», που εγκαινιάστηκαν, θα είναι από τις πρώτες κοινωνικές επιχειρήσεις που θα εγγραφούν με βάση τον νέο Νόμο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και τους κανονισμούς που βρίσκονται υπό διαμόρφωση από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, και Βιομηχανίας, οι οποίοι θα καθορίσουν τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις για την ίδρυση τέτοιων επιχειρήσεων, αλλά και την ένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες.
Μιλώντας στα εγκαίνια του Κέντρου Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον Αυτισμό «Ακτίδα», δήλωσε ότι το έργο, υλοποιήθηκε μετά από την αποφασιστική βούληση και την πραγματική επιθυμία της αείμνηστης Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου, μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ως Αναθέτουσας Αρχής του έργου.
Στόχος του κέντρου, είπε, είναι να παρέχει όλες τις υπηρεσίες που είναι αναγκαίες ώστε να διασφαλιστεί, στο μέγιστο δυνατό, η πρόοδος, η ανάπτυξη και η εξέλιξη του κάθε παιδιού με αυτισμό, αλλά και η οικογενειακή ηρεμία, συνοχή και γαλήνη, καθώς και η ποιότητα ζωής τους. Άμεσοι δέκτες του προγράμματος είναι τα ίδια τα παιδιά και οι οικογένειές τους, αλλά κατ’ επέκταση και όλοι όσοι ασχολούνται με τον τομέα αλλά και η κοινωνία γενικότερα.
Το έργο, ανέφερε, σε συνέχεια τόσο των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των κατευθυντήριων γραμμών που θέτει η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, εμπλουτίζει τις υπηρεσίες του Κράτους σε δύο τομείς. Αφενός σε θέματα αυτισμού, που αποτελούν πλέον πρόκληση τόσο για την Κύπρο όσο και για τη διεθνή κοινότητα, αφετέρου σε θέματα έγκαιρης παρέμβασης λειτουργώντας ως ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που παρέχει υπηρεσίες κατ’ οίκον εκπαίδευσης παγκύπρια, σε όλους τους πολίτες, κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας που το έχουν ανάγκη, συμπλήρωσε.
Τόνισε ότι πρωταρχικός σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι κάθε παιδί με αυτισμό ή με αυτιστικά χαρακτηριστικά θα λάβει υπηρεσίες έγκαιρης και πρώιμης παρέμβασης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η στήριξη ολόκληρης της οικογένειας, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου μοντέλου έγκαιρης παιδικής παρέμβασης οικογενειακοκεντρικού χαρακτήρα.
Ο κ. Κούσιος πρόσθεσε ότι από τις πρώτες αποφάσεις της Κυβέρνησης ήταν η καταγραφή της σωρείας προβλημάτων, αγκυλώσεων και απουσίας δομών στήριξης ατόμων με αναπηρία ή αναπτυξιακές διαταραχές. Δήλωσε ότι, ο σχεδιασμός και προγραμματισμός της παρούσας Κυβέρνησης μέσω του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο», προβλέπει 8 φιλόδοξες δράσεις, οι οποίες αποτελούν τη συνέχιση, αλλά και ενδυνάμωση των υφιστάμενων πολιτικών από τις οποίες αναμένεται να επωφεληθούν πέραν των 26.000 ατόμων με αναπηρία και πέραν των 400 ατόμων με αυτισμό.
Τέλος, ο Υπουργός, ευχήθηκε κάθε επιτυχία και ευόδωση των στόχων του κέντρου, το οποίο αποτελεί εγχείρημα και του ίδιου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ολόκληρης της πολιτείας, για την περαιτέρω εξυπηρέτηση και ουσιαστική ανταπόκριση στις ανάγκες όλων των πολιτών της Κύπρου στα πλαίσια ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας και δικαίου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις