ΑΝΑΛΥΣΗ – Εκλογές Γερμανία: Οι ηττημένοι, οι νικητές, ο μεγάλος συνασπισμός και τα νέα δεδομένα – Διεθνολόγος αναλύει στο «Τ»

ΑΝΑΛΥΣΗ – Εκλογές Γερμανία: Οι ηττημένοι, οι νικητές, ο μεγάλος συνασπισμός και τα νέα δεδομένα – Διεθνολόγος αναλύει στο «Τ»

Την ανάγκη σχηματισμού νέας κυβέρνησης στη Γερμανία ανέδειξε ο νικητής των εκλογών και επόμενος καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διεθνολόγος, Δρ. Αντώνης Στυλιανού, ανέφερε ότι, πρόκειται για πρόωρες εκλογές οι οποίες προέκυψαν λόγω της κατάρρευσης του προηγούμενου συνασπισμού ο οποίος ηγείτο από τους Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα SPD υπό τον καγκελάριο, Όλαφ Σόλτς αλλά και τους Πράσινους και Φιλελεύθερους οι οποίοι έχουν καταδείξει ένα τραγικό αποτέλεσμα στις εκλογές με το ενδεχόμενο να μην εισέρχονται στο Γερμανικό Κοινοβούλιο.

Οι μεγάλοι ηττημένοι των εκλογών

Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανού, «η ενδεχόμενη μη είσοδος των Φιλελεύθερων στο Γερμανικό Κοινοβούλιο κάνει το κίνημα ένα από τους μεγαλύτερους ηττημένους των εκλογών μαζί με τους κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς, που καταγράφεται το μικρότερο ιστορικά ποσοστό του κόμματος από το 1890 όπου ακολουθούν την ιδεολογία με την παρούσα ονομασία».

Παράλληλα, ο κ. Στυλιανού, υπενθύμισε ότι, «οι  Σοσιαλδημοκράτες είναι το μακροβιότερο κόμμα στην Γερμανία, το οποίο, επί διακυβέρνησης Σολτς κατέγραψε αυτό το χαμηλό ποσοστό της τάξης του 16% στην ιστορία της ύπαρξης του».

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι, «τα αποτελέσματα αυτά, είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας η οποία υπήρχε στη διακυβέρνηση Σολτς, του πολύ εύθραυστου συνασπισμού ο οποίος υπήρχε αλλά και του γεγονότος ότι η Γερμανία ακολουθούσε τις εξελίξεις και λάμβανε πολύ διαφορετικές πολιτικές, προφανώς μακριά από τη βάση των ψηφοφόρων, όπως καταδείχθηκε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, όπου τα μείζονα ζητήματα ήταν πρωτίστως η οικονομία και το μεταναστευτικό».

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, «ο μεγάλος νικητής των Γερμανικών εκλογών είναι το ακροδεξιό κόμμα (AfD) το οποίο δημιουργήθηκε το 2013 ως ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα ενώ στην πορεία ακολούθησε μια πολύ ακροδεξιά κατεύθυνση με έντονη ρητορική κατά του μεταναστευτικού αλλά και με ιδιαίτερες, έντονες και σκληρές σχέσεις με την οικονομία».

Που κυριάρχησε το AfD

Ο κ. Στυλιανού σημείωσε ότι, «το AfD κυριάρχησε σε αυτές τις εκλογές στα λιγότερα ανεπτυγμένα ανατολικά γερμανικά κρατίδια, και αυτό έχει την δική του σημασία ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το AfD αλλά και το κόμμα της αριστεράς, το οποίο φαίνεται να πετυχαίνει μια νίκη με τα ποσοστά που έχει πάρει, κυριάρχησαν σε νέους ψηφοφόρους και στις νέες ηλικιακά ομάδες 18 – 25 ετών».

Επίσης, «νικητής των εκλογών είναι επίσης το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (SDU), που υπό την διακυβέρνηση Μερτς, θα προχωρήσει στην δημιουργία ενός συνασπισμού για να δημιουργηθεί η κυβέρνηση στην Γερμανία διότι δεν έχει κατακτήσει την αυτοδυναμία το AfD».

Φρίντριχ Μερτς

Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανού, «πρόκειται για ένα νεοφιλελεύθερο πολιτικό, ο οποίος τάσσεται στο αμερικανικό δόγμα, αν και οι τελευταίες παρεμβάσεις του Ντόναλτ Τραμπ αλλά και του Αμερικανού Αντιπροέδρου φαίνεται ότι δημιούργησαν την ανάγκη, ο κ. Μερτς να δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα δικό της στρατό, να αποκεντρωθεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και να κοιτάξει τα δικά της προβλήματα».

Ο κ. Μερτς, όπως δήλωσε ο κ. Στυλιανού, «είναι ένας συνεχιστής της κεντροδεξιάς πολιτικής, ευρωπαϊστής, ηγέτης ο οποίος τάσσεται υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία, σε αντίθεση με το AfD το οποίο τάσσεται υπέρ της Ρωσίας και εναντίον των ροών μετανάστευσης».

Συνασπισμός – Νέα δεδομένα

Δημιουργούνται νέα δεδομένα στη Γερμανική πολιτική σκηνή λόγω της τεράστιας ανόδου της ακροδεξιάς με διπλασιασμό των ποσοστών του AfD, η πτώση του παραδοσιακού σοσιαλδημοκρατισμού αλλά και η άνοδος της ακροδεξιάς.

Επίσης, εξήγησε ότι, «για να δημιουργηθεί κυβέρνηση στην Γερμανία, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ της κεντροδεξιάς και των σοσιαλδημοκρατών» και πρόσθεσε ότι, «αν η Βουλή παραμείνει σε πεντακομματικό πλαίσιο τότε είναι πολύ δυνατόν να δημιουργηθεί ο συνασπισμός».

Εάν, όπως συνέχισε, «η Βουλή μετά τα τελικά αποτελέσματα, γίνει εξακομματική τότε θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένας συνασπισμός με τρία κόμματα αντί δύο».

Καταληκτικά, σημείωσε ότι, «η Γερμανία μας έχει συνηθίσει σε διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης οι οποίες διαρκούν αρκετές εβδομάδες, ενώ ο Μερτς την περασμένη Κυριακή πανηγυρίζοντας τη νίκη του κόμματος του, δήλωσε ότι ελπίζει πως μέχρι το Πάσχα θα υπάρχει μια νέα διακυβέρνηση υπό την ηγεσία του ως νέος καγκελάριος της Γερμανίας», κατέληξε.

«Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι κανένα από τα κόμματα που προτείνονται από την δημιουργία του συνασπισμού δεν επιθυμεί να κυβερνήσει μαζί με το ακροδεξιό κόμμα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Σύγκρουση συγκυβερνώντων κομμάτων-Κυβέρνησης για τις πολλαπλές συντάξεις - Οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός ΔΗΠΑ

Σύγκρουση συγκυβερνώντων κομμάτων-Κυβέρνησης για τις πολλαπλές συντάξεις - Οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός ΔΗΠΑ

Το πακέτο νομοσχεδίων της κυβέρνησης για τις πολλαπλές συντάξεις έφερε στην επιφάνεια την υποβόσκουσα σύγκρουση σε πολλά ζητήματα κυρίως κοινωνικού περιεχομένου, μεταξύ της κυβέρνησης και συγκυβερνώντων κομμάτων.

BEST OF TOTHEMAONLINE