Προσοχή στους σκύλους σας απόψε - «Eφιάλτης» οι κροτίδες και τα πυροτεχνήματα – Πώς μπορούμε να τους συμπαρασταθούμε

Προσοχή στους σκύλους σας απόψε - «Eφιάλτης» οι κροτίδες και τα πυροτεχνήματα – Πώς μπορούμε να τους συμπαρασταθούμε

Άγχος, τρόμο, φόβο και πανικό, προκαλούν σε χιλιάδες σκύλους τα πυροτεχνήματα.

«Όπως κάθε χρόνο, δυστυχώς και φέτος, κατά τη διάρκεια της Ανάστασης θα ηχήσουν πυροτεχνήματα. Μια συνήθεια, που για τους περισσότερους ανθρώπους συνδυάζεται με ενθουσιασμό και χαρά. Αλλά, για τους κηδεμόνες σκύλων, των οποίων οι αγαπημένοι τους φίλοι είναι κροτοφοβικοί, πρόκειται για μια ατελείωτη στιγμή φρίκης», επισημαίνει η εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων, Αλεξάνδρα Ιατρού.

Γιατί οι σκύλοι φοβούνται τα πυροτεχνήματα
Οι σκύλοι, όπως εξηγεί η κα Ιατρού, βιώνουν τους ήχους σε πολύ μεγαλύτερη ένταση από ό,τι ο άνθρωπος.

Σύμφωνα με έρευνες, οι δυνατοί, επαναλαμβανόμενοι χωρίς προειδοποίηση κρότοι -όπως είναι τα πυροτεχνήματα- προκαλούν στρες και πανικό σε ένα ποσοστό 40% των σκύλων.

Η κροτοφοβία θεωρείται διαταραχή πανικού, και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε - Αφήνουμε τον σκύλο να κρυφτεί σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού θελήσει

Μάλιστα, πέραν του γεγονότος ότι τραυματίζουν την ψυχική υγεία του σκύλου, υπάρχει κίνδυνος και για τη σωματική του – βλάβη ακοής. Αυτό εξαρτάται ανάλογα με το πόσο κοντά είστε, καθώς χτυπούν στα 190 ντεσιμπέλ.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τα σημάδια στρες στον σκύλο μας κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων

Ας δούμε, αρχικά, με την καθοδήγηση της κυρίας Ιατρού, πώς ο σκύλος εκδηλώνει το ότι… τρέμει το φυλλοκάρδι του.

1. Κλαψούρισμα ή γάβγισμα: Ο σκύλος σας μπορεί να εκφράσει την αγωνία του με κλαψούρισμα, γάβγισμα, γρύλισμα, ή κλάμα.

2. Προσκόλληση: Ορισμένοι σκύλοι αποζητούν την ανθρώπινη επαφή, στην προσπάθειά τους να αισθανθούν ασφάλεια. Μπορεί να πηδήξουν στον καναπέ κοντά σας, να κρυφτούν ανάμεσα στα πόδια σας, ή απλά να παραμένουν προσκολλημένοι πάνω σας.

3. Υπερβολικό λαχάνιασμα ή σιελόρροια: Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο λαχάνιασμα, σάλιο, ή γλείψιμο των χειλιών.

4. Κρατούν την ουρά τους ανάμεσα στα πόδια τους.

5. Προσπαθούν να κρυφτούν, να βρουν ένα ασφαλές ή απομονωμένο σημείο, όπως κάτω από έπιπλα (τραπέζια, κρεβάτια), πίσω από καναπέδες κ.τ.λ. Οπουδήποτε νιώθουν ασφαλείς.

6. Επιδιώκουν να ξεφύγουν (flight mode): Σε ακραίες περιπτώσεις, ο σκύλος σας μπορεί να προσπαθήσει να δραπετεύσει, για να ξεφύγει από το θόρυβο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, δυστυχώς, το γεγονός ότι τέτοιες μέρες σκύλοι χάνονται από τα σπίτια τους.

7. Τρέμουλο.

8. Άσκοπο περπάτημα και ανησυχία: Οι σκύλοι, όταν αγχώνονται, χρειάζονται κίνηση για να μπορέσουν να κατευνάσουν το στρες στον οργανισμό τους.

9. Απώλεια όρεξης, άρνηση να φάει: Ο φόβος μπορεί να προκαλέσει απώλεια ενδιαφέροντος για το φαγητό. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση στους σκύλους. Ο οργανισμός τους βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής. Σε αυτή την ψυχολογική κατάσταση δεν μπορούν να καταναλώσουν φαγητό. Είναι το ένστικτο της επιβίωσης: «Βιώνω κάτι επικίνδυνο, μέλημα μου είναι να επιβιώσω από αυτό, κι όχι να φάω».

10. Διεσταλμένες κόρες: Τα μάτια του σκύλου σας μπορεί να φαίνονται μεγαλύτερα από το συνηθισμένο, λόγω στρες.

Τι μπορούμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων, ώστε ο σκύλος μας να φοβηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο

Για να απαλύνουμε τον φόβο του σκύλου μας, η κα Ιατρού δίνει πολύτιμες συμβουλές.

1. Έχουμε προνοήσει και τον έχουμε βγάλει μια καλή βόλτα πολύ πριν πέσει το σκοτάδι. Φροντίζουμε να τον εκτονώσουμε σωματικά και πνευματικά, ώστε να είναι κουρασμένος.

2. Κλείνουμε παράθυρα και παντζούρια, έτσι ώστε να μειωθεί η ένταση του ήχου των πυροτεχνημάτων, αλλά και να μην βλέπει τα φωτεινά τους σχήματα.

3. Παίζουμε, είτε λευκούς ήχους, είτε χαλαρωτική μουσική, σε δυνατή ένταση, ώστε να καλύψει όσο περισσότερο γίνεται τον ήχο από τα πυροτεχνήματα. Συγκεκριμένα, υπάρχει κλασική μουσική που ονομάζεται «Through a Dog’s Ear», που έχει αποδειχθεί ότι έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα για τους σκύλους.

4. Προσπαθούμε να κατευνάσουμε τον σκύλο μας, αν μας αποζητήσει. Η θεωρία ότι ο φόβος μπορεί να ενισχυθεί, ευτυχώς έχει καταρριφθεί από την ίδια την επιστήμη εδώ και δεκαετίες. Συνεπώς, αν αποζητά την αγκαλιά μας, του την προσφέρουμε.

5. Είμαστε ήρεμοι και χαλαροί, προσπαθώντας να τού περάσουμε το αίσθημα ασφάλειας. Τα σκυλιά αισθάνονται ακόμη και τις πιο μικρές αλλαγές, τόσο στη μυρωδιά μας όσο και στις θερμοκρασίες του σώματός μας. Εάν αισθάνεστε νευρικοί και αγχωμένοι, ο σκύλος σας μπορεί επίσης να ερμηνεύσει τα πυροτεχνήματα ως πρόβλημα. Πάρτε, λοιπόν, μερικές βαθιές αναπνοές και παραμείνετε ήρεμοι.

6. Επιτρέψτε στον σκύλο σας να κρυφτεί σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού διαλέξει, καθώς εκεί θα νιώθει ασφαλής. Μην τον πιέζετε να βγει έξω από την κρυψώνα του.

Κι άλλες τέσσερις συμβουλές για το βράδυ της Ανάστασης

1. Αν δεν δείχνει έντονα σημάδια στρες, απασχολήστε τον με κάποιο διαδραστικό παιχνίδι, ώστε να μην αγχωθεί. Τόσο το δάγκωμα όσο και το γλείψιμο, είναι ένας πηγαίος μηχανισμός άμυνας καταπολέμησης του άγχους για τον σκύλο.

2. Στην περίπτωση που μέσα στον πανικό του κάνει κάποια ζημιά, μην τον μαλώσετε, καθώς θα κάνετε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

3. Σε ακραίες περιπτώσεις στρες συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας, ώστε να σας χορηγήσει κάποιο φάρμακο για την αντιμετώπιση του άγχους, για αυτή την ημέρα.

4. Τέλος, δεν φεύγουμε ποτέ από το σπίτι αν ο σκύλος μας αγχώνεται έντονα με αυτούς τους θορύβους. Προνοούμε να μη βρίσκεται εκτεθειμένος σε εξωτερικούς χώρους, και η είσοδος του σπιτιού μας να είναι πάντα καλά κλεισμένη. Έτσι ώστε να μη το σκάσει, πάνω στον πανικό του.

Οι κροτοφοβικοί σκύλοι

Η κροτοφοβία θεωρείται, όπως ενημερώνει η κα Ιατρού, διαταραχή πανικού, και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Με σεβασμό και κατανόηση προς τον σκύλο μας.

Τα πυροτεχνήματα, σίγουρα, δημιουργούν μια αίσθηση απειλής για τους σκύλους.

Σύμφωνα με την κα Ιατρού, ο φόβος τους για αυτά, συχνά, συνδυάζεται με έλλειψη έγκαιρης έκθεσης σε δυνατούς κρότους κατά την περίοδο κοινωνικοποίησης του κουταβιού. Μπορεί να έχει σχέση με το γενετικό κομμάτι, ή προδιάθεση. Να είναι ορμονικής φύσεως. Να έχει να κάνει με προηγούμενη τραυματική εμπειρία γύρω από αυτά.

Η εκπαίδευση στην απευαισθητοποίηση ήχων, τονίζει η κα Ιατρού, και η αλλαγή του συσχετισμού του σκύλου με ήχους που τον πανικοβάλουν, είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Και καλό θα ήταν, να την ξεκινήσουμε με κάποιον πιστοποιημένο θετικό εκπαιδευτή όσο νωρίτερα γίνεται.

Καταληκτική φράση της κυρίας Ιατρού είναι: «Θα ήθελα να τονίσω πώς τα μέτρα που προαναφέραμε, είναι προληπτικά και όχι εκπαιδευτικά. Και, σίγουρα, δεν πρέπει να πιστεύουμε πώς ο σκύλος μας θα το συνηθίσει από μόνος του, ή με τον καιρό.
Η καλύτερη αντιμετώπιση, επομένως, είναι πάντα η πρόληψη».

Πηγή: in.gr συνεργασία με την εκπαιδεύτρια και σύμβουλο συμπεριφοράς σκύλων, Αλεξάνδρα Ιατρού

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Θρήνος για τον 22χρονο Ντανιέλ - Στο κεφάλι το μοιραίο χτύπημα από την πτώση πασσάλου - Δείτε φωτογραφία

Θρήνος για τον 22χρονο Ντανιέλ - Στο κεφάλι το μοιραίο χτύπημα από την πτώση πασσάλου - Δείτε φωτογραφία

Με μια τραγωδία σημαδεύτηκε το Πάσχα του 2025 αφού έχασε τη ζωή του, έπειτα από πτώση πασσάλου, ο 22χρονος Ντανιέλ Κρίστιαν Φρατιλέσκου.

BEST OF TOTHEMAONLINE