Με 2.333 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σε 24 ώρες, ο ημερήσιος (Τρίτη 05/05) απολογισμός στις ΗΠΑ πήρε ξανά ανοδική τροχιά έπειτα από τρεις ημέρες, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Την προηγουμένη, η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα παγκοσμίως κατέγραφε τον χαμηλότερο απολογισμό του τελευταίου μήνα, 1.015 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς. Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας έφθασε πλέον τους 71.022 νεκρούς στις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τρίτη ότι η ειδική επιχειρησιακή ομάδα που είχε συστήσει στον Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση της πανδημίας οδεύει στην ολοκλήρωση της αποστολής της, καθώς η χώρα του κατ` αυτόν εισέρχεται στη δεύτερη φάση, την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της κρίσης.
"Ο Μάικ Πενς και η task force έκαναν σπουδαία δουλειά", είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται χειρουργικές μάσκες στην πολιτεία Αριζόνα. Τώρα όμως, πρόσθεσε, το πρόβλημα προσλαμβάνει "λίγο διαφορετική μορφή": "αυτή η μορφή είναι η ασφάλεια και το άνοιγμα (της οικονομίας) και θα συστήσουμε μάλλον μια διαφορετική ομάδα για αυτό".
Ερωτηθείς αν η δήλωσή του αυτή σημαίνει πως "αποστολή εξετελέσθη" στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου απάντησε "όχι, καθόλου. Το `αποστολή εξετελέσθη` το λέμε όταν έχει τελειώσει κάτι".
Ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ δήλωσε ότι παραμένει ακόμη άγνωστο αν ο νέος κορωνοϊός προήλθε από κάποια ιχθυαγορά της Κίνας, από κάποιο εργαστήριο ή άλλη τοποθεσία, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την άποψη ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι κατασκευασμένος από τον άνθρωπο.
"Μήπως προήλθε από κάποιο ιολογικό εργαστήριο της Ουχάν; Μήπως σε κάποια ιχθυαγορά εκεί στην Ουχάν; Μήπως από κάπου αλλού; Και η απάντηση σε αυτά είναι: Δεν ξέρουμε", δήλωσε ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Η αμερικανική κυβέρνηση το εξετάζει, πρόσθεσε.
Η δήλωση αυτή πάντως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διαβεβαίωση που έδωσε την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν "σημαντικές αποδείξεις" ότι ο νέος κορωνοϊός προήλθε από κάποιο κινεζικό εργαστήριο. Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν "κάποια στιγμή" στη δημοσιότητα την έκθεσή τους σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, χωρίς όμως να ανακοινώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη της αναφέρθηκαν 2 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, και τα δύο "εισαγόμενα", κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια μολυσμένοι από το εξωτερικό.
Την προηγουμένη, είχε κάνει λόγο για 1 κρούσμα, επίσης "εισαγόμενο". Ακόμη γνωστοποίησε τον εντοπισμό 20 νέων περιπτώσεων ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2, από 15 μία ημέρα νωρίτερα. Πάντα σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας, δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα - όπου έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο - ανέρχεται επισήμως σε 4.633 νεκρούς επί συνόλου 82.883 κρουσμάτων μόλυνσης.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το προηγούμενο 24ωρο του αναφέρθηκαν 236 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 1.120 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα έφθασε έτσι τους 2.507 θανάτους επί συνόλου 26.025 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης.
Ωστόσο, στο Μεξικό έχει γίνει μικρός αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων. Η μεξικανική κυβέρνηση υπολόγισε την Κυριακή ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί ξεπερνούσε εκείνη την ημέρα τους 104.000, επικαλούμενη ένα στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιεί.
Στη Βραζιλία καταγράφηκε νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της πανδημίας ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τρίτη, γεγονός που δείχνει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται ακόμη στη μέση της μάχης, παρότι σε ορισμένες πολιτείες η δραστηριότητα αποκαθίσταται.
Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε χθες ότι του αναφέρθηκαν 600 θάνατοι σε ένα 24ωρο εξαιτίας της COVID-19 και 6.935 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο προηγούμενος βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός ανερχόταν σε 474 θανάτους και είχε καταγραφεί την 28η Απριλίου.
Στη Βραζιλία καταγράφονται συνολικά 7.921 θάνατοι επί συνόλου 114.715 κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό. Η χώρα έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα στη Λατινική Αμερική. Οι θάνατοι που αναφέρθηκαν αυξήθηκαν κατά περίπου 8,2% χθες σε σύγκριση με τη Δευτέρα και τα κρούσματα κατά 6,4%.
Οι πολιτείες με τα περισσότερο κρούσματα είναι η Σαν Πάουλου, η Ρίο ντε Ζανέιρο και η Σεαρά. Στην πρωτεύουσα αυτής της τελευταίας πολιτείας, τη Φορταλέζα, θα επιβληθεί απόλυτο lockdown μεθαύριο Παρασκευή.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες, ο υπουργός Υγείας Βάντερσον Ολιβέρα σημείωσε πως ο ημερήσιος απολογισμός που ανακοινώθηκε δεν σημαίνει κατ` ανάγκη πως όλοι οι θάνατοι σημειώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο, αλλά ότι καταγράφηκαν επίσημα αυτό το 24ωρο.
Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης στο Περού κατέγραψε νέα ραγδαία αύξηση και ξεπέρασε τα 50.000, υπογραμμίζοντας πόσο δυσκολεύονται οι αρχές της χώρας να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας την ώρα που η επιδημιολογική καμπύλη δεν έχει καν ακόμη φθάσει στην κορύφωσή της, σύμφωνα με έναν Περουβιανό λοιμωξιολόγο.
Στο κράτος της Λατινικής Αμερικής με υπέδαφος εξαιρετικά πλούσιο σε μέταλλα, ιδίως χαλκό, η κυβέρνηση ήταν μια από τις πρώτες που ανακοίνωσαν αυστηρά μέτρα όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα. Μολαταύτα, ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης διπλασιάστηκε μέσα σε δέκα ημέρες.
Το Περού κατατάσσεται δεύτερο σε όλη την περιφέρεια, πίσω μόνο από τη Βραζιλία, ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Εστίες μόλυνσης έχουν εντοπιστεί σε αγορές, μεταλλεία, φυλακές, μεταξύ των αστέγων, αλλά και στις τάξεις της αστυνομίας, αποκαλύπτοντας ότι τα μέτρα και οι συστάσεις της κυβέρνησης για την κοινωνική αποστασιοποίηση δεν τηρήθηκαν παρά μόνο εν μέρει.
Οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) ξεσήκωσαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε νοσοκομεία, ενώ η φτώχεια μεγάλου μέρους του πληθυσμού σήμανε πως η σύσταση προς τους πολίτες να μείνουν σπίτι έμεινε ανεφάρμοστη.
Ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα ενημέρωσε χθες Τρίτη ότι το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε τους 51.189, δηλαδή αυξήθηκε κατά 3.817 από την προηγούμενη ενώ άλλοι 100 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19, με το σύνολο των νεκρών που θρηνεί η χώρα να φθάνει τους 1.444. Στο Περού, το πρώτο κρούσμα μόλυνσης επιβεβαιώθηκε την 6η Μαρτίου.
Η περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασε σήμερα το φράγμα των 15.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού με τη Βραζιλία να είναι η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο βασίζει την καταμέτρησή του σε επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις