ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το διπλό εκλογικό τεστ του 2024 και τι φοβίζει τα κόμματα

Το διπλό εκλογικό τεστ του 2024 και τι φοβίζει τα κόμματα

Σε περίοδο διακοπών μπαίνει σιγά σιγά η πολιτική ζωή μετά και το θερινό κλείσιμο της Βουλής και από το Φθινόπωρο οι μηχανές των κομμάτων θα βάλουν μπρος ενόψει μιας δύσκολης χρονιάς, η οποία περιλαμβάνει τη διπλή εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη των έξι μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίων, των δημάρχων και των υπόλοιπων τοπικών αρχόντων.

Πρόκειται για ένα διπλό εκλογικό στοίχημα για τα κόμματα, τα οποία θα δώσουν τη μάχη στο νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ βρίσκονται για πρώτη φορά μαζί στην αντιπολίτευση, ενώ τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, κατάφεραν να εκλέξουν τον υποψήφιο που υποστήριξαν. Η ανάδειξη του Νίκου Χριστοδουλίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας διαμορφώνει ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα δύο μεγάλα κόμματα καλούνται να ασκήσουν αποτελεσματικά τον αντιπολιτευτικό τους ρόλο χωρίς όμως να ταυτίζονται σε σημείο που να αλλοιώνει το πολιτικό και ιδεολογικό τους DNA, που τα θέλει να βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

ΔΗΣΥ σε κινούμενη άμμο

Τα πράγματα είναι κάπως πιο πολύπλοκα για τον ΔΗΣΥ, αφού ένα σημαντικό κομμάτι της εκλογικής δύναμης του κόμματος έχει ταχθεί υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη από τον πρώτο γύρο ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του στον δεύτερο γύρο. Ένα άλλο τμήμα του κόμματος όχι μόνο δεν στηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά απαιτεί ακόμη πιο σκληρή αντιπολίτευση από το κόμμα.

Η διαχείριση αυτής της κατάστασης είναι μια εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση για τη νέα ηγεσία του κόμματος, υπό την Αννίτα Δημητρίου. Τα πράγματα όμως δεν είναι άσπρο μαύρο και είναι φορές που η ηγεσία δείχνει να βρίσκεται σε συνεχή ακροβασία στην καθημερινή τοποθέτηση για μια σειρά από ζητήματα που προκύπτουν, από το Κυπριακό και την οικονομία μέχρι άλλα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Οι διαφορετικές απόψεις εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας και στο Πολιτικό Γραφείο αλλά ακόμη πιο έντονες, από πρώην στελέχη του κόμματος και της απελθούσας κυβέρνησης, βάζουν πίεση στην Αννίτα Δημητρίου, η οποία με δημόσιες τοποθετήσεις φροντίζει να στέλνει το μήνυμα ότι το τελευταίο που χρειάζεται το κόμμα είναι οι πατερναλιστικές νουθεσίες.  Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό δεν μπορεί να παραγνωριστεί η σύγκρουση μεταξύ των δύο τέως Προέδρων της Δημοκρατίας και του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου και οι επιδράσεις που θα έχει σε όλο αυτό που συμβαίνει στον ΔΗΣΥ.

Το μεγάλο στοίχημα για το ΑΚΕΛ

Στο ΑΚΕΛ το κλίμα είναι καλύτερο αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Το κόμμα έκλεισε δύο χρόνια υπό τον Στέφανο Στεφάνου, ο οποίο ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη, και είναι ορατός ο κίνδυνος τον ενθουσιασμό να διαδεχθεί η απογοήτευση.

Η επανεκλογή δύο ευρωβουλευτών είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος αλλά καθόλου εύκολος, ενώ σε εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση θα εξελιχθούν οι δημοτικές εκλογές εάν το ΑΚΕΛ δεν μπορέσει να συγκροτήσει συμμαχίες ή να καταλήξει σε συνεργασίες με άλλα κόμματα, κυρίως από το χώρο του Κέντρου.

Η στρατηγική του Στέφανου Στεφάνου να συνδέσει την πρωτοβουλία με τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας με τις επικείμενες ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές, βάζοντας στο φόντο και τις βουλευτικές εκλογές του 2026, είναι μια κίνηση με μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, όπως εξάλλου συνέβη το 2021, τότε ο ηγέτης του ΑΚΕΛ θα χρεωθεί κάτι περισσότερο από μια εκλογική ήττα.

Οι «μικροί» και η έκτη έδρα

Στα υπόλοιπα κομμάτια του κομματικού παζλ η προσοχή στρέφεται κατά κύριο λόγο στις ευρωεκλογές. Στο ΔΗΚΟ είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι η διατήρηση της μιας έδρας στις Βρυξέλλες είναι εφικτός στόχος, γεγονός που προκαλεί ηρεμία στην ηγετική ομάδα.

Η ΔΗΠΑ κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιτυχίας. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα στην ΕΔΕΚ, η οποία θα δώσει την εκλογική μάχη με πληγές από την πρόσφατη διάσπαση.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές η ΕΔΕΚ επένδυσε στον κίνδυνο ανάδειξης ευρωβουλευτή από το ΕΛΑΜ, ενέργεια η οποία απέδωσε και έφερε πριμοδότηση του Δημήτρη Παπαδάκη. Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να επαναληφθεί, ενώ ο Δημήτρης Παπαδάκης δεν είναι πλέον στην ΕΔΕΚ. Αγνωστο παραμένει κατά πόσον ο απερχόμενος ευρωβουλευτής θα προχωρήσει τελικά στη συγκρότηση κινήματος, μαζί με άλλα πρώην στελέχη της ΕΔΕΚ ή και προσωπικότητες από άλλους χώρους. Το ίδιο ισχύει και για τον Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημιουργία πολιτικής πλατφόρμας που θα δηλώνει παρούσα στα δημόσια δρώμενα. Παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών. Στο ΕΛΑΜ αισιοδοξούν ότι αυτή τη φορά η μάχη των ευρωεκλογών θα στεφθεί με επιτυχία.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, δηλαδή την έκτη έδρα να την κερδίσει το ΕΛΑΜ, το κόμμα που θα την χάσει θα είναι και ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, για ουσιαστικούς αλλά και συμβολικούς λόγους. Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, είναι ορατό το σενάριο να έχουμε περαιτέρω ανατροπές στους συσχετισμούς δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό.

Εάν η δύναμη των κομμάτων κινηθεί στα επίπεδα των βουλευτικών του 2021, τότε ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ θα εκλέξουν από ένα ευρωβουλευτή από την πρώτη κατανομή. Κι αυτό επειδή το εκλογικό μέτρο για την ανάδειξη ευρωβουλευτή είναι 16%. Οι υπόλοιπες τέσσερις έδρες θα κριθούν από τα ποσοστά των άλλων κομμάτων. Το ΔΗΚΟ λογικά θα εκλέξει τον τρίτο ευρωβουλευτή και οι υπόλοιποι τρεις έδρες θα κριθούν από τα ποσοστά και τα υπόλοιπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top