ΥΓΕΙΑ

Ψυχική ανθεκτικότητα: Πώς θα τη διαμορφώσει το παιδί – Ο ρόλος του γονιού ως πρότυπο

Ψυχική ανθεκτικότητα: Πώς θα τη διαμορφώσει το παιδί – Ο ρόλος του γονιού ως πρότυπο

Προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας που φέτος δίνει έμφαση στην σημαντικότητα να αποτελέσει προτεραιότητα η ψυχική υγεία στο εργασιακό περιβάλλον, και με γνώμονα τα γεγονότα της περιόδου που διανύουμε, θα αναφερθώ σε ένα θέμα το οποίο έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών μας :την ψυχική ανθεκτικότητα.

Η ψυχική ανθεκτικότητα αποτελεί μια υπερδύναμη η οποία θα βοηθήσει το παιδί να διαχειριστεί τις προκλήσεις της ζωής με ισχυρή αυτοπεποίθηση, για μια υγιή ζωή. Και προφανώς αυτό αφορά – ανάμεσα σε όλους τους άλλους ρόλους της ενήλικης ζωής – και τον ρόλο που θα αναλαμβάνει στο εργασιακό περιβάλλον, όπου θα κληθεί να αντιμετωπίσει δύσκολα διαχειρίσιμες και στρεσογόνες καταστάσεις χωρίς να καταρρεύσει. Υπάρχουν παγκόσμια πια στοιχεία που επισημάνουν την θετική σχέση μεταξύ ανθεκτικότητας και εμφάνισης λιγότερων ψυχικών δυσκολιών.

Η ψυχική ανθεκτικότητα θυμίζει τον υπερήρωα που μετά από πάλη με αρνητικά γεγονότα, επανέρχεται σε δράση βελτιωμένος σε ικανότητες και έχοντας πάρει μαθήματα σημαντικά. Γι’ αυτό και αποτελεί την δεξιότητα που επηρεάζει την ευημερία του παιδιού καθώς του επιτρέπει να περάσει μέσα από τις δυσκολίες και να τις ξεπεράσει εποικοδομητικά. Θεωρείται ζωτικής σημασίας δεξιότητα καθώς προσφέρει τη δυναμική να αντιμετωπίσουμε το άγχος και τις αβεβαιότητες της καθημερινότητας, ενώ μαθαίνουμε, προσαρμοζόμαστε και ενθαρρύνουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους συνοδοιπόρους μας.

Πώς όμως μπορούμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση της ανθεκτικότητας των παιδιών μας;

Αρχικά χρειάζεται να δώσουμε μεγάλη σημασία σε παραμέτρους όπως η ανατροφή, η θετική σκέψη, η αυτοπεποίθηση, η ψυχική υγεία της μητέρας, η ικανότητα για αυτό-φροντίδα και οι καθημερινές ρουτίνες στη δημιουργία μιας πιο ισχυρής αυτό-εικόνας όπου θα μπορεί το παιδί να νοιώσει ικανό να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις που θα αμφισβητηθούν οι ικανότητές του. Η βιβλιογραφία μας λέει ότι αυτές οι παράμετροι είναι καθοριστικοί στη διαμόρφωση της ανθεκτικότητάς τους.

Πρακτικά, προέχει η αναγνώριση των συναισθημάτων τους. Μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αναγνωρίσουν και να συζητούν όσα αισθάνονται είτε αυτό είναι θυμός και θλίψη είτε ενθουσιασμός και χαρά. Να τους υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχει λάθος ή κακό συναίσθημα και ότι ο κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, έχει διαφορετικά συναισθήματα και αυτό είναι το απόλυτα φυσιολογικό. Σε όλο αυτό, χρειάζεται να γνωρίζουν ότι είμαστε πάντα δίπλα τους, στηρίζουμε και πιστεύουμε στην ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Ακόμα πιο σημαντικό να επιτρέπουμε τα συναισθήματα και στα δύο φύλα κόντρα σε στερεοτυπικές διακρίσεις.

Εξαιρετικής σημασίας το παράδειγμα που δίνουμε από τη δική μας ζωή. Αν οι ίδιοι λειτουργούμε με ανθεκτικότητα στην καθημερινότητά μας, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικές μεθόδους στη διαχείριση των προκλήσεων, του στρες και των συναισθημάτων, τα παιδιά παρατηρούν και οι πράξεις μας έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Μπορεί να τρομάζει αυτό αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου πώς επιλέγουμε να κινούμαστε, να έχουμε επίγνωση των τάσεων μας ως προσωπικότητες και να αναγνωρίζουμε που σφάλουμε.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι οι φιλίες και οι δυνατοί οικογενειακοί δεσμοί. Στις δύσκολες συγκυρίες, οι φίλοι και η οικογένεια αποτελούν το δίκτυο υποστήριξης, την ομάδα του υπερήρωα. Αυτές οι σχέσεις παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και την αίσθηση του ανήκειν. Βοηθούν τα παιδιά να εντοπίσουν τον υποστηρικτικό κύκλο τους, με άτομα που εμπιστεύονται και νοιώθουν ο εαυτός τους.

Σε μια κοινωνία με πολλά δύσκολα συμβάντα, είναι «όπλο» να μάθουν να εντοπίζουν τα καλά στοιχεία ακόμα και στις ατυχίες. Να μετατρέπουν τις αρνητικές σκέψεις σε παραγωγικές, να καταλάβουν ότι οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες όπως και το στρες.

Θα βοηθήσει να τους δώσετε την ευκαιρία ανάληψης ευθυνών και λήψης αποφάσεων – είμαστε εκεί να τα υποστηρίξουμε, είμαστε το άτομο που θα στραφεί όταν έχει αμφιβολίες ή για επιλογές που έχει να σκεφτεί, αλλά όχι για να τους κλέβουμε τις ευκαιρίες για να δοκιμαστούν σε δικές τους επιλογές. Μόνο έτσι θα χτίσουν αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση μειώνοντας τις πιθανότητες να βρεθούν ευάλωτα μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις.

Θα κλείσω με μια προτροπή. Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας να χτίζετε την συναισθηματική ανθεκτικότητα του παιδιού σας. Είναι το κλειδί για ένα μέλλον με υγεία και στόχους, σε όλους τους τομείς.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραυματίστηκε στο μονοπάτι του Άβακα - Στήθηκε επιχείρηση διάσωσής του -Δείτε φωτογραφία

• Τούλσι Γκάμπαρντ: Μια βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ αναλαμβάνει επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ

• Εκρηκτικό «κοκτέιλ» λοιμώξεων στα παιδιά – Από πού προέρχονται, τα συμπτώματα και όσα πρέπει να προσέξουν οι γονείς

• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο

• Πρώην παίκτρια του survivor έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί - Φωτογραφία

• Δυστοκία στο άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων - Η επιθυμία της Λευκωσίας για απευθείας διάλογο με την Άγκυρα και η απαισιοδοξία των Κυπρίων



Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο που εγκατέλειψαν τη σκηνή του θανατηφόρου, ανήλικος ο οδηγός - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο που εγκατέλειψαν τη σκηνή του θανατηφόρου, ανήλικος ο οδηγός - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Η Αστυνομία διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, σε οδική σύγκρουση που συνέβη χθες βράδυ, στην επαρχία Λάρνακας, έχασε τη ζωή της η Giulia Mihaela Vasile, 18 ετών, από τη Ρουμανία, κάτοικος Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top