Η ομάδα εμπειρογνωμόνων -που συγκλήθηκε από την Healthy Eating Research, ένα εθνικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Wood Johnson– περιελάμβανε μέλη από την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, την Αμερικανική Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής, την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Οι συστάσεις της ομάδας προέκυψαν μετά από πεντάμηνη ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, σύμφωνα με την Washington Post.
Ποια ροφήματα θωρακίζουν την υγεία των παιδιών και ποια όχι;
Το αγελαδινό γάλα, το νερό και ο χυμός λαχανικών/φρούτων κατακτούν την κορυφή στα ποτά υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς αποδεικνύονται ουσιώδη στα πιο κρίσιμα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή υποστήριξε ότι το νερό πρέπει να είναι το «κύριο ρόφημα για την κάλυψη των αναγκών ενυδάτωσης», με τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη να κυμαίνεται από 453 έως 2494 γραμμάρια, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του παιδιού. Το φθόριο που περιέχει το νερό καταπολεμά την τερηδόνα ενώ το απλό παστεριωμένο γάλα– κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά- συνιστάται επίσης για τα βασικά θρεπτικά συστατικά του. Παράλληλα, ο 100% φυσικός χυμός λαχανικών ή φρούτων είναι μεν απαραίτητος αλλά είναι ωφέλιμο να καταναλώνεται με μέτρο, εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής του περιεκτικότητας, βάσει των συστάσεων.
Τα ροφήματα που πρέπει να αποφεύγονται, βάσει των ίδιων συστάσεων είναι τα γάλατα φυτικής προέλευσης (αμυγδάλου, βρώμης) επειδή στερούνται βασικών ευεργετικών για τον οργανισμό στοιχείων, αλλά θα πρέπει να αντικαταστήσουν γαλακτοκομικά προϊόντα μόνο αν είναι ιατρικώς απαραίτητο. Επιπλέον, το αρωματισμένο, ζαχαρούχο γάλα είναι προτιμότερο να καταναλώνεται σπανιότερα, όπως και τα σακχαρούχα ποτά (αναψυκτικά, αθλητικά ποτά). Επιπρόσθετα, τα καφεϊνούχα ποτά, τα οποία μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο, την ψυχική υγεία και την υγεία της καρδιάς, επίσης δεν συνιστώνται.
Πηγή: ygeiamou.gr