Εντός του επόμενου δεκαημέρου το Υπουργείο Μεταφορών θα επιλέξει τους προτιμητέους προσφοροδότες στο πλαίσιο της διαδικασίας εμπορικοποίησης του Λιμένα Λεμεσού, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Μάριος Δημητριάδης, τονίζοντας πως η εμπορικοποίηση και η έλευση ιδιώτη επενδυτή αποτελεί «ένα βήμα μπροστά και μια αναγκαία αλλαγή, που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια».
Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε πως πέραν της εμπορικοποίησης του εμπορικού βραχίονα της Κύπρου, στις προτεραιότητες του Υπουργείου βρίσκεται η περαιτέρω βελτίωσης της αεροπορικής συνδεσιμότητας, η ναυτιλία, αλλά και η υλοποίηση των έργων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο εκατοντάδων εκατομμυρίων, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. Κάθε μέρα και κάθε βδομάδα έχουμε την προκήρυξη και κατακύρωση νέων έργων και ευελπιστούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε μια ώθηση στην οικονομία μας και ειδικότερα στον κατασκευαστικό τομέα, που τόσο πολύ το χρειάζεται», είπε.
Όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, η διαδικασία εμπορικοποίησης του Λιμένα Λεμεσού βρίσκεται στο τελικό στάδιο, με 14 οργανισμούς να έχουν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές για τον Εμπορευματικό Σταθμό, τις Θαλάσσιες Υπηρεσίες και για το Σταθμό Πολλαπλών Χρήσεων.
«Είμαστε στο παρά πέντε, εξετάζονται αυτή τη στιγμή οι προσφορές από την επιτροπή αξιολόγησης και ελπίζω ότι εντός των επόμενων δέκα ημερών θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ποιοι είναι οι προτιμητέοι επενδυτές», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «τεράστια προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και μετά την ανακοίνωση των προτιμητέων προσφοροδοτών, το επόμενο στάδιο είναι να πάμε στη Βουλή να πάρουμε την δική τους έγκριση, ώστε να προχωρήσει επιτέλους αυτό το έργο».
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, τα έσοδα του κράτους από τη διαδικασία θα προέλθουν από ένα μπόνους υπογραφής, το οποίο δεν θα είναι τόσο σημαντικό, ενώ η τεράστια πλειοψηφία των εσόδων για το δημόσιο θα προέρχονται από ένα ποσό επί των εσόδων του διαχειριστή.
«Ο λόγος που έχουμε προχωρήσει με αυτό τον τρόπο είναι ότι σαν χώρα θέλουμε να επωφεληθούμε από οποιαδήποτε πρόσθετη εργασία φέρουν οι διαχειριστές στο λιμάνι και επίσης το προτιμούν και οι διαχειριστές διότι τους δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασίες τους», είπε.
Ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε πως ο τρόπος λειτουργίας του λιμανιού «σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος» και συνέχισε: «Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι με το να φέρουμε ιδιώτες επενδυτές, σε συνδυασμό όμως με τη μεγάλη αναδιάρθρωση που κάνουμε στον τρόπο λειτουργίας των λιμανιών μας, θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε επιπρόσθετες εργασίες, το οποίο θα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για την οικονομία μας, για την πόλη της Λεμεσού, για τους εργαζόμενους αλλά και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας που τόσο πολύ χρειαζόμαστε στην Κύπρο».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε πως η τάση διεθνώς θέλει τη διαχείριση των λιμανιών να γίνεται από μεγάλους οργανισμούς, οι οποίοι έχουν συνεργασίες με άλλα λιμάνια. «Και αυτό δείχνει τη σημασία που έχει αυτή η αλλαγή που κάνουμε στη διαχείριση των λιμανιών, αφού με τον τρόπο που χειριζόμαστε σήμερα τα λιμάνια σίγουρα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».
«Είναι μια αναγκαία αλλαγή, η οποία θα έπρεπε να γίνει εδώ και κάποια χρόνια, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ, εμείς προχωρούμε και ελπίζω να είμαστε σύντομα σε θέση να ανακοινώσουμε ποιος θα διαχειρίζεται τα λιμάνια μας», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ, Δημητριάδη, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στην εκπνοή του α' τριμήνου, περιλαμβανομένης και της έγκρισης από τη Βουλή.
«Μετά την έγκριση από τη Βουλή θα υπογραφεί η συμφωνία με τους διαχειριστές, θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 6-9 μηνών, κατά την οποία το λιμάνι θα εξακολουθήσει να τυγχάνει διαχείρισης από την Αρχή Λιμένων, αλλά σε συνεργασία με το διαχειριστή για να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση στο νέο τρόπο λειτουργίας και περί το τέλος του χρόνου το λιμάνι θα το αναλάβουν εξ ολοκλήρου ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές».
Δεν επηρεάστηκε η συνδεσιμότητα από το κλείσιμο των ΚΑ
Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος είχε να διαχειριστεί το κλείσιμο του πάλαι ποτέ εθνικού αερομεταφορέα, σημείωσε ότι το κλείσιμο των ΚΑ δεν είχε καθόλου αρνητικές επιπτώσεις στη συνδεσιμότητα της χώρας.
«Αντιθέτως, δημιούργησε μια νέα δυναμική στις αερομεταφορές με νέες εταιρείες να κάνουν αίτηση για άδεια εγχώριου αερομεταφορά, αλλά και αύξηση των γραμμών από υφιστάμενες αερογραμμές», τόνισε.
Ανέφερε ενδεικτικά πως η Aegean, και η Blue Air αύξησαν το πτητικό τους πρόγραμμα με επιπλέον αεροπλάνα να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση τους, προσθέτοντας ότι πέραν από την Tus Air η οποία πήρε το πιστοποιητικό εγχώριο αερομεταφορέα, αίτηση στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας υπέβαλαν η Cobalt και η Orion, ενώ αίτηση θα υποβάλει και η Siberia.
«Ευελπιστούμε ότι μαζί με τις εταιρείες που θα εγκριθούν μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά τη συνδεσιμότητα της χώρας», είπε.
Αλλαγές στη δομή της ναυτιλιακής διοίκησης
Στη συνέντευξή με το ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στις αλλαγές στη δομή της ναυτιλιακής διοίκησης σε μια προσπάθεια να δοθεί περαιτέρω ώθηση στον «πολύ σημαντικό» τομέα της ναυτιλίας.
«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία δύο χρόνια, έχει αναπτυχθεί περισσότερο ο τομέας της ναυτιλίας αλλά σίγουρα θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να λειτουργεί πιο ευέλικτα, πιο αποτελεσματικά, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό που υπάρχει από άλλες χώρες», είπε και υπενθύμισε πως ο ελεγκτικός οίκος ΕΥ διενήργησε τη μελέτη για το κυπριακό ναυτιλιακό σύμπλεγμα και ανέδειξε πέντε πυλώνες δράσης, που αφορούν την ενδυνάμωση και βελτίωση κάποιων λειτουργικών αδυναμιών του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας (ΤΕΝ), των περιφερειακών ναυτιλιακών γραφείων και την παραχώρηση κινήτρων για προσέλκυση εταιρειών στην Κύπρο.
Παράλληλα, συμπλήρωσε, τρέχει και η αναδιάρθρωση του τρόπου διοίκησης της ναυτιλίας, έτσι ώστε να αποκτήσει πιο ευέλικτη λειτουργία, να μπορεί να παίρνει πιο γρήγορες αποφάσεις και να μπορέσει να γίνει και πιο αποτελεσματική».
«Κακά τα ψέματα, όταν δημιουργήθηκε το Τμήμα, η έμφαση ήταν στα τεχνικά χαρακτηριστικά, ενώ αυτή τη στιγμή χρειάζεται τουλάχιστον η ίδια έμφαση και στον τρόπο προώθησης της ναυτιλίας, αφού υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός σε αυτό τον τομέα παγκοσμίως», τόνισε.
Ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε πως μετά από τη μελέτη των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων, η πρώτη σκέψη αφορά στο διαχωρισμό του ΤΕΝ έτσι ώστε το εργασιακό κομμάτι να μπει σε μια πιο ευέλικτη μορφή λειτουργίας, με τη λειτουργία Υπηρεσίας (Agency), στο πρότυπο που ακολουθούν οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, με τον τομέα που αφορά στην πολιτική και την εποπτεία να παραμένει στο Υπουργείο.
«Είναι κάτι που κοιτάζουμε με περισσότερη λεπτομέρεια τώρα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ναυτιλίας της Βρετανίας (Maritime and Coastal Agency) και θα είμαστε σε θέση σύντομα να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά υπάρχει ξεκάθαρη πρόθεση και σκοπός για να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της εμπορικής ναυτιλίας», συνέχισε.
Κάτι πρέπει να αλλάξει στο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών
Στον απόηχο της απεργίας στην εταιρεία συγκοινωνιών Λάρνακας Ζήνων, αλλά και των κατά καιρούς προβλημάτων που παρουσιάζονται στο ευρύτερο σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών που συνομολογήθηκε το 2010, ο Υπουργός Μεταφορών αναγνώρισε ότι το όλο σύστημα πρέπει να αλλάξει.
«Πρέπει να δεχθούμε ότι δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε ακόμη ένα αξιόπιστο σύστημα δημόσιων μεταφορών στη χώρα μας και είναι κάτι που μας λείπει. Τώρα, το 2010 είχε γίνει αυτή η πρώτη προσπάθεια, δυστυχώς, είχε γίνει με ένα τρόπο που άφησε κάποιες γκρίζες ζώνες και αυτές τις γκρίζες ζώνες θα έλεγα τις πληρώνουμε σε εισαγωγικά αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε, για να προσθέσει πως «γίνονται συνεχείς προσπάθειες και πιστεύω ότι όλη αυτή την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε για να κτίσουμε ακόμη ένα σύστημα το 2020, όταν θα είναι η επόμενη περίοδος των προσφορών».
Τόνισε ωστόσο πως το Υπουργείο δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια μέχρι το 2020.
Το Υπουργείο, είπε, έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους των εταιρειών σε συνεργασία με τις εταιρείες και όχι σε πόλεμο με αυτές διότι είναι οι συνεργάτες μας, έχουμε προχωρήσει στην κατακύρωση σημαντικών έργων, όπως το σύστημα της τηλεματικής, αλλά και το αυτόματο σύστημα κύρωσης εισιτηρίων, τα οποία δυστυχώς έχουν κολλήσει στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.
«Τα χρειαζόμαστε αυτά τα συστήματα για να πάμε μπροστά και προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να βελτιώσουμε το σύστημα. Πιστεύω ότι θα υπάρξει σημαντική βελτίωση, υπάρχει βελτίωση η οποία είναι σταθερή αλλά αργή και σίγουρα το πολύ μεγάλο βήμα θα γίνει το 2020», τόνισε.
Προς καθυστέρηση στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΤΟTAL λόγω Δήμου Λάρνακας;
Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τον θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας να μην παραχωρήσει παράταση στην γαλλική ΤΟΤΑΛ για χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων της πόλης, ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε πως ο ίδιος τους είχε υποδείξει χώρους στο λιμάνι Λεμεσού, προσθέτοντας ότι αναπόφευκτα θα υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω του ότι οι υποδομές δεν είναι έτοιμες.
«Αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να κτιστούν κάποιες μικρές υποδομές επιπρόσθετες στο λιμάνι Λεμεσού, ενδεχομένως αυτό να προκαλέσει κάποια καθυστέρηση, η οποία θα είναι θέμα συζήτησης μεταξύ του συνάδελφου Υπουργού Ενέργειας», είπε και εξήγησε ότι οι αναφέρεται σε «καθυστέρηση για την ημερομηνία στόχο που είχαν θέσει για το πότε θα γίνει η γεώτρηση εδώ στην Κύπρο».
Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση σκοπεύει να διαφοροποιήσει την απόφαση για τη μη παραμονή της TOTAL στο Λιμάνι της Λάρνακας, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε το σεβασμό του στις αποφάσεις των Τοπικών Αρχών και παρατήρησε πως η απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο «δείχνει ότι η πόλη είναι μοιρασμένη όσον αφορά την προοπτική να παραμείνουν ή όχι για ακόμα έξι μήνες οι εταιρείες εκεί».
«Νομίζω ότι θα πρέπει να μελετήσουμε όλα τα δεδομένα και μαζί με την εταιρεία να πάρουμε την τελική απόφαση», πρόσθεσε.
Εντός Φεβρουαρίου η νέα εταιρεία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
Τέλος, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι εντός Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο για την ίδρυση της νέας κρατικής εταιρείας δημοσίου δικαίου για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, που στοχεύει να μειώσει στις καθυστερήσεις που φέρουν την Κύπρο σε μια από τις ψηλότερες θέσεις της Ευρώπης.
«Σίγουρα πρέπει να κατατεθεί μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε να μπορέσει να συζητηθεί και να εγκριθεί με εφαρμογή βεβαίως μετά τις εκλογές», είπε, προσθέτοντας ότι η Υπηρεσία θα προκύψει από τη μεταφορά του υφιστάμενου προσωπικού από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.
Τόνισε πως αυτή η υπηρεσία χρηματοδοτείται 100% από τα τέλη υπερπτήσεων, δηλαδή από τις ίδιες τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τον εθνικό εναέριο χώρο, προσθέτοντας ότι πέραν από τον τρόπο λειτουργίας αλλάζει και η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα για να βελτιωθεί το υφιστάμενο σύστημα και να μειωθούν μεσοπρόθεσμα οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον εθνικό εναέριο μας χώρο», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις