ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταμορφώνεται η περιοχή γύρω από το Mall of Cyprus λόγω… Jumbo - Όλα όσα αλλάζουν - Δείτε φωτογραφίες

Μεταμορφώνεται η περιοχή γύρω από το Mall of Cyprus λόγω… Jumbo - Όλα όσα αλλάζουν - Δείτε φωτογραφίες

Οι αλλαγές στην περιοχή Αγλαντζιάς είναι ήδη ορατές. Ταμπέλες και φώτα τροχαίας έχουν τοποθετηθεί και από σήμερα Παρασκευή 11 Οκτωβρίου αναμενόταν ότι θα τεθούν σε λειτουργία.

Μιλώντας στο ThemaOnline o εκτελεστικός μηχανικός και συγκοινωνιολόγος του Κλάδου Κυκλοφοριακών Μελετών και Οδικής ασφάλειας του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Μιχάλης Καραντάνος, αναλύει τις κύριες αλλαγές στο οδικό δίκτυο στην γύρω περιοχή.

«Έξυπνα» φώτα

Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο αξιολόγησης ιδιωτικής εμπορικής ανάπτυξης που είχε καταθέσει αίτηση για πολεοδομική άδεια πριν μερικά χρόνια. Για τον σκοπό αυτό είχε ετοιμαστεί μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων η οποία κατέδειξε ότι θα αυξηθεί η τροχαία κίνηση στην περιοχή και ως εκ τούτου ένα από τα προτεινόμενα μέτρα για απάμβλυνση του προβλήματος ήταν η εγκατάσταση φώτων τροχαίας στον κυκλικό κόμβο παρά το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στην συνέχεια, ακολούθησε μελέτη για το πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει το εν λόγω μέτρο και διαφάνηκε ότι υπάρχουν οφέλη από την εγκατάσταση φώτων τροχαίας και τη λειτουργία τους για κάποιες ώρες της μέρας σε δύο από τα τέσσερα σκέλη του κυκλικού κόμβου.

Παράδειγμα αποτελεί η λειτουργία έξυπνων φώτων στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας τα οποία παραμένουν αναμμένα κατά τις ώρες αιχμής, 6:45 - 8:15, 11:45 - 13:15, 17:00 - 18:30 και το Σάββατο 10:30 - 12:00 που ο κόσμος βγαίνει για τα ψώνια του. Τις υπόλοιπες ώρες τα φώτα τροχαίας παραμένουν σβηστά και ο κόμβος λειτουργεί κανονικά.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα από τότε που έγινε η μελέτη, ο Μιχάλης Καραντάνος απάντησε πως μπορεί να αλλάξουν τα νούμερα όσον αφορά τον αριθμό αυτοκινήτων αλλά το μοτίβο δεν έχει αλλάξει, δηλαδή από ποιες κατευθύνσεις έρχονται τα αυτοκίνητα και οι ώρες αιχμής.

Τι κάνει τα φώτα «έξυπνα»

Τα φώτα αυτά διαθέτουν σύστημα το οποίο αυτο-ρυθμίζει τη λειτουργία τους και τη διάρκεια που ανάβει το κάθε χρώμα, σε πραγματικό χρόνο, ανάλογα με την τροχαία κίνηση. Έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες εντοπισμού κυκλοφορίας οπότε η διάρκεια του πρασίνου ρυθμίζεται με βάση τις ουρές που δημιουργούνται.

Νέες λωρίδες κυκλοφορίας και σταθερά φώτα τροχαίας

Ένα άλλο μέτρο για την απάμβλυνση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων από την ανάπτυξη είναι η τοποθέτηση φώτων τροχαίας στη συμβολή της Λεωφόρου Λεμεσού (Β1) με την Οδό Φυτωρίου. Εγκαταστάθηκαν αρχικά φορητά φώτα σε προσωρινή βάση για τρεις μήνες. Θα διαθέτουν και εκείνα αισθητήρες για να προσαρμόζουν τον χρόνος τους ανάλογα με τη ζήτηση της κυκλοφορίας. Μετά τους τρεις μήνες θα γίνει σχετική αξιολόγηση κατά πόσο θα παραμείνουν ή θα καταργηθούν.

Παράλληλα, δόθηκε γη από το τεμάχιο της ανάπτυξης μπροστά από το κατάστημα για διαπλάτυνση του δρόμου, οπότε μέχρι ένα σημείο με κατεύθυνση βόρεια υπάρχουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Επίσης, από την πίσω πλευρά του καταστήματος έχει δημιουργηθεί δεύτερη λωρίδα για αριστερόστροφες κινήσεις.

Ακόμη, έχει δημιουργηθεί διάβαση πεζών μπροστά από το κατάστημα και επεκτάθηκε το πεζοδρόμιο για να συνδέεται με τα πεζοδρόμια που φτάνουν μέχρι το Γενικό Νοσοκομείο, τον σταθμό των λεωφορείων και το εμπορικό κέντρο.

Μάλιστα, υπάρχουν και άλλοι όροι που αφορούν μετά τη λειτουργία του καταστήματος όπως εργοδότηση προσωπικού για τη διαχείριση του χώρου στάθμευσης ούτως ώστε να μην δημιουργούνται ουρές στην είσοδο.

Πάντως το κατάστημα θα ανοίξει αφού ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα καθώς και ο κόσμος πρέπει να συνηθίσει τα νέα συστήματα.

Η ανακοίνωση του Δήμου Στροβόλου για τα έξυπνα φώτα

Μέτρα κυκλοφοριακής διαχείρισης στον κυκλικό κόμβο παρά το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας (Καλαμών) και στη Λεωφόρο Λεμεσού που τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου αποφάσισε ο Δήμος Στροβόλου. Μεταξύ αυτών, θα εγκατασταθούν φώτα τροχαίας που θα λειτουργούν τις ώρες αιχμής.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Στροβόλου, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τις εξουσίες που του παρέχονται από τους Περί Τροχαίας Κινήσεως Δημοτικούς Κανονισμούς Στροβόλου και αφού έλαβε την κατά Νόμο συναίνεση του Αρχηγού Αστυνομίας, αποφάσισε την εφαρμογή μέτρων τροχαίας στο συγκεκριμένο σημείο.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε την εγκατάσταση και λειτουργία φώτων τροχαίας στον κυκλικό κόμβο της οδού Καλαμών, παρά το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Τα φώτα τροχαίας θα είναι μερικής λειτουργίας (“part time”) και θα λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες την πρωινή, μεσημβρινή και απογευματινή αιχμή τις καθημερινές, καθώς και την πρωινή/μεσημβρινή αιχμή του Σαββάτου.

Επιπλέον, αποφάσισε την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοελεγχόμενης διάβασης πεζών τύπου “Pelican” στη Λεωφόρο Λεμεσού (Β1) απέναντι από τη νέα εμπορική ανάπτυξη (κατάστημα “Jumbo”).

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Προσοχή από παραπλανητικές προσφορές – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

• Τζορτζ Μπάλντοκ: Ραγίζουν καρδιές η σύντροφος και η οικογένειά του - «Σε περιμέναμε για να γιορτάσουμε μαζί τα γενέθλια του γιου σου»

• Πότε έρχονται βροχές στο... μενού - Τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο

• Έτσι απαντά η κυβέρνηση στις αντιδράσεις για την επαναφορά του μηδενικού ΦΠΑ – Ο λόγος που πέρασαν 10 ημέρες μετά τη λήξη του μέτρου

• Προσπάθησε να διαφύγει και χτύπησε σε όχημα της Αστυνομίας - Πιάστηκε φορτωμένος με ναρκωτικά 22χρονος



Η αντίδραση των συγκυβερνώντων για την ακρίβεια άλλαξε τη στάση της Κυβέρνησης - Η αναδίπλωση του Κεραυνού - Ξέχασαν είδη πρώτης ανάγκης και ρεύμα

Η αντίδραση των συγκυβερνώντων για την ακρίβεια άλλαξε τη στάση της Κυβέρνησης - Η αναδίπλωση του Κεραυνού - Ξέχασαν είδη πρώτης ανάγκης και ρεύμα

Δεν πέρασαν ούτε δέκα μέρες από την ημέρα που ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ανακοίνωνε τον τερματισμό των μέτρων προς ανακούφιση των νοικοκυριών με τη δικαιολογία ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκαν αρχικά τα μέτρα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top