Συμβολική διαμαρτυρία οργάνωσε από τις 10:00 π.μ. της Τετάρτης Συντονιστική Επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους 9 κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού.
Η Επιτροπή, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (19/6) διαμαρτύρεται για όσα γίνονται στην περιοχή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.
Οι κάτοικοι των κοινοτήτων διαμαρτύρονται για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των οικισμών τους και συγκεκριμένα για διάφορα εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας που λειτουργούν στην περιοχή.
Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι η δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού Βασιλικού, για την οποία έγιναν υποσχέσεις, καθώς και η εξεύρεση εναλλακτικής περιοχής για διασπορά των εγκαταστάσεων που αφορούν την ενέργεια.
Οι διαμαρτυρόμενοι έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο Μαρί-Βασιλικού, χωρίς να προβούν οποιαδήποτε έκτροπα.
Εξάλλου, η διαμαρτυρία έγινε με αφορμή τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την περιοχή της Λάρνακας και των Λειβαδιών στο Βασιλικό.
ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗΣ: Χρονοδιαγράμματα για μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών-υγραερίου στο Βασιλικό
Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την περιοχή της Λάρνακας και των Λειβαδιών στο Βασιλικό περιλαμβάνει το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας που υπέγραψε το κράτος και το οποίο κατέθεσε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Το μνημόνιο προνοεί και για σύσταση παρακολούθησης της προόδου των εργασιών μετακίνησης.
Ο Υπουργός μιλώντας μετά το Υπουργικό είπε ότι κατέθεσε το υπογεγραμμένο έγγραφο μεταξύ των έξι εταιρειών που εμπλέκονται και του κράτους, το οποίο προνοεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες εταιρείες δεσμεύονται με την υπογραφή τους πάνω σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
«Αλλά βεβαίως προνοεί ( το Μνημόνιο) και μηχανισμούς για υλοποίηση παρακολούθησης και υλοποίησης των χρονοδιαγραμμάτων. Το χρονοδιάγραμμα είχε συμφωνηθεί και με τους δύο δήμους, Λάρνακας και Λειβαδιών. Για τα υγρά καύσιμα η τελευταία ημερομηνία μετακίνησης είναι 31η Δεκεμβρίου 2019, και για το υγραέριο για το οποίο δεν υπάρχουν σήμερα εγκαταστάσεις και θα πρέπει να γίνουν από το μηδέν, είναι η 31 Δεκεμβρίου του 2020», ανέφερε ο Υπουργός.
Σε ερώτηση για τα κίνητρα στις εταιρείες, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι τα κίνητρα είναι αυτονόητα.
«Αν δείτε τον τουριστικό χάρτη της Κύπρου, η μια περιοχή της χώρας η οποία προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη, είναι ο κόλπος της Λάρνακας, που στο επίκεντρο του έχει αυτές τις εγκαταστάσεις. Οπόταν είναι και προς το συμφέρον των εταιρειών αυτών, που κατέχουν κομμάτια γης, να προχωρήσουν για να μετεγκατασταθούν προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος, όπως τόσο η κυβέρνηση και η πόλη της Λάρνακας θα ήθελαν, δηλαδή για τουριστικούς σκοπούς, και προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στον απαραίτητο σχεδιασμό της περιοχής», εξήγησε.
Σε άλλη ερώτηση για το ποιες κυρώσεις περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, στην περίπτωση που οι εταιρείες δεν ικανοποιήσουν αυτά τα χρονοδιαγράμματα, ο Υπουργός είπε ότι έχει συσταθεί καθοδηγητική επιτροπή, η οποία θα αναφέρεται στην υπουργική επιτροπής της οποίας ο ίδιος προεδρεύει και κάθε τρεις μήνες θα παίρνει αναφορά στο Υπουργικό Συμβούλιο για την πρόοδο των εργασιών, είτε αυτή αφορά κυβερνητικά τμήματα, είτε τις συγκεκριμένες εταιρείες.
«Βεβαίως υπάρχει και το διάταγμα, το οποίο είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος με βάση την απόφαση του Υπουργικού θα λαμβάνει υπόψιν στην απόφαση ή μη για ανανέωση του διατάγματος και την πρόοδο των εργασιών αυτών», εξήγησε.
ΚΥΠΕ/ToThemaOnline
*Φωτογραφία αρχείου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις