ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φθινοπωρινές αλλεργίες: Πώς εμφανίζονται και τι πρέπει να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε – Ποια τα συμπτώματα

Φθινοπωρινές αλλεργίες: Πώς εμφανίζονται και τι πρέπει να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε – Ποια τα συμπτώματα

Μπορεί η άνοιξη να αργεί ακόμη και τα φυτά να μην διανύουν την περίοδο της ανθοφορίας τους, όμως οι αλλεργίες κάνουν την εμφάνιση τους και κατά τη  διάρκεια του φθινοπώρου με εξίσου ενοχλητικό τρόπο. Αυτό που αλλάζει, είναι τα αλλεργιογόνα που κάνουν την καθημερινότητα πολλές φορές ανυπόφορη.

Για τις εποχικές αλλεργίες μίλησε στο ThemaOnline, ο Πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης αναφέροντας ότι «όταν λέμε για αλλεργία στο αναπνευστικό σύστημα υπάρχουν δύο κατηγορίες. Η μία είναι η αλλεργική ρινίτιδα που αφορά το ανώτερο αναπνευστικό, το οποίο ξεκινά από τη μύτη, κατεβαίνει στον πνεύμονα και τελειώνει εκεί που είναι οι κυψελίδες και η άλλη είναι το βρογχικό άσθμα που αφορά το κατώτερο αναπνευστικό»

Ανώτατο αναπνευστικό σύστημα

«Η εκδήλωση κάποιας αλλεργίας εκδηλώνεται με την αλλεργική ρινίτιδα. Η εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας είναι μία υπερβολική αντίδραση που ονομάζεται υπερευαισθησία της περιοχής σε κάποιο παράγοντα και αυτός ο παράγοντας ονομάζεται αλλεργιογόνο. Άρα εισπνέουμε κάτι και δημιουργείται φλεγμονή και παρουσιάζονται συμπτώματα όταν έρθουμε σε επαφή με αυτό το αλλεργιογόνο», εξήγησε.

Αλλεργιογόνα

Μεταξύ άλλων ανέφερε πώς «αλλεργιογόνα μπορεί να είναι η γύρη, οι μύκητες, το τρίχωμα ζώων, το γρασίδι και ορισμένα δέντρα»

Συμπτώματα

«Η αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται με μπούκωμα, καταρροή, φτάρνισμα, κνησμό στα μάτια ή ακόμα και δάκρυα, δηλαδή κάποιο ερεθισμό στα μάτια», τόνισε

Κατώτερο αναπνευστικό

Όσο αφορά το κατώτερο αναπνευστικό, τότε εμφανίζεται το βρογχικό άσθμα, σύμφωνα με τον κύριο Αρμεύτη.

«Η εισπνοή τέτοιων παραγόντων προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς με αποτέλεσμα όταν δημιουργηθεί αυτή η φλεγμονή των αεραγωγών να δημιουργείται μια παρωδική στένωση. Αν φανταστούμε τους αεραγωγούς ως ένα δέντρο από την ανάποδη που ο κορμός είναι η τραχεία και διακλαδώνεται στους κύριους βρόγχους σαν σωληνάκια, από αυτά τα σωληνάκια που μεταφέρουν τον αέρα, εισπνέουμε τους παράγοντες όπως για παράδειγμα τα αλλεργιογόνα και προκαλούν μία παρωδική στένωση και έτσι έχουμε τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του άσθματος», εξήγησε.

Συμπτώματα του άσθματος:

-Δύσπνοια

-Βάρος στο στήθος

-Βήχας

«Η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα μπορούν να συνυπάρχουν αλλά μπορούν να είναι και ξεχωριστές καταστάσεις», είπε χαρακτηριστικά

«Εποχές που επηρεάζονται από αυτές τις αλλεργίες είναι συνήθως η άνοιξη αλλά και το φθινόπωρο. Κάποιοι μπορεί να εκδηλώνουν συμπτώματα ή απορρύθμιση του νοσήματος, δηλαδή παροξύνσεις άσθματος», πρόσθεσε

«Ένα λάθος που γίνεται συχνά στο άσθμα, είναι ότι ενώ η θεραπεία είναι μακροχρόνια, κάποιος ασθενής μόλις νιώσει καλύτερα από τα συμπτώματα, σταματά τη θεραπεία από μόνος του. Στο επόμενο διάστημα όμως θα υπάρξει κάποιο ερέθισμα, κάποιο αλλεργιογόνο ή μία ιογενής λοίμωξη που θα βγάλει το πρόβλημα στην επιφάνεια γιατί θα δημιουργήσει απορρύθμιση του άσθματος», είπε μεταξύ άλλων.

Τι θα πρέπει να γίνεται

«Το πρώτο πράγμα είναι να γίνεται σωστή διάγνωση. Μπορεί κάποιος να έχει άσθμα και να μην το γνωρίζει ή να το θεωρούν κάτι άλλο ή ακόμα και να μην έχει άσθμα και να διαγνωστεί με άσθμα. Οι 2 αυτές καταστάσεις θεωρούνται σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση του άσθματος»

«Πρέπει επίσης να έχουμε τη σωστή θεραπεία και να την ακολουθούμε στο πλάνο που θα μας δώσει ο γιατρός. Η θεραπεία είναι εισπνεόμενη κορτιζόνη και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τον κόσμο. Είναι ένα ασφαλές φάρμακο, που ακόμα και μωρά μηνών λαμβάνουν δόσεις πολύ περισσότερες από αυτές που λαμβάνει ένας ενήλικας στη θεραπεία του άσθματος. Όταν γίνει χρήση του φαρμάκου σωστά, πρέπει να ξεπλένεις το στόμα σου για να μην δημιουργήσεις βραχνάδα στη φωνή ή κάποιες λοιμώξεις ή μύκητες στο στόμα», συμπλήρωσε.

Προληπτικά μέτρα

Όσο αφορά προληπτικά μέτρα που μπορούν να παρθούν, ο κύριος Αρμεύτης σημείωσε πως «αν κάποιος νιώθει ότι είναι αλλεργικός στο γρασίδι για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφύγει εκείνη τη μέρα να βγει έξω, αν νιώθει ότι είναι αλλεργικός στο τρίχωμα της γάτας, τότε θα πρέπει να αποφύγει τις γάτες»

Για τη σκόνη η οποία κάνει αρκετά συχνά την εμφάνισή της στην Κύπρο, και πολλοί είναι αυτοί που επηρεάζονται, ο Πνευμονολόγος τόνισε πως «τη μέρα της σκόνης πρέπει να μεριμνήσουμε να μην βγούμε πολύ από το σπίτι εκτός κι αν είναι μεγάλη ανάγκη»

Καταλήγοντας, ερωτηθείς για ποιο λόγο εμφανίζονται οι αλλεργίες και το Φθινόπωρο εκτός από την άνοιξη, επισήμανε ότι «το ευνοούν οι καιρικές συνθήκες»

«Την άνοιξη είναι λόγω της γύρης και με την ίδια λογική το φθινόπωρο, είναι λόγω των καιρικών συνθηκών και της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών καθώς και της παρουσίας της σκόνης η οποία φέρνει μαζί της και αλλεργιογόνα», κατέληξε.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το επίδομα μητρότητας και το βοήθημα τοκετού - Μείωση γεννήσεων από Κύπριους

• Πανικός για τον τυφώνα Μίλτον στην Φλόριντα: Πόσο νερό περιμένουν - Δραματικές εικόνες από την εκκένωση - Δείτε βίντεο

• Αυτός ο Δήμος αποφάσισε την απαγόρευση ηλεκτρικών σκούτερ – Βίντεο

• Η Φάρμα: Μεγάλη ένταση μετά τον αγώνα - «Με πειράζει όταν ο άλλος είναι καραγκιόζης» - Δείτε βίντεο

• Eκλέγονται σήμερα τα μέλη Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ηνωμένων Εθνών - Υποψήφια και η Κύπρος



Πανικός στη Φλόριντα για τον Μίλτον: Εκκενώνουν μαζικά τη Φλόριντα - «Ζήτημα ζωής και θανάτου»

Πανικός στη Φλόριντα για τον Μίλτον: Εκκενώνουν μαζικά τη Φλόριντα - «Ζήτημα ζωής και θανάτου»

Για το χτύπημα του τυφώνα Μίλτον, του χειρότερου τον τελευταίο αιώνα, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, ετοιμάζεται η Φλόριντα με χιλιάδες πολίτες είτε να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, είτε να μένουν και να προσπαθούν να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top