ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα: Kίνδυνος ερημοποίησης της Αττικής από τις συνεχείς πυρκαγιές – «Θα πάμε σε μια κατάσταση όπως στο Ντουμπάι»

Ελλάδα: Kίνδυνος ερημοποίησης της Αττικής από τις συνεχείς πυρκαγιές – «Θα πάμε σε μια κατάσταση όπως στο Ντουμπάι»

Tον κώδωνα του κινδύνου για το λεκανοπέδιο έκρουσε o καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, αφού όπως είπε υπάρχει κίνδυνος να επέλθει σε κατάσταση ερημοποίησης εξαιτίας των πυρκαγιών που καταστρέφουν κάθε χρόνο τα εναπομείναντα δάση.

«Κάθε χρόνο, για δύο βδομάδες του Ιουλίου έχουμε τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Αττική», παρατήρησε ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως το ανησυχητικό δεν είναι μόνο η έκτασή τους, αλλά το γεγονός ότι εκδηλώνονται σε κομβικά σημεία.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η καταστροφή θα υπάρξει περιβαλλοντική κατάρρευση του όλου συστήματος», σημείωσε ο καθηγητής εξηγώντας ότι πλέον δεν θα μπορεί να υπάρξει διαδικασία αναγέννησης των δασών.

«Εάν δεν μπορέσουμε να σώσουμε τους τελευταίους πόρους τελικά θα φτάσουμε στην ερημοποίηση και θα πάμε σε μια κατάσταση όπως στο Ντουμπάι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή τις προσεχείς ημέρες που αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας με κίνδυνο να πυροδοτηθούν νέες πυρκαγιές.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε και στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», τονίζοντας πως οι πυρκαγιές ενισχύουν την κλιματική κρίση και το αντίθετο.

«Είμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο με τρομερή ταχύτητα. Η πυρκαγιά δεν είναι σε μεγάλη έκταση αλλά είναι σε κομβικά σημεία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση. Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα. Επίσης, και στη Ρόδο η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί», είπε αρχικά.

Αναφορικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται, ο κ. Λέκκας είπε πως όλες οι ενέργειές θα πρέπει να κατανέμονται σε τρία στάδια. Την πρόληψη, την περίοδο της πυρκαγιάς και μετά την πυρκαγιά.

«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, με τους Δήμους αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων με πρόσω πια μέσα ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ».

Πηγή: newsbeast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους» -Βίντεο από την πορεία του οχήματος

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top