Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και όπως όλα δείχνουν, το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για τις περαιτέρω εξελίξεις.
Ζητούμενο για τη Λευκωσία είναι να καρποφορήσουν οι προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την επανέναρξη διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με φόντο την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ, ως τον καταλύτη που θα δώσει κίνητρα στην Αγκυρα να διαφοροποιήσει την αδιάλλακτη στάση της.
Η στρατηγική του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα έχει απήχηση σε επίπεδο δηλώσεων και διακηρύξεων από σημαντικούς εταίρους και θεσμούς της ΕΕ, ωστόσο απομένει να μετουσιωθεί σε πολιτική παρέμβαση και άσκηση πίεσης προς την πλευρά της Τουρκίας, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ανταλλάγματα για τη «στροφή» προς Δυσμάς. ΕΕ και ΗΠΑ επενδύουν στην τουρκική μεταστροφή, η οποία σύμφωνα με αναλυτές οφείλεται στη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας, γιατί θέλουν να δουν την Αγκυρα να απομακρύνεται όσο περισσότερο γίνεται από τη ρωσική επιρροή.
Στη Λευκωσία η κυβέρνηση καθιστά τους συνομιλητές της κοινωνούς της επιθυμίας της για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα το καλοκαίρι του 2017. Η Λευκωσία διατηρεί ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς δρώντες σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, από τη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες, μέχρι την Ουάσιγκτον, το Παρίσι, Βερολίνο και το Λονδίνο, ενώ εκ των ων ουκ άνευ είναι η συνεννόηση με την Αθήνα, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη να θεμελιώνουν μια πολλά υποσχόμενη και ειλικρινή συνεργασία.
Σαν αποτέλεσμα των δεδομένων που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι σχέσεις της Λευκωσίας με τη Μόσχα περιορίζονται στα τυπικά που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και εκτός του οικονομικού αποκλεισμού, το Κρεμλίνο, παρότι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκεται σε μια ιδιότυπη πολιτική και διπλωματική απομόνωση.
Ιδιαἰτερα σημαντικό θεωρείται το τηλεφώνημα που δέχθηκε την περασμένη βδομάδα από τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να μεταφέρει στην Ουάσιγκτον ορισμένα μηνύματα στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυπριακής κυβέρνησης για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό. Ο κ. Κόμπος ξεκαθάρισε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στη διαδικασία του ΟΗΕ και ότι αναζητεί λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποκλείοντας κάθε ιδέα για συζήτηση εκτός των συγκεκριμένων παραμέτρων, που αναφέρονται σε λύση ομοσπονδίας.
Ο Κωνσταντίνος Κόμπος ζήτησε από τον συνομιλητή του όπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκήσει την επιρροή της προς την τουρκική κυβέρνηση να προσέλθει σε διάλογο με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα, μακριά από αξιώσεις για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και άλλες μη παραγωγικές θέσεις που παραπέμπουν σε διχοτομικές προσεγγίσεις. Ο Κωνσταντίνος Κόμπος αναφέρθηκε στη θετική ατζέντα που προτάσσει η Λευκωσία στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αγκυρας, μέσα από μια προοπτική που θα έχει αμοιβαίο όφελος και στη δημιουργία προϋποθέσεων για διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα επόμενα βήματα
Σημαντική για τις περαιτέρω κινήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες θεωρείται η εικόνα που θα του μεταφέρει ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ Γιέτζια, ο οποίος θα έρθει στην Κύπρο το τριήμερο 27-29 Αυγούστου, και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέφερε την ετοιμότητα για κοινή συνάντηση και με τον Ερσίν Τατάρ, παρουσία του κ. Γιέτζια, ωστόσο ο Τκ ηγέτης απάντησε αρνητικά.
Οι επαφές Γιέτζια θα λειτουργήσουν ως προπομπός των επαφών που θα ακολουθήσουν στη Νέα Υόρκη το δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ θα συναντηθούν χωριστά με τον Αντόνιο Γκουτέρες ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης των τριών, εάν και εφόσον ο Γενικός Γραμματέας κρίνει ότι η συνάντηση θα έχει και κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Ένα από τα σενάρια που δεν αποκλείονται είναι να κλειδώσει ο διορισμός απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φωτιά ξέσπασε στον Αγιο Αθανάσιο στη Λεμεσό - Κοντά σε κατοικημένη περιοχή - Βίντεο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διαδοχικές κακοκαιρίες χτυπούν το νησί – Θα πέσουν χιόνια αλλά θα μείνουν μέχρι τα Χριστούγεννα;
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Δεκεμβρίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις