Επιστημονική ομάδα από την κλινική Mayo έθεσε στο μικροσκόπιο τις σύντομες περιόδους διαύγειας (lucid episodes) που εμφανίζονται σε προχωρημένα στάδια της άνοιας, όταν το άτομο θεωρείται ότι έχει απωλέσει πλήρως την ικανότητα αλληλεπίδρασης, με στόχο να αποκωδικοποιήσουν αυτές τις απροσδόκητες, αυθόρμητες, ουσιαστικές και ευσταθείς επικοινωνιακά στιγμές, κατά τον ορισμό των ερευνητών.
Στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν διακριτά μοτίβα ή τύποι περιόδων διαύγειας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση του γιατί ή πότε συμβαίνουν. «Προσδιορίσαμε τους τύπους των επεισοδίων με βάση τις συνθήκες που πλαισιώνουν το επεισόδιο, την ποιότητα της επικοινωνίας κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, τη διάρκειά του, το επίπεδο γνωστικών λειτουργιών του ατόμου με άνοια πριν από το επεισόδιο και το εκτιμώμενο προσδόκιμο επιβίωσης» εξήγησε η Joan Griffin, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Alzheimer’s & Dementia, οι κρίσεις διαύγειας συμβαίνουν κατά 75% σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ, παρά σε άλλους τύπους άνοιας. Τα αποτελέσματα προέκυψαν μέσα από απαντήσεις φροντιστών ατόμων με άνοια σχετικά με τα επεισόδια αυτά.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις