ΥΓΕΙΑ

Διαλογισμός: Μπορεί τελικά να ανακουφίσει τον πόνο; Έρευνα απαντά

Διαλογισμός: Μπορεί τελικά να ανακουφίσει τον πόνο; Έρευνα απαντά

Ο διαλογισμός έχει γίνει μια δημοφιλής πρακτική για τη μείωση του άγχους και την ενίσχυση της καλής υγείας. Ωστόσο, η ερώτηση που παραμένει αναπάντητη είναι αν οι ευεργετικές επιδράσεις του διαλογισμού περιορίζονται απλώς στο φαινόμενο του placebo ή αν πραγματικά ανακουφίζει από τον πόνο.

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη από τον Δρ. Fadel Zeidan και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UC) San Diego, παραθέτει πειστικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας (mindfulness meditation) είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από ένα εικονικό φάρμακο στην ανακούφιση του πόνου, αναδεικνύοντας την ανάγκη για εναλλακτικές, μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις στη διαχείριση του πόνου.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Biological Psychiatry, περιλάμβανε 115 υγιείς συμμετέχοντες, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες: μία ομάδα διαλογισμού ενσυνειδητότητας, μία ομάδα εικονικού διαλογισμού, μία ομάδα που χρησιμοποίησε μια κρέμα placebo και μία ομάδα ελέγχου. Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε τέσσερις εκπαιδευτικές συνεδρίες διάρκειας 20 λεπτών, πριν υποβληθούν σε δοκιμασία πόνου σε μαγνητικό τομογράφο.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές εφάρμοσαν επώδυνη θερμότητα στα πόδια των συμμετεχόντων, ενώ ταυτόχρονα καταγράφηκε η εγκεφαλική τους δραστηριότητα μέσω μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Ο Δρ. Zeidan εξηγεί: «Το μυαλό είναι εξαιρετικά ισχυρό και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να κατανοήσουμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διαχείριση του πόνου. Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας μπορεί να αλλάξει άμεσα τον τρόπο που βιώνουμε τον πόνο, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, χωρίς κόστος και μπορεί να ασκηθεί οπουδήποτε».

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας όχι μόνο μείωσε την ένταση του πόνου σε σχέση με τις άλλες ομάδες, αλλά ενεργοποίησε και συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επεξεργασία του πόνου. Οι συμμετέχοντες που εφάρμοσαν τον διαλογισμό παρουσίασαν σημαντική μείωση της δραστηριότητας σε εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την αίσθηση του πόνου, καθώς και με τη συναισθηματική του διάσταση. Σε αντίθεση, η κρέμα placebo επηρέασε μόνο τις προσδοκίες των συμμετεχόντων σχετικά με τον πόνο, ενώ ο εικονικός διαλογισμός, που μιμήθηκε τις τεχνικές του κανονικού διαλογιμού, δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση.

Αυτή η έρευνα προσφέρει νέα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να είναι μια αποτελεσματική παρέμβαση για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου. Στις μέρες μας, που η εξάρτηση από οπιοειδή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας, οι ερευνητές προτείνουν ότι ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας μπορεί να προσφέρει μια φυσική και προσιτή εναλλακτική λύση. «Πολλοί άνθρωποι ζουν με χρόνιο πόνο καθημερινά, και ίσως να υπάρχει περισσότεροι τρόποι να μειώσουν τον πόνο τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους από ό,τι νομίζαμε», δήλωσε ο Δρ. Zeidan.

Παρά τα αποτελέσματα, υπάρχουν περιορισμοί στην έρευνα. Οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς και δεν παρουσίαζαν χρόνιο πόνο, γεγονός που περιορίζει τη γενίκευση των ευρημάτων. Επιπλέον, η έρευνα δεν εξέτασε την εγκεφαλική δραστηριότητα πριν από τις παρεμβάσεις, κάνοντας δύσκολη την αξιολόγηση των επιδράσεων του διαλογισμού. Με την αυξανόμενη αναγκαιότητα για εναλλακτικές θεραπείες στην καταπολέμηση του πόνου, ωστόσο, η μελέτη αυτή ανοίγει νέους δρόμους για την περαιτέρω έρευνα και εφαρμογή του διαλογισμού ως εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τροχαίο στην Περιστερώνα: «Έσβησε» ο 31χρονος Κωνσταντίνος 12 μέρες μετά – «Καλή αντάμωση λεβέντη μας»

• Συγκλονιστικό: Ο κ.Μάριος ζει 8 χρόνια σε βαν στο parking του Γ.Νοσοκομείου Λεμεσού και κανένας δεν τον πήρε είδηση - Βίντεο

• Αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή; - Οι εκτιμήσεις και οι φόβοι για το πετρέλαιο

• Απόδραση «κομμωτή»: Ο νέος αρχηγός Αστυνομίας διόρισε νέο ερευνών λειτουργό για την υπόθεση

• Ο Φειδίας απαντά για το ναργιλέ στα κατεχόμενα και με ποιο τρόπο σκέφτεται την λύση του Κυπριακού - Βίντεο



Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο Τρύφωνας Παπαχριστοφόρου - Παρασύρθηκε από μπετονιέρα

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο Τρύφωνας Παπαχριστοφόρου - Παρασύρθηκε από μπετονιέρα

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη σήμερα στη Λάρνακα, έχασε τη ζωή του ο 79χρονος Τρύφωνας Παπαχριστοφόρου, από τη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top