ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διαχειρίσιμα επίπεδα οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους – Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστεί την επόμενη τριετία

Σε διαχειρίσιμα επίπεδα οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους – Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστεί την επόμενη τριετία

Σε διαχειρίσιμα επίπεδα παραμένουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους, οι οποίες την επόμενη τριετία προβλέπεται να φθάσουν τα 4,6 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την έκδοση «Οικονομικές Εξελίξεις του 2023 και Προοπτικές 2024-2026» του Υπουργείου Οικονομικών, οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του κράτους, όπως αυτές προκύπτουν από το βασικό σενάριο μακροοικονομικής πολιτικής, είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα και κυμαίνονται κατά πολύ κάτω από το όριο του 10% του ΑΕΠ για όλα τα έτη της περιόδου 2024-2026 και συγκεκριμένα περίπου στο 5,0% του ΑΕΠ το 2024, περίπου στο 3,8% του ΑΕΠ το 2025 και περίπου στο 5,5% του ΑΕΠ για το 2026.

Όπως αναφέρεται, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες σε απόλυτους αριθμούς για το 2024 προβλέπονται περίπου σε 1,5 δις ευρώ, ενώ το 2025 προβλέπονται περίπου σε 1,2 δις ευρώ και σε 1,9 δις ευρώ αντίστοιχα το 2026.

Την ίδια ώρα, τα αποθέματα ρευστών διαθεσίμων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και συνάδουν με τον στόχο της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών των επόμενων εννέα μηνών.

Χρηματοδότηση για το 2023

Όσον αφορά, πάντως, τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2023, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών αυτές καλύφθηκαν κυρίως μέσω της έκδοσης ενός Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου ύψους 1 δις ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023 με ονομαστικό επιτόκιο 4,125% και απόδοση επαναγοράς 4,219%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ομόλογο που εκδόθηκε αποτέλεσε το πρώτο βιώσιμο ομόλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα έσοδα από την έκδοση του ομολόγου χρησιμοποιήθηκαν, αφενός μεν, για ενίσχυση των ρευστών διαθεσίμων, λόγω της προγραμματισμένης αποπληρωμής ενός ομολόγου ΕΜΤΝ ύψους 1 δις ευρώ τον Ιούλιο του 2023, αφετέρου δε, για την χρηματοδότηση νέων ή υπό εξέλιξη έργων και δράσεων με σκοπό την επίτευξη της πράσινης μετάβασης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ως αυτά καθορίστηκαν βάση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης για το 2023 αποτέλεσε η εκταμίευση ποσού ύψους 122,75 εκατομμυρίων ευρώ κατά τους μήνες Φεβρουάριο μέχρι και Αύγουστο του 2023, εκ των οποίων τα 80 εκατ. ευρώ προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα 42,75 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επιπρόσθετα, προγραμματίζεται η υποβολή αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκταμίευση ποσού ύψους 200 εκατ. ευρώ κάτω από το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, το 2023 συνεχίστηκε η έκδοση Γραμματίων Δημοσίου 13 εβδομάδων, μέσω των μηνιαίων εκδόσεων τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επισημαίνεται πως, το ανώτατο ποσό έκδοσης μειώθηκε σταδιακά από 100 εκατ. ευρώ σε 25 εκατ. ευρώ με σκοπό τη μείωση του επιτοκιακού κόστους τους, καθότι, εξαιτίας των απανωτών αυξήσεων του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ η απόδοσή τους αυξήθηκε.

Σημειώνεται πως, η μέση σταθμισμένη απόδοση των Γραμματίων Δημοσίου 13 εβδομάδων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 διαμορφώθηκε στο 3,25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή που ήταν -0,05%.

Εξαετή κυβερνητικά ομόλογα

Επιπρόσθετα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2023, συνεχίστηκαν οι εκδόσεις εξαετών κυβερνητικών ομολόγων με ιδιωτική τοποθέτηση, για φυσικά πρόσωπα, συνολικού ύψους περίπου 19 εκατ. ευρώ, τα οποία φέρουν κλιμακωτό επιτόκιο συνδεδεμένο με τη διάρκεια κατοχής του ομολόγου από τον επενδυτή.

Οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων λήξεως του 2026, 2027, 2033, 2034, 2040 και 2049, όπως φαίνεται στο πιο κάτω Διάγραμμα, παρουσίασαν σχετικά ομαλή σταθερή πορεία από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, με μικρές αυξομειώσεις κατά διαστήματα, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας στην οικονομία και των αυξήσεων του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους, έγιναν συνολικά 5 επιτοκιακές αυξήσεις, που αθροιστικά ανέβασαν κατά 1.75% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ σε μια προσπάθεια της να περιοριστεί ο επίμονος πληθωρισμός.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, πάντως, παρόλες λοιπόν τις αυξήσεις οι αποδόσεις στην κύρια μάζα των ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν σημείωσαν ιδιαίτερη αύξηση, με εξαίρεση τα δυο μακροχρόνια ομόλογα με λήξη πέραν των 15 ετών, όπου σημείωσαν μικρή άνοδο κατά περίπου 46 και 62 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top