Περιστατικά θερμοπληξίας στα νοσοκομεία έχουν παρουσιαστεί στην Κύπρο, μετά τις τελευταίες μέρες με αυξημένες θερμοκρασίες.
Ο Δρ Αβραάμ Ηλία, Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο, μιλά στο ThemaOnline για την θερμοπληξία στα παιδιά αλλά και τους αιφνίδιους θανάτους.
Οι ψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση των παιδιών στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνει τον κίνδυνο παρουσίασης συμπτωμάτων θερμοπληξίας, ιδιαίτερα κατά τις εξορμήσεις στην παραλία ή σε πάρκα.
Παρότι όπως εξηγεί ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου «δεν έχουμε ιδιαίτερα περιστατικά τα οποία νοσηλεύονται με θερμοπληξία όσον αφορά παιδιά, εντούτοις είναι αυτά που έχουν αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας. Κυριότερος λόγος είναι γιατί έχουν μεγάλη επιφάνεια σώματος σε σχέση με τον όγκο του σώματος τους. Τα παιδιά επομένως μπορούν να υποστούν θερμοπληξία πολύ πιο εύκολα. Δεν έχουμε περιπτώσεις σοβαρής θερμοπληξίας στα παιδιά αν και η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή κλινική εκδήλωση».
Τι είναι η θερμοπληξία στα παιδιά;
«Όταν λέμε θερμοπληξία εννοούμε ότι ο οργανισμός του παιδιού χάνει την ικανότητα του να ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος του. Δεν μπορεί να αποβάλλει ιδρώτα. Έχει υποστεί βλάβη στο θερμορρυθμιστικό του σύστημα με αποτέλεσμα να μην έχει την ικανότητα να ρυθμίσει την θερμοκρασία του, και η θερμοκρασία του σώματος να φτάνει σε ψηλά επίπεδα, όπως θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς. Αποτέλεσμα να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και ίσως να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του παιδιού. Η θερμοπληξία είναι μια επείγουσα κατάσταση η οποία χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Οταν ένα παιδί παρουσιάζει τέτοια συμπτωματολογία πρέπει να μεταφέρεται στο νοσοκομείο», αναφέρει ο Δρ. Ηλία.
Συμπτωματολογία θερμοπληξίας σε παιδί
Τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί είναι:
«Θα παρουσιάσει νωθρότητα, θα έχει έντονο πονοκέφαλο, μπορεί να παρουσιάσει μειωμένη δραστηριότητα, μειωμένη εφίδρωση. Σε περίπτωση σοβαρής θερμοπληξίας το παιδί μπορεί να κάνει πυρετό, να έχει ζάλη, τάση για λιποθυμία, δυσκολία στην αναπνοή του, ταχυκαρδία, επίσης γαστρεντερικές διαταραχές, υπόταση, ψευδαισθήσεις σε προχωρημένη κατάσταση και σύγχυση».
Οι ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν συμπτώματα θερμοπληξίας είναι: «Τα βρέφη και νήπια, οι υπερήλικες και ορισμένα παιδιά με χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, παχύσαρκοι, υπερτασικά».
Πώς προστατεύουμε τα παιδιά
Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και οδηγίες ιδιαίτερα το καλοκαίρι για να αποφευχθούν φαινόμενα θερμοπληξίας στα παιδιά.
«Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από την παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Επομένως δεν πρέπει να κυκλοφορούν στον ήλιο μεταξύ των ωρών 11 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα.
Εάν χρειαστεί να βγει στον ήλιο πρέπει το παιδί να χρησιμοποιεί την κατάλληλη αντηλιακή κρέμα με ψηλό δίκτυ προστασίας , η οποία πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον 20-30 λεπτά πριν την έκθεση του στον ήλιο.
Το παιδί πρέπει οπωσδήποτε να φοράει καπέλο και τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου.
Πρέπει να φοράνε ρούχα τα οποία να είναι ανοιχτόχρωμα και άνετα , διότι με αυτό τον τρόπο αντανακλάται η ηλιακή ακτινοβολία και τα ρούχα πρέπει να καλύπτουν όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος.
Πρέπει να πίνουν πολύ νερό και χυμούς. Να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά. Τα γεύματα τους πρέπει να είναι ελαφριά και συχνά.
Καλό είναι να βρίσκονται σε κλιματιζόμενα δωμάτια ή να χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες για να αντιμετωπιστεί αυτή η περίοδος των ψηλών θερμοκρασιών. Μια περίοδος που μπορεί να οδηγήσει εύκολα ένα παιδί εύκολα σε θερμοπληξία.
Για αυτό καλό είναι το παιδί να κάνει συχνά δροσερά μπάνια κατά την διάρκεια της ημέρας για να μειωθεί η πιθανότητα της θερμοπληξίας».
Τι κάνουμε όταν ένα παιδί παρουσιάσει συμπτώματα θερμοπληξίας
Ο Δρ Ηλία απαντά ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις ενός γονέα αν διαπιστώσει συμπτωματολογία θερμοπληξίας στο παιδί. «Το βάζουμε σε ένα δροσερό δωμάτιο, αφαιρούμε τα ρούχα του παιδιού. Του κάνουμε δροσερό μπάνιο. Όχι με κρύο νερό διότι θα του προκαλέσουμε υποθερμία. Μπορούμε να τυλίξουμε το παιδί με δροσερές βρεγμένες πετσέτες. Αν το παιδί είναι σε σύγχυση θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο για να του δοθεί η κατάλληλη θεραπεία».
Πότε να ανησυχήσει ένας γονέας; «Σοβαρή αφυδάτωση με πυρετό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα το παιδί να είναι σε σύγχυση, αποπροσανατολισμένο και νωθρό. Αυτά τα συμπτώματα είναι τα κυριότερα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς».
Σύνδρομο Αιφνίδιου θανάτου - ξεχασμένου βρέφους
Ένα συχνό Σύνδρομο στο εξωτερικό είναι αυτό του Αιφνίδιου Θανάτου ή και το Σύνδρομο του ξεχασμένου βρέφους.
«Στην Κύπρο τα περιστατικά είναι πολύ σποραδικά και αραιά. Στις ΗΠΑ 35 βρέφη το χρόνο σχεδόν χάνουν την ζωή τους από το Σύνδρομο του ξεχασμένου βρέφους. Οι αποστάσεις εκεί είναι μεγάλες».
«Δεν αφήνουμε ποτέ ένα βρέφος ή παιδί μέσα στο αυτοκίνητο»
Ενα πρόβλημα που έχει απασχολήσει την διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενα λεπτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή ενός παιδιού αναφέρει ο Δρ. Ηλία.
«Το παιδί δεν το αφήνουμε ποτέ μόνο του με κλειστά παράθυρα στο αυτοκίνητο έστω και για λίγη ώρα, διότι αναπτύσσονται θερμοκρασίες θερμοκηπίου με αποτέλεσμα το παιδί να χάσει την ζωή του από ασφυξία. Είναι ένα πρόβλημα που έχει απασχολήσει την διεθνή κοινότητα. Ορισμένοι έχουν κάνει εισήγηση όπως: όταν ένας γονιός ταξιδεύει με το βρέφος και το έχει στο πίσω κάθισμα καλό είναι να αφήνει και το κινητό στο πίσω κάθισμα, διότι το βρέφος μπορεί να το ξεχάσει, το κινητό όμως ποτέ. Επομένως θα δει το κινητό και θα πάρει και το βρέφος. Επίσης έγινε εισήγηση να υπάρχει μια κουδουνίστρα στην ζώνη των γονιών, ώστε όταν σταματήσει και βγει η ζώνη , η κουδουνίστρα να του θυμίσει ότι υπάρχει και παιδί στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου».
Ομπρέλες και σκηνές στην παραλία
Το φαινόμενο της "κατασκήνωσης" στις παραλίες μπορεί εξίσου να αποβεί μοιραίο για παιδιά ή βρέφη, τα οποία οι γονείς τοποθετούν σε σκηνές διαμορφωμένες για παιδιά, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο, τα προστατεύουν από τον ήλιο το μεσημέρι. Όπως αναφέρει ο Δρ. Ηλία στo ThemaOnline, τα παιδιά πρέπει συνεχώς να βρίσκονται υπό επίβλεψη ακόμα και αν βρίσκονται σε σκηνές και να ελέγχεται η θερμοκρασία που αναπτύσσεται.
«Αν δεν έχουν επίβλεψη μπορεί να αναπτυχθούν μεγάλες θερμοκρασίες» και ο γονέας να μην το έχει αντιληφθεί.
«Τα παιδιά πρέπει πάντα να φοράνε αντηλιακή κρέμα ακόμα και αν δεν εκτεθούν σε ηλιακή ακτινοβολία ή ακόμα και αν βρίσκονται σε σκιά κάτω από στέγαστρο ή ομπρέλα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αστυνομικός βούτηξε στη θάλασσα και έσωσε 17χρονη από πνιγμό - Σωτήρια η επέμβασή του
Αναβάλλεται η τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ μετά τη χειρουργική επέμβαση του Νετανιάχου
Το διπλό εκλογικό τεστ του 2024 και τι φοβίζει τα κόμματα
Μπορούν οι Κύπριοι να αγοράσουν ένα πλήρες γεύμα; Δείτε τα στοιχεία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις