Λόγοι ουσίας τον φέρνουν στην Κύπρο, δηλώνει ο Πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας
Στην πρώτη του συνέντευξή από τις 10 Ιανουαρίου που εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι «λόγοι ουσίας» τον φέρνουν τη Δευτέρα στη Κύπρο, για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό, με την ελπίδα ότι μία επανενωμένη Κύπρος, «χωρίς παρωχημένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων», πλήρες μέλος της ΕΕ «δίχως αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο», θα είναι παράγοντας ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης, παραδεχόμενος ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει αυτό να επιδράσει στην αποφασιστικότητα της Αθήνας να προωθήσει τα εθνικά της συμφέροντα, «με πρώτο βέβαια το Κυπριακό».
Τέλος, αναφερόμενος στην αναμενόμενη σύντομα και τυπικά έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο και την επιτήρηση, ο Πρόεδρος της ΝΔ παρατηρεί ότι το πέτυχε αυτό με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά, και αποφαίνεται, όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα «ας παραδειγματιστούμε από την Κύπρο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι έρχεται στη Κύπρο διαισθανόμενος πως αυτή τη στιγμή «υπάρχει μια θετική δυναμική στις συνομιλίες», μιλάει αποκλειστικά στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Σε ερώτηση για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η πρώτη μετά την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επίσκεψη εκτός Ελλάδας, δεν μπορούσε παρά να είναι επίσκεψη στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.
“Οι λόγοι δεν είναι μόνον συμβολικοί και σημειολογικοί. Είναι λόγοι ουσίας. Στην Κύπρο ζει και προοδεύει ένα μεγάλο και δυναμικό κομμάτι του ελληνισμού, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική εθνική μας διαδρομή. Ταυτόχρονα η Κύπρος έχει γίνει θύμα μιας συνεχιζόμενης για πολλές δεκαετίες κατάφωρης αδικίας και ωμής παραβίασης του διεθνούς δικαίου, των κανόνων, των αρχών και των αξιών της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Δηλαδή της παράνομης εισβολής και κατοχής εδάφους της από τρίτη χώρα,” πρόσθεσε.
Βεβαίως, ένας πολύ σοβαρός πρόσθετος λόγος, της επίσκεψης μου αυτής, σημείωσε, είναι “να ενημερωθώ πλήρως από τον φίλο Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη για την πορεία και τις προοπτικές της εξελισσόμενης νέας προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού. Θα έχω επίσης την τιμή και τη χαρά να συναντηθώ και να συζητήσω αυτό το ζήτημα με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
Πιστεύω, συνέχισε, “στην ανάγκη επανένωσης του νησιού και της απρόσκοπτης συμμετοχής και πορείας του μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στην ανάγκη μιας λύσης λειτουργικής και άρα βιώσιμης προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Χωρίς παρωχημένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων.”
Αναφέρθηκε επίσης σε μια θετική δυναμική στις συνομιλίες, εκφράζοντας την ελπίδα να διατηρηθεί και να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. “Εδώ, μεγάλη ευθύνη έχει η Τουρκία,” τόνισε.
Σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται τη λύση του Κυπριακού, είπε πως “ουδείς στην Κύπρο ή στην Ελλάδα αγωνίζεται για μια «λύση για τη λύση. Η λύση πρέπει να θεραπεύσει πλήρως την κατάφωρη αδικία της παράνομης κατοχής. Να εξασφαλίσει με δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό τρόπο την ειρηνική συνύπαρξη Ε/κ και Τ/κ σε ένα ομόσπονδο κράτος με μια νομική προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια κυριαρχία, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά μιας ενωμένης Κύπρου, πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Σταθερή βάση για μια τέτοια λύση εννοείται ότι είναι οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”
Μια επανενωμένη Κύπρος, είπσ, θα είναι πολύτιμος παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην πολλαπλά ταραγμένη και στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε ερώτηση πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της πιθανότητας να υπάρξει λύση, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως “Η Ελλάδα είναι κάθε στιγμή στη διάθεση της Κύπρου ως ανιδιοτελής αδελφός, σύμβουλος, αρωγός και πολλαπλασιαστής κάθε προσπάθειας του κυπριακού ελληνισμού να αντιμετωπίσει αδικίες και προκλήσεις, να λύσει προβλήματα και να κερδίσει το παρόν από το μέλλον του.”
“Οι διαχρονικοί μας δεσμοί είναι ακλόνητοι. Έγιναν δε ακόμα πλουσιότεροι και ουσιαστικότεροι καθώς Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία έχουν το προνόμιο να είναι πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χειρισμοί και οι αποφάσεις ανήκουν κυριαρχικά στην Κύπρο. Εμείς είμαστε ενεργά, δίπλα και μαζί της. Στο κομμάτι που μας αναλογεί ως εγγυήτρια δύναμης, υποστηρίζουμε ότι μια Ευρωπαϊκή Ενωμένη Κύπρος δεν θα έχει πλέον ανάγκη ούτε τις εγγυήσεις ούτε – πόσο μάλλον – το δικαίωμα επεμβάσεων τρίτων. Κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο και θα πρόσθετα προσβλητικό, και για τις δυο κοινότητες μιας επανενωμένης ευρωπαϊκής Κύπρου,” πρόσθεσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει αποδυναμώσει την ισχύ της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής – άρα και στο Κυπριακό-, εξέφρασε την άποψη ότι “Πράγματι, η κρίση δεν βοηθάει τη διεθνή εικόνα της χώρας. Επιπλέον, πρόσφατοι ατυχείς χειρισμοί έχουν τραυματίσει το κύρος και την αξιοπιστία της. Αυτό όμως, εμείς δεν θα επιτρέψουμε να επιδράσει στην αποφασιστικότητα ή τη δυνατότητα μας να υποστηρίξουμε, να προβάλλουμε και να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε όλο το εύρος των ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική, με πρώτο, βέβαια, το Κυπριακό.”
Η κρίση δεν μπορεί να είναι «άλλοθι» διεθνούς αμηχανίας ή εθνικής αδυναμίας, υπέδειξε. “Αντιθέτως είναι ένας βασικός λόγος για ακόμα μεγαλύτερη ένταση προσπαθειών και αποφασιστικότερη δράση υπέρ των δικαίων μας στην υπηρεσία των εθνικών προτεραιοτήτων και των θεμελιωδών δίκαιων επιδιώξεων μας.”
Σε ερώτηση εάν ο ίδιος πιστεύει ότι η Τουρκία επιθυμεί ειλικρινά να δει το Κυπριακό να λύνεται, τόνισε ότι “Οι δηλώσεις προθέσεων και τα λόγια έχουν αξία μόνον όταν επιβεβαιώνονται με συγκεκριμένες πράξεις και ανάλογα έργα. Έχουμε λόγους να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την τουρκική πολιτική αλλά δεν θα πρέπει να είμαστε και εκ των προτέρων απολύτως αρνητικοί.
Υπάρχουν νέες δυναμικές και νέα δεδομένα στο Κυπριακό που δικαιολογούν μια λελογισμένη αισιοδοξία. Όμως, όλα τελικά θα κριθούν από το αποτέλεσμα.”
Δεν πρέπει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, “να είμαστε ούτε σταθερά απαισιόδοξοι ούτε σταθερά αισιόδοξοι. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να εργαζόμαστε σκληρά για την επίτευξη μιας λύσης με τα χαρακτηριστικά που σας περιέγραψα. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης κάνει με αυταπάρνηση, γνώση, εμπειρία και αποφασιστικότητα το καθήκον του με μόνο γνώμονα το καλό της Κύπρου και των Κυπρίων.”
Απαντώντας άλλη ερώτηση, είπε ότι σχεδιάζει μια σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό, στις χώρες ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, και σε αυτές συγκαταλέγεται και η Τουρκία.
Επεσήμανε παράλληλα ότι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το Κυπριακό.
Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν τα κατάφερε να βγει από το Μνημόνιο, ενώ η Κύπρος θα το πράξει, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως “Η Κύπρος τα καταφέρνει γιατί εξ αρχής έθεσε συγκεκριμένους στόχους που απαρέγκλιτα εργάστηκε για να επιτύχει. Αυτή η σταθερή πορεία, η γενναιότητα των αποφάσεων και η ειλικρινής παρουσίαση των προβλημάτων στους πολίτες και βέβαια η πολιτική σταθερότητα είναι τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας της Κύπρου. Το αδελφό μας κόμμα, το ΔΗΣΥ, δηλαδή η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, με τη συνέπεια, την αποφασιστικότητα και τη μεταρρυθμιστική της πολιτική κέρδισε το στοίχημα. Και αυτό είναι ένα πραγματικό επίτευγμα που αναγνωρίζουν όλοι στην Ευρώπη.”
Δυστυχώς, ανέφερε, “τα ίδια δε συνέβησαν και στην Ελλάδα. Κυριάρχησε συχνά ο λαϊκισμός και η ιδεοληψία. Καλλιεργήθηκε, κυρίως με ευθύνη ενός κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, ένας διχαστικός λαϊκισμός συνειδητά απατηλών υποσχέσεων. Και, έτσι, πυροδοτήθηκε πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια που «πάγωσαν» την οικονομία.”
Όλα αυτά μας καθυστέρησαν πάρα πολύ και ανέστειλαν τη χειροπιαστή πρόοδο προς την έξοδο από την κρίση, που είχε επιτευχθεί την περίοδο 2012-2014, πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και σε μεγάλα βήματα οπισθοχώρησης, είναι σε νέο, κρισιμότερο σταυροδρόμι.
“Θέλω να ελπίζω, αν και έχω λόγους να ανησυχώ για το αντίθετο, ότι η σημερινή συγκυβέρνηση θα κατανοήσει επιτέλους την κρισιμότητα των στιγμών, την επικινδυνότητα των λαθών της, και την ανάγκη μιας μεγάλης ειλικρινούς μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που απαραίτητα χρειάζεται ο τόπος. Μακριά από λαϊκισμούς και ιδεοληψίες,” πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις