Είναι κοινό μυστικό πλέον, ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά και η ανυπαρξία συντονισμού με τα κόμματα που τη στηρίζουν, δεν ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τόσο τις ηγεσίες των κομμάτων, όσο και την ίδια τη βάση. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, μπορεί να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά ζητήματα, ωστόσο συμφωνούν σε ένα πράγμα. Ότι δεν υπάρχει συνεργασία ή συνεννόηση ακόμη και με τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αραιά και που απαντά πλέον στα τηλεφωνήματα των Προέδρων των κομμάτων που τον στηρίζουν.
Ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2026, κάποια από τα κόμματα της συγκυβέρνησης αντιλαμβάνονται ότι η στήριξη προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, μόνο κόστος προκαλεί. Αυτός ο προβληματισμός, ακούγεται συχνά- πυκνά όχι μόνο στους διαδρόμους των κομματικών επιτελείων, αλλά και στην ίδια τη βάση. Άλλωστε δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τις τελευταίες ευρωεκλογές, όπου η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το κόστος το οποίο κατέβαλαν και τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα.
Η συζήτηση που άνοιξε ενώπιον της βουλής για τις πολλαπλές συντάξεις, ήταν ίσως να είναι μια αφορμή, ωστόσο δείχνει το μέγεθος της ασυνεννοησίας μεταξύ κυβέρνησης και συγκυβερνώντων. Ενδεικτική ήταν η δήλωση της Αναπληρώτριας Προέδρου του κόμματος, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι <Η προσέγγιση που διέπει το εν λόγω νομοσχέδιο αφορά την πλήρη κατάργηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, την διαφοροποίηση όμως, όσο αφορά την καταβολή του εφάπαξ. Φαίνεται ότι με αυτή την προσέγγιση, εκ πρώτη όψεως τουλάχιστον, όπως εκφράστηκε μέσα στην επιτροπή, δημιουργούνται αντί πλέον πολλαπλές συντάξεις, θα έχουμε φαινόμενα πολλαπλών εφάπαξ. Θα δημιουργήσουμε δηλαδή νέες καταστάσεις, νέες τάξεις, προνομιούχων με βάση το εφάπαξ πλέον και όχι με βάση τη σύνταξη και νέες τάξεις αδικημένων με βάση το εφάπαξ και όχι με βάση τη σύνταξη>.
Διαφορετικές προσεγγίσεις στη ΔΗΠΑ
Στη ΔΗΠΑ δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει «σύγκρουση» μεταξύ των βουλευτών του κόμματος, σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, σε διάφορα ζητήματα. Σε ότι αφορά στα επίμαχα νομοσχέδια για τις πολλαπλές συντάξεις, Μαρίνος Μουσιούττας και Αλέκος Τρυφωνίδης, εμφανίστηκαν με διαφορετικές θέσεις. Ο Μαρίνος Μουσιούττας τοποθετήθηκε υπέρ των κυβερνητικών νομοσχεδίων, λέγοντας πως αυτά, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, υφίσταται θεσμοθετημένη νομοθεσία που καθορίζει τα δικαιώματα των εν ενεργεία αξιωματούχων. Ωστόσο, τα νομοσχέδια που έχουμε ενώπιον μας προτείνουν την κατάργηση του φαινομένου των αξιωματούχων που λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις, με στόχο την εξάλειψή του σε βάθος περίπου δέκα ετών, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη. Σημείωσε πως η εφαρμογή αυτών των νομοθετημάτων αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 60% του σημερινού κόστους.
Από την πλευρά του, ο Αλέκος Τρυφωνίδης υπέδειξε ότι δεν έγινε διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων, ενώ σημείωσε ότι από τη συζήτηση έχει διαφανεί ότι υπάρχουν πολλά κενά και προβλήματα στα κυβερνητικά νομοσχέδια και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιο προκλητικά από την υφιστάμενη κατάσταση, όπως είπε.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Έντονο προβληματισμό εκφράζει ο ΔΗΣΥ για το κυβερνητικό νομοσχέδιο, με τον βουλευτή του κόμματος Ονούφριο Κουλλά να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο προκλητικό, καθώς κατοχυρώνει πλήρως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών, ενώ ευνοεί Βουλευτές και αξιωματούχους που υπηρετούν για πολλά χρόνια.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι δεν τηρεί τις προεκλογικές της, δεσμεύσεις. Όπως σημείωσε, η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, αλλά τώρα δηλώνει πως δεν μπορεί να αγγίξει τις συντάξεις των υφιστάμενων αξιωματούχων. Σημείωσε ότι για να καταργηθούν τα πολλαπλά ωφελήματα σε βάθος χρόνου πρέπει τώρα να «χρυσώσουμε το χάπι» στους υφιστάμενους αξιωματούχους.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, τόνισε ότι αν ο στόχος είναι να αντικατασταθούν οι πολλαπλές συντάξεις με πολλαπλά φιλοδωρήματα, τότε η προσέγγιση είναι λανθασμένη. Επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν καταργεί την πολλαπλότητα, αλλά απλώς αλλάζει τον όρο από «σύνταξη» σε «φιλοδώρημα», κάτι που μπορεί να επιλύσει το ζήτημα σε βάθος χρόνου, αλλά παράλληλα δημιουργεί νέες ανισότητες.