ΥΓΕΙΑ

Πόνος στη μέση: Τέσσερα tips που ανακουφίζουν – Οι λύσεις που δεν «πιάνουν» - Βίντεο

Πόνος στη μέση: Τέσσερα tips που ανακουφίζουν – Οι λύσεις που δεν «πιάνουν» - Βίντεο

Ένα επεισόδιο για τον χρόνιο πόνο στη μέση ετοίμασαν οι υπεύθυνοι της σειράς “Science in 5” (Επιστήμη σε 5′) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δίνοντας πολύτιμες συμβουλές για μια «σοβαρή αιτία αναπηρίας παγκοσμίως» όπως την χαρακτήρισε η Vismita Gupta-Smith, Επικεφαλής στρατηγικής, σχεδιασμού και συντονισμού, κατά τη συζήτησή της με την υγειονομική υπάλληλο του ΠΟΥ, Δρ Yuka Sumi.

Συχνότατο πρόβλημα

«Ο πόνος στη μέση είναι ένα σύνηθες πρόβλημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το 2020, ένας στους 13 ανθρώπους υπέφεραν από πόνο στη μέση. Μέχρι το 2050, θα αυξηθεί ο αριθμός των πασχόντων, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου ο πληθυσμός αυξάνει και οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο πόνος στη μέση μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών» αναφέρει η Δρ Sumi.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για κατάσταση που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής πλήττοντας τη σωματική ικανότητα, τον ύπνο, τις σχολικές επιδόσεις, την απόδοση στην εργασία ή στο νοικοκυριό, την κοινωνική ζωή και τις διαπροσωπικές σχέσεις -«αυτό καθιστά τον πόνο στη μέση την κύρια αιτία αναπηρίας».

Εντούτοις, τονίζει, δεν είναι αναπόφευκτο κομμάτι της γήρανσης και μπορεί να προληφθεί.

Πώς επιλέγεται η θεραπεία

Για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ατομικές ανάγκες, οι αξίες και οι προτιμήσεις, εξηγεί η Δρ Sumi. «Μπορεί να είναι σημαντικό για εσάς να παίρνετε βόλτα το εγγόνι σας ή να πηγαίνετε μεγάλους περιπάτους, είτε απλώς να κοιμάστε καλά. Η θεραπεία θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στο να κάνετε ή να συνεχίσετε να κάνετε ό,τι είναι σημαντικό για εσάς» σημειώνει.

Έπειτα, υπάρχουν εξειδικευμένες θεραπείες για την καταπολέμηση του πόνου της μέσης όπως η αυτοφροντίδα, η σωματική άσκηση και το μασάζ, η ψυχοθεραπεία που βοηθά στην κατεύθυνση της σκέψης προς αυτά που μπορούν να κάνουν οι πάσχοντες και όχι στον πόνο, καθώς και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

«Έχουμε επίσης στοιχεία για το τι δεν έχει αποτελέσματα. Για παράδειγμα, δεν “πιάνουν” οι χειροπρακτικές θεραπείες όπως η θεραπεία έλξης (ή αποσυμπίεσης) ή ορισμένες ηλεκτροθεραπείες όπως οι υπέρηχοι, οι ζώνες με μπανέλες για τη μέση και ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα μυοχαλαρωτικά» αναφέρει.

4 tips διαχείρισης του πόνου

«Ακόμη και αν έχετε χρόνιο πόνο στη μέση, είναι απολύτως δυνατό να συνεχίσετε να κάνετε πράγματα που αγαπάτε» διαβεβαιώνει η Δρ Sumi και προτείνει τεσσερα tips για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου:

«να έχετε εμπιστοσύνη στη σπονδυλική σας στήλη και στην ικανότητά της να υποστηρίζει τις δραστηριότητές σας»· ο πόνος, εξηγεί, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η σπονδυλική στήλη έχει υποστεί βλάβη. «Απευθυνθείτε στους επαγγελματίες υγείας για συμβουλές αν δεν είστε σίγουροι ή χρειάζεστε καθοδήγηση»

«μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τις εξάρσεις»· οι εξάρσεις μπορεί να έρχονται κατά διαστήματα και δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη

«συνεχίστε ή ξεκινήσετε τη σωματική άσκηση σταδιακά, με χαμηλή ένταση αρχικά για μικρές χρονικές περιόδους»· η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει

«συζητήστε ανοιχτά τον χρόνιο πόνο σας στη μέση με τους επαγγελματίες σωματικής και ψυχικής υγείας» ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Δείτε το βίντεο εδώ:

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top