Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τελικά τι βρίσκεται στο εσωτερικό του φεγγαριού και δεν είναι αυτό που περιμένατε

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τελικά τι βρίσκεται στο εσωτερικό του φεγγαριού και δεν είναι αυτό που περιμένατε

Εξερευνούμε τη Σελήνη από το 1969, και παρά τις δεκαετίες έρευνας του μοναδικού φυσικού δορυφόρου της Γης, είναι σαφές ότι εξακολουθούμε να γνωρίζουμε σχετικά λίγα γι' αυτήν.

Αιωρούμενη εκεί στο διάστημα, η Σελήνη είναι ένα μυστήριο στο οποίο έχουν προσγειωθεί μόνο 12 άνθρωποι.

Όπως δημοσιεύεται στο Nautre.com, μια ομάδα με επικεφαλής τον αστρονόμο Arthur Briaud ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένη η Σελήνη, καταρρίπτοντας παλαιότερες πεποιθήσεις για το ουράνιο σώμα.

Αντίθετα, η Σελήνη θεωρείται ότι είναι μια συμπαγής μπάλα που έχει πυκνότητα παρόμοια με του σιδήρου. Χρησιμοποιώντας ακουστικά κύματα που δημιουργούνται από σεισμούς, ο Briaud και η ομάδα είναι σε θέση να αναλύσουν τα υλικά του εσωτερικού της.

Ο Briaud γράφει: «Τα αποτελέσματά μας θέτουν υπό αμφισβήτηση την εξέλιξη του μαγνητικού πεδίου της σελήνης χάρη στην απόδειξη της ύπαρξης του εσωτερικού πυρήνα και υποστηρίζουν ένα σενάριο παγκόσμιας ανατροπής του μανδύα, το οποίο προσφέρει ουσιαστικές πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα του βομβαρδισμού της σελήνης κατά τα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια του ηλιακού συστήματος».

Επιστήμονες από το CNRS, το Université Côte d'Azur, το Αστεροσκοπείο Côte d'Azur, το Sorbonne Université και το Paris Observatory-PSL εμβάθυναν βαθύτερα στον πυρήνα της Σελήνης, σε συνέχεια της έρευνας από την αποστολή Apollo 11 που διεξήγαγε γεωλογικές έρευνες σε αυτόν.

Αρκετές αποστολές χρησιμοποίησαν τη χρήση λέιζερ για να μετρήσουν την απόσταση μεταξύ της επιφάνειας της Γης και της Σελήνης, υπολογίζοντας ότι ο εξωτερικός πυρήνας υπάρχει πάνω από έναν στερεό εσωτερικό.

Αυτός ο εσωτερικός πυρήνας αποτελείται από μέταλλο και έχει πυκνότητα παρόμοια με του σιδήρου, με πλάτος 500 χιλιόμετρα.

Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για το 15% περίπου της Σελήνης. Παρόμοια με τη Γη, ο μανδύας έχει εξελιχθεί παράλληλα με τη Σελήνη σε μια διαδικασία που αναφέρεται ως σεληνιακή ανατροπή του μανδύα.

Εξηγεί πώς τα πλούσια σε σίδηρο στοιχεία μπορούν να βρεθούν στην επιφάνεια της σελήνης, με υλικό του μανδύα που μεταφέρεται ως ηφαιστειακό πέτρωμα και μένει κάτω από τον σεληνιακό φλοιό.

Το υλικό που είναι πολύ πυκνό βυθίζεται μέσα από το ελαφρύτερο υλικό του φλοιού και στον πυρήνα-μανδύα.

Ελπίζεται ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του μυστηρίου του μαγνητικού πεδίου της σελήνης, το οποίο κάποτε ήταν 100 φορές ισχυρότερο από το γήινο, αλλά τώρα έχει εξαφανιστεί σχεδόν εντελώς.

Ενώ κάποτε επισκεπτόμασταν τακτικά τη Σελήνη, κανείς δεν έχει πατήσει το πόδι του σε αυτήν εδώ και 50 χρόνια.

Τα χρήματα και το ανασφαλές πολιτικό κλίμα φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος λόγος που δεν κάνουμε τακτικά ταξίδια στη Σελήνη, αλλά αυτό δεν μας έχει σταματήσει από το να την ερευνούμε.

Όπως συνεχίζουμε να κάνουμε ανακαλύψεις εδώ στη Γη, η Σελήνη δεν είναι το διαστημικό αίνιγμα που ήταν κάποτε.

ΠΗΓΗ: Newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Θλίψη για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου – Τι σηματοδοτεί η περίοδος «κενής έδρας» στο Βατικανό

Θλίψη για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου – Τι σηματοδοτεί η περίοδος «κενής έδρας» στο Βατικανό

Σε ηλικία 88 ετών, ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε σήμερα από τη ζωή, λίγες ώρες αφότου απευθύνθηκε για τελευταία φορά στους χιλιάδες πιστούς Καθολικούς, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ανήμερα το Πάσχα.

BEST OF TOTHEMAONLINE