Για τα στοιχεία της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης για τα οποία μετανιώνει μίλησε, μεταξύ άλλων, σε διάλεξή του στο London School of Economics το βράδυ της Πέμπτης ο απερχόμενος Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Πρώτα-πρώτα πώς αντιμετωπίσαμε τις τράπεζες σε όλη την ευρωζώνη, διασώζοντάς τες σε βάρος των φορολογουμένων. Το λέω αυτό έχοντας τη σοφία της εκ των υστέρων θεώρησης των πραγμάτων, αλλά ας μην ξαναπάρουμε αυτόν το δρόμο. Είναι ένα πολύ αρνητικό κίνητρο για το χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι η διάσωση των τραπεζών κατ’ αυτόν τον τρόπο έχει μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. «Νομίζω ότι είναι λανθασμένη προσέγγιση», σχολίασε.
Ένα δεύτερο πράγμα που μετανιώνει, το οποίο όπως είπε έγινε επί δικής του θητείας, είναι ότι «επετράπη» δύσκολα μέτρα να μπουν στο τέλος του προγράμματος: «Όταν το δεύτερο (ελληνικό) πρόγραμμα έφτανε στο τέλος, δηλαδή στο τέλος του 2014, υπήρχαν ακόμα πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα να γίνουν και η κυβέρνηση Σαμαρά απλά δεν είχε το πολιτικός σθένος ή τη δύναμη να τα προωθήσει».
Αναφερόμενος στη σημερινή κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Οικονομικών, ο Ολλανδός πολιτικός είπε ότι μετά από την κρίση του 2015 είναι «πολύ αφοσιωμένοι στο να ξαναφέρουν την Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά στην καρδιά της ευρωζώνης».
Χαρακτήρισε δε κρίσιμο για την ελληνική έξοδο αυτό το καλοκαίρι από το πρόγραμμα το υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο. «Ένας Έλληνας φίλος μου χάρισε ένα μπουκάλι ούζο πριν από λίγο καιρό. Αυτό το μπουκάλι βρίσκεται στο γραφείο μου και θα το αφήσω κλειστό. Τη μέρα που η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, αυτό το μπουκάλι ούζο θα αδειάσει», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Ως τις δύο μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον της ευρωζώνης, ξεχώρισε την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και δημιουργίας καλύτερων μηχανισμών απορρόφησης οικονομικών σοκ. Όπως εκτίμησε, αν προκύψει κάποια μεγάλη κρίση τα επόμενα ένα-δύο χρόνια η ευρωζώνη δεν θα μπορέσει να τη διαχειριστεί ως έχει σήμερα, καθώς οι νομισματικές αρχές «έχουν ξεμείνει από εργαλεία».
Κάλεσε λοιπόν προς ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, αλλά και της ενοποίησης των αγορών κεφαλαίου.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις