Πώς επηρεάζεται η κυπριακή και παγκόσμια οικονομία από τους δασμούς Τραμπ – Τα τρία ζητήματα που προκύπτουν – Οικονομολόγος στο «Τ»

Πώς επηρεάζεται η κυπριακή και παγκόσμια οικονομία από τους δασμούς Τραμπ – Τα τρία ζητήματα που προκύπτουν – Οικονομολόγος στο «Τ»

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» στις ΗΠΑ όπου ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει από τον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο το σχέδιο του για την επιβολή δασμών.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Οικονομολόγο, Γιάννη Τελώνη, ο οποίος σχολίασε την επιβολή δασμών που αναμένεται να ανακοινώσει απόψε στις 23:00 το βράδυ (ώρα Κύπρου) ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «το πρώτο και πιο σημαντικό ζήτημα είναι ότι έχει δημιουργηθεί αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά και έχει ανατρέψει τα δεδομένα για την πορεία της οικονομίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική».

Παράλληλα αναφερόμενος στο δεύτερο ζήτημα, σημείωσε ότι, «οι οικονομολόγοι υποβαθμίζουν τους ρυθμούς ανάπτυξης μόνο από την αβεβαιότητα και τις προσδοκίες αλλά και την κατανάλωση των πολιτών αλλά και των εταιρειών οι οποίες αναβάλλουν τις επενδύσεις τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο».

Όσον αφορά το τρίτο ζήτημα, ανέφερε ότι, «οι νέοι δασμοί που αναμένεται να ανακοινωθούν, είναι επιπλέον σε όσους έχουν ήδη ανακοινωθεί» και πρόσθεσε ότι, «οι ανταποδοτικοί δασμοί, μια νέα ορολογία του Τραμπ με την οποία προσπαθεί να δει ποια χώρα έχει υψηλότερους δασμούς από τις ΗΠΑ ώστε να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο».

Επίσης ανέφερε ότι, «επειδή όμως αυτή η άσκηση είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα, αναμένεται να ξεκινήσει με “χονδρικούς” δασμούς και μετά να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την κάθε χώρα» και πρόσθεσε ότι, «ο Τραμπ δημιούργησε μια εχθρική διάθεση προς την Αμερική αφού η κατανάλωση Αμερικάνικων προϊόντων στην Ευρώπη έχει πέσει κατακόρυφα ενώ αναμένεται να αρχίζει να ανεβαίνει η ανεργία».

Επιπρόσθετα, ο κ. Τελώνης σημείωσε ότι, «κάποιοι λένε ότι είναι η αρχή μιας μεγάλης ύφεσης» και πρόσθεσε πως, «πως οι ταρίφες στην Αμερική δεν είναι κάτι άγνωστο αφού τις είχε δοκιμάσει ο Πρόεδρος Νίξον με αποτέλεσμα να μπει η Αμερικάνικη οικονομία σε μια τεράστια ύφεση».

Επιπλέον σημείωσε ότι, «υπάρχουν όλες αυτές οι αναμνήσεις στην παγκόσμια οικονομική ιστορία που δημιουργούν βάσιμους φόβους ότι εάν συνεχίσει ο εμπορικός πόλεμος θα καταλήξουμε σε μια τεράστια ύφεση».

Όπως σημείωσε, «100 χρόνια μετά η οικονομία έχει γίνει πιο πολύπλοκη, οι δασμοί είναι πολύ πιο απρόβλεπτοι και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που αναμένουμε διότι μπορεί εν τέλει να εκπλαγούμε θετικά αντί αρνητικά».

Αυτή την στιγμή, όπως σημείωσε, «το κοινό δεν ξοδεύει διότι φοβάται την αύξηση των τιμών και την ανεργία» ενώ πρόσθεσε πως, «μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να δούμε μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που φαίνεται τώρα και πολύ καλύτερη από αυτή που αναμένεται».

Στην Ευρώπη, όπως ανέφερε, «επηρεάζεται η βιομηχανία του ατσαλιού και της αυτοκινητοβιομηχανίας με την Γερμανική οικονομία να επηρεάζεται περισσότερο» και πρόσθεσε πως, «υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία από την αγορά της Κίνας παρά από την αγορά της Αμερικής» και εξήγησε ότι, «επειδή η οικονομία της Κίνας ήταν μεγάλη και αναπτυσσόμενη κι υπήρχε περίπτωση να υπάρχουν περισσότερες αυξήσεις και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τις Ευρωπαϊκές βιομηχανίες».

Επίσης, όπως σημείωσε, «υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη και η κατάσταση αβεβαιότητας που επιτείνεται και εδώ μπαίνουν κάποια ερωτηματικά που αναμένεται να απαντηθούν μετά τα όσα αποφασίσει για τους δασμούς ο Ντόναλτ Τραμπ».

Καταληκτικά και αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε ότι, «το μεγαλύτερο ερωτηματικό για την χώρα είναι ο τομέας του τουρισμού» και διερωτήθηκε, «αν θα έχουν την διάθεση οι Ευρωπαίοι να ταξιδέψουν και να ξοδέψουν χρήματα διότι οι πηγές μας έρχονται καθαρά από την Ευρώπη», ενώ εξήγησε πως, «οι εξαγωγές χαλουμιού προς την Αμερική που είναι ελάχιστες και δεν ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια και ταυτόχρονα υπάρχει υπερζήτηση που καλύπτεται πολύ εύκολα».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Χριστοδουλίδης-Τατάρ έδωσαν τα χέρια σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής - Έμειναν εκτός τα οδοφράγματα

Κυπριακό: Χριστοδουλίδης-Τατάρ έδωσαν τα χέρια σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής - Έμειναν εκτός τα οδοφράγματα

Μια συνάντηση, η πρώτη μετά τη Γενεύη μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε «καλό κλίμα», έφερε συμφωνία σε τέσσερα από τα έξι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, να δηλώνει πως «η συζήτηση ήταν καλύτερη από την προηγούμενη φορά. Υπήρξε πρόοδος, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο». Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το Πάσχα.

BEST OF TOTHEMAONLINE