Στο Κυπριακό εδώ και εφτά χρόνια ακολουθείται από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων, των «γενναιόδωρων προσφορών» και του «καλού παιδιού», ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος στην εκδήλωση για τα 40χρονα του ΔΗΚΟ και Κεντρική Προεκλογική Συγκέντρωση του Κόμματος. Όπως είπε η διαδικασία του «πάρε-δώσε» έχει μετατραπεί σε διαδικασία «δώσε-δώσε».
«Τους βλέπουμε καθημερινά, αυτό που επιδιώκουν είναι η επαναφορά του Σχεδίου Ανάν και απλά φοβούνται να το πουν στο κόσμο. Σιγά-σιγά, μία-μία, όλες οι πρόνοιες εκείνου του Σχεδίου επανέρχονται: Η παρθενογένεση με εποικοδομητικές ασάφειες, οι χρήστες, η αριθμητική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, οι ξένοι δικαστές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι όλα αυτά ήταν πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, που επιστρέφουν .Είπε παράλληλα ότι όλα αυτά γίνονται κάτω από ένα πέπλο συσκότισης και μυστικής διπλωματίας.
Αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας, είπε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου ανοίγει ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας και για «ευχαριστώ» η Τουρκία στέλνει πολεμικά πλοία και παραβιάζει την ΑΟΖ, ωστόσο αντί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιδράσει, ζητά από την Κύπρο να ανοίξει κι άλλα κεφάλαια. Όπως ανέφερε «αυτά είναι τα επιτεύγματα της πολιτικής τους». Όπως είπε «είχαμε πρόσφατα ακόμη μια τεράστια «επιτυχία». Χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό, βρισκόμαστε ενώπιον του κινδύνου, 80 εκατομμύρια Τούρκοι να αποκτήσουν το δικαίωμα να διακινούνται ελεύθερα στη χώρα μας, ενώ όλοι εμείς δεν μπορούμε να πράξουμε το ίδιο, λόγω της τουρκικής κατοχής».
Όπως είπε, αυτό ήταν επόμενο, όταν διαφημίζουν με κάθε ευκαιρία τον κατοχικό ηγέτη, το «καλό κλίμα» και την «πρόοδο σε όλα τα κεφάλαια» από-ενοχοποιώντας την Τουρκία, ενώ η Τουρκία αρνείται να συζητήσει με την Κύπρο όλα τα κεφάλαια που την ενδιαφέρουν, την ασφάλεια, τους έποικους, το εδαφικό, την κατάργηση των εγγυήσεων. Πρόσθεσε ότι «η σύγχυση, η αμηχανία και ο εκνευρισμός τους είναι πλέον διάχυτος στις αντιδράσεις τους, γιατί αλλιώς περίμεναν τον κ. Ακιντζί και αλλιώς τους παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι, η μετεξέλιξη και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ορίζεται στο πρώτο άρθρο του σχεδίου λύσης της Κυπριακού, μια αυτονόητη αναφορά αφού είναι η Κυπριακή Δημοκρατία το κράτος που μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε «αυτονόητη για όλους εμάς, όχι για τις ηγεσίες ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ που δεν συμφωνούν με αυτή την αναφορά».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε επίσης ότι για να πάει η Κύπρος Μπροστά, απαιτείται η χάραξη νέας στρατηγικής στο Κυπριακό και αλλαγή τακτικής στις διαπραγματεύσεις, με επιστροφή στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και απεγκλωβισμός από το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου και τις συγκλίσεις Χριστόφια. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε να συζητάμε όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού και εκείνα που ενδιαφέρουν τους Ελληνοκύπριους και όχι μόνο την Τουρκία και να σταματήσει η από-ενοχοποίηση της Τουρκίας από τους Κυβερνώντες και τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη.
Ζήτησε επίσης ο κυπριακός ελληνισμός να ενημερώνεται ουσιαστικά για τις προσπάθειες που γίνονται για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, να υπάρχει δημοκρατία και στις διαπραγματεύσεις. Ανέφερε ότι το κυπριακό δεν αφορά μια μικρή διαπραγματευτική ομάδα, μας αφορά όλους και η συσκότιση είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να τερματιστεί. Για να πάει η Κύπρος μπροστά, είπε, πρέπει οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχιστούν, ανεξάρτητα και ανεπηρέαστα από τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Αναφορικά με την οικονομία, είπε ότι για να πάει η Κύπρος μπροστά «πρέπει να πετύχουμε την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας». Όπως είπε, δυστυχώς, βγήκαμε από το Μνημόνιο αλλά δεν βγήκαμε από την κρίση. Πρόσθεσε ότι είμαστε καλύτερα από εκεί που είμαστε πριν από τρία χρόνια, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Όπως είπε η Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού μας λέει καθημερινά, πως είμαστε «φαινόμενο», «πρωταθλητές των μνημονίων» και «success story», αναφέροντας ότι φαίνεται να ζουν σε μια άλλη πραγματικότητα. Σε μια άλλη χώρα.
Όπως είπε η Κύπρος είναι η τρίτη χειρότερη χώρα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η δεύτερη χειρότερη χώρα στην Ευρώπη στις δαπάνες για την υγεία, πρώτοι ανά το παγκόσμιο στα κόκκινα δάνεια. Όπως είπε για να γίνει αυτό, πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές και μέτρα που να διασφαλίζουν την ανάπτυξη. Διερωτήθηκε ποιό είναι το σχέδιο τώρα που έφυγε η Τρόικα. Όπως είπε το ΔΗΚΟ έχει σχέδιο και προτάσεις και αναφέρθηκε σε επιτυχή αντιμετώπιση των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που αντιμετώπισε στο παρελθόν η Κύπρος από τον Σπύρο Κυπριανού και τον Τάσσο Παπαδόπουλο.
Όπως είπε το ΔΗΚΟ προτείνει να επανεξετάζεται η αναγκαιότητα των νόμων που επιβλήθηκαν από το Μνημόνιο κάθε έξι μήνες και να τροποποιούνται ή και να καταργούνται όταν αυτό κρίνεται εφικτό, όπως προτείνει να αποζημιωθούν οι Κύπριοι καταθέτες, οι κάτοχοι αξιόγραφων, τα ταμεία πρόνοιας και συντάξεων με τη διάθεση του 10% του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα 20 χρόνια, αλλά και τη δημιουργία μιας Κακής Τράπεζας, η οποία θα διαχειρίζεται τέτοια δάνεια, ώστε να αποτραπεί το ξεπούλημα της περιουσίας των Κυπρίων σε ξένους.
Αναφέρθηκε επίσης σε σκάνδαλα και σκοτεινές χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από την περίφημη FOCUS σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αναφέροντας ότι όλα αυτά δηλητηριάζουν την ποιότητα της Δημοκρατίας, δημιουργούν ρήγμα στην πολιτική συμμετοχή κάνουν τους πολίτες να γυρνούν την πλάτη στους θεσμούς, να απαξιώνουν τα κόμματα, να απέχουν από την εκλογική διαδικασία.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις