ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φουσκωτές πισίνες και παιχνίδια νερού: Πως να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια από τα παιδιά – Χρήσιμες συμβουλές

Φουσκωτές πισίνες και παιχνίδια νερού: Πως να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια από τα παιδιά – Χρήσιμες συμβουλές

Οι φουσκωτές πισίνες και τα παιχνίδια του νερού, προσθέτουν μια όμορφη νότα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Οι φουσκωτές πισίνες που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μάς προσφέρουν δροσιά και διασκέδαση τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, ενώ ταυτόχρονα μεγάλοι και μικροί, μπορούν να παίξουν και να διασκεδάσουν παρέα με τα φουσκωτά τους παιχνίδια στο νερό.

Ωστόσο, τόσο οι φουσκωτές πισίνες, όσο και παιχνίδια του νερού εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Ακόμη και στην περίπτωση που οι πισίνες περιέχουν μόλις μερικά εκατοστά νερό, ένα παιδί μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτά να πνιγεί, ακόμη και σε νερό στάθμης 30 εκατοστών.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για τη σωστή και ασφαλή χρήση των φουσκωτών πισινών και παιχνιδιών νερού, συστήνει όπως κατά τη χρήση των προϊόντων αυτών να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

- Να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες χρήσης και τις πληροφορίες που δίνει ο κατασκευαστής.

- Να έχετε πάντοτε συνεχή οπτική επαφή κατά την επίβλεψη των παιδιών και να μην αποσπάται για οποιοδήποτε λόγο η προσοχή σας.

- Αν για οποιοδήποτε λόγο φύγετε από την πισίνα, έστω και για μια στιγμή, πάρτε τα παιδιά μαζί σας.

- Τα μικρά παιδιά πρέπει να φορούν τα κατάλληλα σωσίβια, αν η πισίνα έχει μεγάλο βάθος.

- Μετά από κάθε χρήση προτρέπεστε να αδειάζετε την πισίνα και να την ξεφουσκώνετε.

- Εάν επιλέγετε να μην αδειάζετε την πισίνα, συστήνεται όπως χρησιμοποιείτε κατάλληλο κάλυμμα. Προσοχή όμως, το κάλυμμα δεν μπορεί να αποτρέψει πλήρως τον κίνδυνο, αφού έχουν καταγραφεί περιπτώσεις παιδιών που πνίγηκαν κατά την προσπάθεια τους να το αφαιρέσουν και να κολυμπήσουν.

- Δεν πρέπει να έχετε ηλεκτρικές συσκευές κοντά στην πισίνα.

- Μάθετε στα παιδιά σας πως να κολυμπούν.

- Διδάξετε στα παιδιά σας τις βασικές αρχές ασφάλειας στο νερό.

- Αποκτήστε γνώσεις πρώτων βοηθειών για να μπορείτε να τις εφαρμόσετε σε περίπτωση ατυχήματος.

Πως να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια από τα παιδιά και τους γονείς

Φουσκωτά Παιχνίδια Νερού

Τα προϊόντα αυτά απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 14 ετών και πρέπει να χρησιμοποιούνται σε αβαθή νερά όπου το παιδί πατά και είναι πάντοτε κάτω από τη συνεχή επίβλεψη ενήλικα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα φουσκωτά παιχνίδια παρασύρονται γρήγορα από το νερό. Στην κατηγορία αυτή, περιλαμβάνονται τα παιδικά κρεβατάκια μήκους μέχρι 1,2μ, τα παιδικά σκάφη μήκους μέχρι 1,2μ, οι παιδικοί τροχοί μήκους μέχρι 1,2μ και τα φουσκωτά με προσιτές για τα παιδιά μορφές και σχήματα, π.χ. σε μορφή ζώων, πάνω στα οποία μπορούν να καθίσουν, καθώς και άλλα παιχνίδια νερού, όπως σανίδες που δεν χρησιμοποιούνται ως βοηθήματα κολύμβησης.

Όλα τα πιο πάνω προϊόντα θεωρούνται παιχνίδια και ως εκ τούτου πρέπει απαραίτητα να φέρουν τη σήμανση CE, καθώς και τα στοιχεία κατασκευαστή και εισαγωγέα στην Ε.Ε.

Βοηθήματα κολύμβησης

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται τα μπρατσάκια, τα σωσίβια τύπου τζάκετ για παιδιά, οι σανίδες και οι φουσκωτοί τροχοί με δύο τρύπες για τα πόδια.

Τα προϊόντα αυτά σε καμία περίπτωση δεν προστατεύουν από πνιγμό και η χρήση τους πρέπει να γίνεται κάτω από συνεχή επίβλεψη ενήλικα. Επιπρόσθετα πρέπει να διαβάζετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες και προειδοποιήσεις του κατασκευαστή, πριν από τη χρήση τους.

Σημαντικό είναι όπως τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται ανάλογα με το βάρος των ατόμων όπως αυτό ορίζεται από τον κατασκευαστή. Επίσης, τα βοηθήματα κολύμβησης δεν θεωρούνται παιχνίδια και γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φέρουν μορφή ή σχήμα που να γίνονται προσιτά στα παιδιά ή να μοιάζουν με παιχνίδια.

Τέλος, τα μπρατσάκια και τα σωσίβια θεωρούνται μέσα ατομικής προστασίας και συνεπώς πρέπει απαραίτητα να φέρουν τη σήμανση CE. Σημειώνεται ότι τα μέσα ατομικής προστασίας επιθεωρούνται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Φουσκωτές πισίνες

Πισίνες που απευθύνονται σε μικρά παιδιά με βάθος νερού μικρότερο των 40 εκ. ή πισίνες που φέρουν στοιχεία παιχνιδιού όπως, φουσκωτά παιχνίδια, φιγούρες ζώων κλπ.

Οι πισίνες αυτές καλύπτονται από την οδηγία για την ασφάλεια των παιχνιδιών και συνεπώς πρέπει να φέρουν την σήμανση CE.

Επιπλέοντα είδη αναψυχής

Η κατηγορία αυτή απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες ή και παιδιά μεγάλης ηλικίας. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται από άτομα τα οποία γνωρίζουν κολύμπι καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να παρασυρθούν σε βαθιά νερά ή να αναποδογυριστούν μετά από απότομη κίνηση. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα κρεβατάκια, τα καθίσματα νερού, οι μεγάλοι τροχοί και οι βάρκες (μεγαλύτερα από 1,2μ και μικρότερα από 2,5μ). Σημειώνεται ότι τα προϊόντα αυτά δεν προστατεύουν από πνιγμό.

Όλα τα πιο πάνω προϊόντα πρέπει απαραίτητα να φέρουν τα στοιχεία του κατασκευαστή και του εισαγωγέα στην Ε.Ε, πάνω στη συσκευασία. Η Υπηρεσία συστήνει όπως αποφεύγεται η χρήση όλων των πιο πάνω προϊόντων, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες.

Συγκεκριμένα, προτρέπονται οι καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν τα προϊόντα θαλάσσης όταν η θάλασσα είναι κυματώδης, όταν φυσούν δυνατοί άνεμοι ή όταν τα ρεύματα κινούνται αντίθετα από την ακτή.

Επισημαίνεται ότι, πρέπει να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες χρήσης και τις πληροφορίες που δίνει ο κατασκευαστής, ενώ τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση όταν χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top