Τρόμος στο ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου – Ο στόχος του Τραμπ και ο άγνωστος «Χ» – Πώς θα επηρεαστεί η Κύπρος – Οικονομολόγος στο «Τ»

Τρόμος στο ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου – Ο στόχος του Τραμπ και ο άγνωστος «Χ» – Πώς θα επηρεαστεί η Κύπρος – Οικονομολόγος στο «Τ»

Το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου φοβούνται διάφορες χώρες μετά τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η κυβέρνηση της Κίνας ανήγγειλε σήμερα την προσεχή επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών ύψους 15% στον εισαγόμενο άνθρακα και στο εισαγόμενο υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) από τις ΗΠΑ, μέτρα ως αντίποινα για την εφαρμογή από την Ουάσιγκτον επιπλέον δασμών 10% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά, χωρίς καμιά εξαίρεση.

Οι επιπλέον δασμοί που ανακοινώθηκαν από το Πεκίνο θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι αναστέλλεται η επιβολή δασμών τόσο στο Μεξικό όσο και στον Καναδά.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ ανακοίνωσε ότι η επιβολή δασμών θα ανασταλεί για ένα μήνα ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε παράλληλα πώς  ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αναβάλει την επιβολή δασμών στον Καναδά για τουλάχιστον 30 ημέρες.

Ο οικονομολόγος, Γιάννης Τελώνης μιλώντας στο ThemaOnline, ανέφερε ότι «από ένα εμπορικό πόλεμο όλοι βγαίνουν χαμένοι στο τέλος της ημέρας. Το πρόβλημα των δασμών είναι αρχικά ότι ως οικονομικό μέτρο δεν είναι αποτελεσματικό. Ο δασμός είναι μια φορολογία πάνω στον καταναλωτή της χώρας που το επιβάλλει»

Θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα, σημείωσε πως «π.χ ένα κινέζικο προϊόν που μπαίνει στην Αμερική, αντί ο Αμερικανός να το αγοράζει 100 θα το αγοράζει 105. Είναι ένας φόρος πάνω στον καταναλωτή της χώρας που το επιβάλλει. Η θεωρία του Τραμπ είναι ότι αν αυξήσει πολύ τις τιμές, οι τοπικοί παραγωγοί θα ενθαρρυνθούν για να αρχίσουν να παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν που πριν δεν τους σύμφερε να το παράξουν»

«Ο δασμός μπαίνει πάνω στην τιμή εισαγωγής, στην τιμή που φτάνει στο λιμάνι. Μετά υπάρχουν άλλα κόστη όπως για παράδειγμα το κόστος μεταφοράς και διανομής, το κόστος του marketing και της διαφήμισης και το κέρδος του εισαγωγέα, τα οποία ίσως να αποτελούν και τα 2/3 της συνολικής τιμής του προϊόντος άρα αν ο Τραμπ βάλει ένα δασμό 20%, μόνο ένα 5-6% είναι η τελική κατάληξη του δασμού πάνω στο τελικό προϊόν. Ουσιαστικά, ο δασμός θα μπει πάνω στο 1/3 της τελικής τιμής. Η τιμή που θα πάει πάνω δεν θα είναι 20% αλλά 5-6%. Δεν είναι τόσο δραματικά τα πράγματα όσο φαίνονται», συμπλήρωσε.

Τα δύο σενάρια

Μεταξύ άλλων ο κύριος Τελώνης θέλοντας να δώσει μία εικόνα για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα είπε πώς «υπάρχουν δύο σενάρια. Πρώτον ενδεχόμενο είναι το επιπλέον κόστος να απορροφηθεί από τον εισαγωγέα άρα δεν θα έχει πληθωριστικό effect στον τομέα της Αμερικής. Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι εάν πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν όπως για παράδειγμα την παρμεζάνα, θα αναγκάζονται να το αγοράζουν γιατί δεν υπάρχει υποκατάστατο αλλά θα το αγοράζουν 35 αντί 30. Υπάρχει ανελαστική ζήτηση πάνω του και εκεί μπορείς να περάσεις τόσο το κόστος όσο και τον πληθωρισμό. Στην δεύτερη περίπτωση θα αρχίσουν επίσης να φαίνονται και συμπτώματα κέρδους, άρα θα βάζουν και επιπλέον πάνω στην τιμή»

Ο στόχος του Τραμπ

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «ο εισαγωγέας θα βάλει τον δασμό αν ένα προϊόν δεν έχει υποκατάστατο. Αν όμως είναι κάτι το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί, μπορεί να πάρει από άλλη αγορά ή να πάρει την απόφαση να φέρει τα εξαρτήματα στην Αμερική και να το παράξει ο ίδιος. Αυτός είναι και ο στόχος του Τραμπ. Θέλει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να μπορούν να παράγουν οι ίδιοι τα προϊόντα στη χώρας τους»

Πώς ενδέχεται να επηρεαστεί η Κύπρος

«Για να δούμε πως θα επηρεαστεί η Κύπρος, θα πρέπει να κοιτάξουμε να δούμε τι εξάγουμε στην Αμερική», εξήγησε.

«Εξάγουμε τουρισμό και χαλλούμι. Το χαλλούμι επειδή είναι ένα μοναδικό προϊόν που δεν έχει υποκατάστατο, εκείνος ο οποίος το θέλει αντί να το πληρώσει 5 δολάρια το κομμάτι δεν θα έχει πρόβλημα να το πληρώσει 6-7 δολάρια. Δεν προβλέπω να έχουμε ισχυρή πίεση πάνω στο κύριο εξαγωγικό μας προϊόν (το χαλλούμι) αλλά ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε, επειδή το χαλλούμι έχει τόση ζήτηση και είναι περισσότερη από αυτό που μπορούμε να παράξουμε, έχουμε εναλλακτικές αγορές», πρόσθεσε.

Εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί στην Αμερική, τότε ο Τραμπ θα κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για να χτυπήσει τον πληθωρισμό και τα ψηλά επιτόκια σημαίνουν και υψηλό δολάριο. Το ισχυρό δολάριο επηρεάζει άμεσα την Κύπρο. Θα επηρεαστούμε μέσω της τιμής της ενέργειας. Η Κύπρος εισάγει τεράστιες ποσότητες για τις ανάγκες που έχει στην ενέργεια. Άρα αν πάει πάνω το δολάριο, θα αυξηθούν και οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο. Αν αυτό πραγματοποιηθεί αναμένεται να γίνει προς το τέλος του 2025», ανέφερε ο Οικονομολόγος.

Ο άγνωστος Χ

Ο Τραμπ μεταξύ άλλων ανέφερε σε διάφορες δηλώσεις του ότι θέλει να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας στην Αμερική και να την εξάγει. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργήσει πλεόνασμα στην παραγωγή ενέργειας είτε σε αέριο είτε σε πετρέλαιο και μπορεί αυτή η παραγωγή να αντισταθμίσει την τιμή του πετρελαίου.

«Υπάρχει ένας άγνωστος Χ στο πώς θα αντιδράσει η αγορά της ενέργειας», εξήγησε ο κύριος Τελώνης.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «η ανησυχία της ΕΚΤ είναι ότι αν συνεχίσει με ψηλούς δασμούς ο Τραμπ και χτυπήσει την Ευρώπη θα δημιουργήσει πρόσθετη οικονομική ύφεση»

«Ο Τραμπ από τις τελευταίες του δηλώσεις φαίνεται να είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, άρα δεν είναι απόλυτος σε αυτά που λέει. Είναι ένας μοχλός πίεσης για να τους πείσει. Θα έχουμε μια τεράστια αβεβαιότητα μέσα στο 2025 κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του θα υπάρχουν αναταράξεις στην αγορά μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Κυπριακό: Σε θολά νερά η άτυπη διευρυμένη διάσκεψη - Ομοσπονδία γιόκ διαμηνύει ο Τατάρ

Κυπριακό: Σε θολά νερά η άτυπη διευρυμένη διάσκεψη - Ομοσπονδία γιόκ διαμηνύει ο Τατάρ

Μπορεί η Λευκωσία να εκφράζει σε όλους τους τόνους τη βούλησή της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, ωστόσο ο παράγοντας Τουρκία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE