ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος στο «ρίζωμα» των γιατρών στο ΓεΣΥ: Πότε θα πρέπει να βγαίνουν από το σύστημα - Θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα;

Τέλος στο «ρίζωμα» των γιατρών στο ΓεΣΥ: Πότε θα πρέπει να βγαίνουν από το σύστημα - Θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα;

Ηλικιακό όριο στους επαγγελματίες υγείας που προσφέρουν τις υπηρεσίες στους ασθενείς μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας αποφάσισε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Πρόκειται για πρωτοποριακή απόφαση αφού, μέχρι στιγμής, δεν υπήρχε ηλιακό όριο στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, που να καθορίζει την ηλικία που πρέπει οι γιατροί να σταματούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Τι προνοεί η πρόταση - Πότε θα εφαρμοστεί

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Έφη Καμίτση ανέφερε ότι εδώ και καιρό είχε ξεκινήσει συζήτηση για το θέμα, στο πλαίσιο αναβάθμισης του συστήματος.

«Αποφασίσαμε, για σκοπούς ΓεΣΥ, να χειριστούμε το θέμα. Έτσι βάλαμε ως ηλικιακό όριο τα 75 χρόνια και 5 χρόνια ο χρόνος προσαρμογής», επεσήμανε.

Όπως εξήγησε η κα. Καμίτση, η χρονική περίοδος των πέντε χρόνων δίνεται για να υπάρχει ένα περιθώριο προσαρμογής των γιατρών που θα αποχωρήσουν από το ΓεΣΥ.

«Δεν θα πάμε μια μέρα και να πούμε όλοι οι γιατροί που είναι 76 και 77 χρονών να βγουν αμέσως έξω από το σύστημα. Θεωρώ αρκετά λογικό τα πέντε χρόνια, δίνεται έτσι χρόνος προσαρμογής», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη απόφαση, η κα. Καμίτση ανέφερε ότι πρέπει πρώτα να γίνει κανονισμός και μετά να πάει στη Βουλή για να ψηφιστεί.

«Θα γίνουν κανονισμοί από εμάς και μετά θα πάνε στην Βουλή για έγκριση. Είναι πρόωρο να πούμε πότε θα ετοιμαστούν οι κανονισμοί. Η πρόθεση και η απόφαση που έλαβε το συμβούλιο ήταν για να τροχιοδρομήσουμε το ζήτημα», επεσήμανε.

Θα μπορούν να ασκούν μετά το επάγγελμα οι γιατροί;

Ερωτηθείσα αν ένας γιατρός άνω των 75 ετών θα μπορεί να ασκεί το επάγγελμα εκτός ΓεΣΥ, η κα. Καμίτση απάντησε ότι ο ΟΑΥ δεν μπορεί να ανακαλέσει την άδεια ενός γιατρoύ.

«Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αδειοδοτεί τον κάθε γιατρό οπότε, όταν φύγει από το ΓεΣΥ, μπορεί μετά να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του εκτός ΓεΣΥ», εξήγησε.

Ωστόσο, η κα. Καμίτση σημείωσε ότι είχε υπάρξει μια συζήτηση στον ΠΙΣ αναφορικά με το αν θα μπουν ηλικιακά ότι και πώς μπορούν να ελεγχθούν.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά όλους τους παροχείς που προσφέρουν υπηρεσίες στο ΓεΣΥ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας

• Κλάδος σκυροδέματος: Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη συνάντηση με τον Υπ. Εργασίας - Ποια τα επόμενα βήματα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top