Είναι γνωστό ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα αγαπούν το μυαλό, δυναμώνουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Ωστόσο δεν αποτελούν τα μόνα τρόφιμα που ωφελούν το μυαλό. Με τη βοήθεια των διαιτολόγων αποκαλύπτουμε τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, τις βιταμίνες και τα μαρκοθρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν τη μνήμη και νικούν την άνοια.
Ξεκινάμε με τον μεγαλύτερο σύμμαχο του νεανικού μυαλού, αλλά και της διάθεσης, το μαγνήσιο. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η έλλειψή του επηρεάζει τη μνήμη και τη μάθηση, ενώ η αφθονία του μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες.
Το μαγνήσιο: πρόκειται για ένα πολύτιμο μέταλλο που ενεργοποιεί τη δράση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και θεωρείται ότι ενισχύει την καλή διάθεση. Τα μαυρομάτικα φασόλια, τα αμύγδαλα, τα γαλακτοκομικά και οι μπανάνες είναι καλές πηγές μαγνησίου.
Τα δημητριακά ολικής άλεσης: Τα τρόφιμα αυτά παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες που κατά τη διαδικασία της πέψης διασπώνται σε απλούς υδατάνθρακες (σάκχαρα), τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν τα βασικά «καύσιμα» του εγκεφάλου. Είναι απαραίτητο λοιπόν να καταναλώνουμε καθημερινά δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά) επειδή ο εγκέφαλός μας δεν έχει την ιδιότητα να αποθηκεύει σάκχαρα για μελλοντική χρήση, οπότε πρέπει να τροφοδοτείται με αυτά καθημερινά.
Οι πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες κατά την πέψη διασπώνται σε αμινοξέα που συμβάλλουν στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου (π.χ., ντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη). Οι νευροδιαβιβαστές ασκούν το πολύτιμο έργο της μεταφοράς των νευρικών σημάτων μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου. Γι’ αυτό τρώμε σε εβδομαδιαία βάση κρεατικά (άπαχα), πουλερικά και όσπρια. Η γαλοπούλα ιδιαίτερα θεωρείται πηγή τρυπτοφάνης ενός αμινοξέος που αποτελεί δομικό συστατικό της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που μας ηρεμεί και προκαλεί υπνηλία. Ακόμη εκτός από τη γαλοπούλα, τρυπτοφάνη περιέχεται και στον τόνο, το ασπράδι του αυγού, το γάλα και τις μπανάνες.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Τα μειωμένα επίπεδα των βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β5, Β12 κλπ), μπορούν να επηρεάσουν την εκγεφαλική λειτουργία προκαλώντας αδυναμία συγκέντρωσης, εκνευρισμό και μεταβολές της διάθεσης. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες «θρέφουν» τα νεύρα και είναι πολύτιμες για την ομαλή νευρική λειτουργία. Οι κύριες πηγές των βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι τα ζωικά τρόφιμα. Γι’ αυτό οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε όσους ακολουθούν μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή ή κάνουν συστηματικά εξαντλητικές δίαιτες αποστερώντας τον οργανισμό τους από τις απαραίτητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα από την πολύτιμη Β12.
Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες: οι βιταμίνες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όπως η C και η Ε συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των αγγείων εξασφαλίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και την επαρκή οξυγόνωση των οργάνων, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Επιπλέον οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες θεωρείται ότι ενισχύουν τη δράση της ακετυλοχολίνης ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την τόνωση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Καλές πηγές της βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, οι χρωματιστές πιπεριές, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, το σπανάκι και οι ντομάτες. Επιπλέον το ελαιόλαδο είναι καλή πηγή της βιταμίνης Ε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Γεμάτος σύννεφα ο ουρανός - Πότε έρχονται βροχές - Δείτε αναλυτικά το «μενού»
• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις