Από το Πουρνάρα στο Βατικανό: Ο Πάπας Φραγκίσκος άνοιξε τον δρόμο για πενήντα μετανάστες

Από το Πουρνάρα στο Βατικανό: Ο Πάπας Φραγκίσκος άνοιξε τον δρόμο για πενήντα μετανάστες

Όταν ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2021, η παρουσία του στο νησί δεν είχε απλώς συμβολικό χαρακτήρα.

Αντιθέτως, έλαβε τη μορφή ενός αληθινού ποιμαντικού προσκυνήματος, μιας σιωπηλής αποστολής με αποδέκτες όχι μόνο τους πιστούς αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα. «Η Κύπρος είναι ένα παράθυρο προς την Ανατολή, ένα σταυροδρόμι λαών, πόνου και ελπίδας», είπε τότε. Και δεν έμεινε στα λόγια.

Από τη θεωρία στην πράξη

Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε να πράξει αυτό που συχνά λησμονείται…το αυτονόητο. Αντί να περιοριστεί σε δηλώσεις υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών, αποφάσισε να πάρει μαζί του πενήντα εξ αυτών – άνθρωποι ξεριζωμένοι από τον πόλεμο και τη φτώχεια, που φιλοξενούνταν σε δομές της Κύπρου και είχαν εγκλωβιστεί εξαιτίας των γεωπολιτικών αδιεξόδων και περιορισμών.

Η μετακίνησή τους στη Ρώμη έγινε υπό την αιγίδα της Αγίας Έδρας, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πλευρό τους, από την Κύπρο στο Βατικανό

Ο Πάπας δεν ήταν απλώς ο οργανωτής μιας μετεγκατάστασης. Ήταν συνοδοιπόρος. Η απόφασή του να πάρει μαζί του τους μετανάστες ήταν μια πράξη ποιμαντικής τόλμης. Όπως είχε κάνει και το 2016 με πρόσφυγες από τη Λέσβο, έτσι και στην Κύπρο, επέλεξε να μην επιστρέψει στο Βατικανό μόνος. Πήρε μαζί του ανθρώπους που ο κάθε ένας κουβαλούσε τον δικό του πόνο και ιστορία.

Μια νέα ζωή, υπό την προστασία της Εκκλησίας

Στη Ρώμη, οι πενήντα μετανάστες εγκαταστάθηκαν σε δομές της Αγίας Έδρας υπό την εποπτεία του Dicastery for Promoting Integral Human Development. Ο Πάπας είχε ζητήσει προσωπικά να διασφαλιστεί πλήρης υποστήριξη παρέχοντας τους στέγαση, μαθήματα γλώσσας, επαγγελματική κατάρτιση, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σήμερα, αρκετοί από αυτούς εργάζονται ή φοιτούν σε σχολεία στην Ιταλία.

Το μεταναστευτικό σήμερα

Παρά τα θετικά βήματα, η Κύπρος συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Το 2024, οι αφίξεις μεταναστών μειώθηκαν στις 4.800, από περισσότερες από 20.000 το 2022.

Ωστόσο, την ίδια χρονιά σημειώθηκαν 10.941 αποχωρήσεις (απελάσεις, επιστροφές, μετεγκαταστάσεις), κατατάσσοντας την Κύπρο πρώτη στην ΕΕ ως προς την αναλογία αποχωρήσεων προς αφίξεις (179%). Παράλληλα, οι αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν κατά 41% σε σχέση με το 2023, ενώ ο αριθμός των διαμενόντων στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» περιορίστηκε κατά 90%.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Το «blame game» του Τατάρ με τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για το κυπριακό

Το «blame game» του Τατάρ με τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για το κυπριακό

Τρεις μήνες απομένουν ουσιαστικά μέχρι την επόμενη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, που θα διεξαχθεί στη Γενεύη και τα βήματα τα οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν προσδίδουν καμία νότα αισιοδοξίας, το αντίθετο μάλλον, με τους δύο ηγέτες να συνεχίζουν το πήγαινε-έλα για τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη τον περασμένο Μάρτιο, σε ότι αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.