Η διατροφή τους μήνες του καλοκαιριού είναι σαφώς πιο ελαφριά αφού εντάσσουμε και καλοκαιρινά φρούτα όπως καρπούζι, πεπόνι αλλά και σαλάτες οι οποίες είναι πιο δροσερές και μας γεμίζουν ενέργεια.
Παρόλα αυτά όμως, πολλοί είναι αυτοί που βάζουν κιλά τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι κάτι το οποίο εγείρει απορίες, αφού τα φαγητά υποτίθεται ότι είναι ελαφριά, υπάρχει συνεχόμενη κίνηση και πολλές φορές η ζέστη μειώνει την όρεξη για φαγητό.
Το ThemaOnline μιλώντας με τον Κλινικό Διαιτολόγο – διατροφολόγο με επιπλέον κατάρτιση στην ψυχοθεραπεία και άσκηση, Πάνο Πλατρίτη, έλυσε αυτές τις απορίες, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους βάζουμε κιλά το καλοκαίρι.
«Ο πρώτος λόγος είναι επειδή ο κόσμος βγαίνει από την ρουτίνα. Εκεί που ο κόσμος ήταν σε ένα πρόγραμμα, το καλοκαίρι ξεφεύγει από τη ρουτίνα, η οποία βοηθά να κάνουμε συγκεκριμένες επιλογές στο πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό μας», είπε συγκεκριμένα.
«Ο κόσμος πάει διακοπές άρα είναι εκτεθειμένος σε τροφές οι οποίες δεν είναι τόσο υγιεινές γιατί λείπει το σπιτικό μαγείρεμα, άρα είναι πιο ευάλωτοι σε φαγητά απ’ έξω, σε εστιατόρια και σε ξενοδοχεία. Έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να παρασυρθούν και να φάνε φαγητά που είτε δεν είναι προετοιμασμένα από τους ίδιους είτε οι ποσότητες θα είναι σαφώς περισσότερες», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κύριος Πλατρίτης ανέφερε πώς «το καλοκαίρι παρατηρείται το φαινόμενο του ξενοδοχείου, στο πρωινό, στα all you can eat, στα μπουφέ, στα οποία τείνουμε να τρώμε τη διπλάσια ποσότητα»
«Κάτι άλλο που παίζει ρόλο σε όλο αυτό, είναι διατροφή της αγέλης. Αυτό είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως στις διακοπές όταν τρώμε με περισσότερα άτομα. Οι έρευνες έδειξαν ότι όταν τρώμε με πάνω από 6-7 πρόσωπα, τείνουμε να τρώμε και διπλάσια ποσότητα από όση θα τρώγαμε μόνοι μας», τόνισε.
«Το έτοιμο και γρήγορο φαγητό επίσης έχει την τιμητική του. Ο κόσμος τους καλοκαιρινούς μήνες κυκλοφορεί περισσότερο και μειώνει την κατανάλωση φρούτων, ενώ ταυτόχρονα καταναλώνει περισσότερες τροφές οι οποίες είναι έτοιμες. Για παράδειγμα, πατατάκια στην παραλία, σοκολάτες, παγωτά, αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά και κοκτέιλ, αφού όλοι συνδυάζουν τη χαλάρωση των διακοπών με αυτά»
Οι επιλογές είναι πολλές, από κρασί και μπύρα, μέχρι κλασικά αλλά και πιο περίπλοκα κοκτέιλ. Η ποσότητα μετράει όπως και η συχνότητα. Τη «ζημιά» όμως την κάνουν και τα διάφορα συνοδευτικά του αλκοόλ. Ποικιλίες αλλαντικών και τυριών, κράκερ και ξηροί καρποί που συνοδεύουν τα ποτά μας και πολλές φορές οι κατανάλωσή τους γίνεται χωρίς μέτρο.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κύριου Πλατρίτη, «όταν ο κόσμος φεύγει από τη ρουτίνα, είναι δύσκολο να γυμναστεί αφού και οι θερμοκρασίες αυξάνονται συνεχώς και έτσι τα άτομα που συνήθιζαν να γυμνάζονται τακτικά και είχαν ένα πρόγραμμα, έχουν ως αποτέλεσμα να μην καίνε τις θερμίδες που έκαιγαν. Επιπλέον, κλείνουν και τα γυμναστήρια μέσα στον Αύγουστο και πολλοί σκέφτονται ότι δεν συμφέρει κιόλας να γραφτούν και να πάνε μισό μήνα»
«Γενικά έχουμε στο μυαλό μας ότι διακοπές ίσον αλόγιστη κατανάλωση, διακοπές ίσον φαγητό», σημείωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τις καλοκαιρινές περιόδους βάζουμε περίπου 2-4 κιλά»
Μελαγχολία του Αυγούστου
Μεταξύ άλλων ο διατροφολόγος αναφέρθηκε στην μελαγχολία του Αυγούστου εξηγώντας ότι «είναι μία περίοδος που ονομάστηκε έτσι γιατί ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι σιγά σιγά τελειώνει το καλοκαίρι, έρχεται η ρουτίνα, ξεκινούν τα σχολεία για όσους έχουν παιδιά, οι δουλειές, οπότε πάλι ο κόσμος ξεκινά να καταναλώνει πιο συναισθηματικά φαγητό»
«Επίσης αυτή τη περίοδο συμβαίνει και το άλλο άκρο. Άτομα που δεν είναι κοινωνικά ενεργά και τρώνε πιο συναισθηματικά, δεν τρώνε σχεδόν τίποτα γιατί περνούν μόνοι τους τον δεκαπεντάυγουστο ή τις διακοπές. Είναι μια άλλη πτυχή διατροφικά συνδεδεμένη με το συναίσθημα. Την ίδια στιγμή έχει κόσμο που αντιλαμβάνεται ότι ο δεκαπενταύγουστος τελειώνει μαζί και με τις διακοπές κάτι το οποίο τους προκαλεί μια μελαγχολία»
Καταλήγοντας, ο κύριος Πλατρίτης επισήμανε ότι «το αν θα φάμε λιγότερο, το ίδιο ή περισσότερο δεν συμβαίνει σε όλους το ίδιο. Οι έρευνες έδειξαν ότι το 1/3 των ατόμων συναισθηματικά όταν είναι στεναχωρημένοι και έχουν έντονα συναισθήματα δεν τρώνε καθόλου, δένεται το στομάχι τους κόμπος, το άλλο 1/3 τρώει περισσότερο και υπάρχει και το τελευταίο 1/3 που δεν τους επηρεάζει η συναισθηματική τους κατάσταση»
«Μέσα σε όλα αυτά εννοείται επηρεάζει και η οικονομική κατάσταση του καθενός, διότι έχει κόσμο που δεν μπορεί να πάει διακοπές και θα μείνει σπίτι, άρα δεν θα δραστηριοποιηθεί το ίδιο, δεν θα πάει στο εξωτερικό και είναι και αυτοί που θα συνεχίσουν και τη ρουτίνα τους λόγω εργασίας», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τηλεφώνημα - φάρσα για βόμβα σε πτήση από Λάρνακα κινητοποίησε τις Αρχές - Στήθηκε κέντρο κρίσεως
Στη ζυγαριά του Γκουτέρες τα δεδομένα, αποφασίζει για συνομιλίες
Χωρίς delivery μέχρι το απόγευμα λόγω καύσωνα - Το σχετικό διάταγμα - Όλες οι πληροφορίες
Πορτοκαλί προειδοποίηση: Ξαναχτυπά ο καύσωνας...μέχρι και 43 βαθμούς ο υδράργυρος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις