Το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναμένεται να τεθεί σήμερα, ενώπιον του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας στην Αθήνα, με το Μέγαρο Μαξίμου να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, μέχρι αυτή τη στιγμή, για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η Ελλάδα, εν μέσω των απειλών που εκτοξεύει η Άγκυρα. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πάντως, είχε σημειώσει πως το συγκεκριμένο έργο, είναι ελεύθερο κατά την έκφρασή του, από το διεθνές δίκαιο και η Μεσόγειος ολόκληρη είναι σπαρμένη από επιφανειακά καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης και μεταφοράς δεδομένων, οπότε δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να παρεμποδιστεί.
«Η πόντιση του καλωδίου δεν έχει σχέση με αυτά που λέει η Άγκυρα», τόνισε ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος μίλησε με αφορμή την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 Ελλάδας, ο ίδιος ανέφερε «Οποιοσδήποτε μπορεί να ποντίσει καλώδιο και δεν χρειάζεται άδεια. Η Τουρκία είναι ένα κράτος που συνεχώς θέτει ζητήματα. Βρήκε ακόμα μια αφορμή» είπε αρχικά.
Καμία ανακοίνωση από την Άγκυρα
Την ώρα, που φιλοκυβερνητικός τύπος στην Τουρκία, πανηγυρίζει πως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναβλήθηκε, την Τρίτη συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς ωστόσο, να βγει προς τα έξω, τι ακριβώς αποφασίστηκε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε προειδοποιήσει πως η Τουρκία, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με όλη της τη δύναμη, τα δικαιώματα του έθνους και το δίκαιο, κατά την έκφρασή του, χωρίς να λυγίσει.
Δεν υπάρχει σχέδιο εγκατάλειψης του έργου
Υπομονή συνέστησε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος σε δηλώσεις του στον Alpha Κύπρου, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει επί του παρόντος σχέδιο εγκατάλειψης του συγκεκριμένου σχεδιασμού. Ο Υπουργός Ενέργειας, δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια του, σε ότι αφορά τις αποστάσεις που τηρεί η ΕΕ, στο ζήτημα.
Μια πορεία γεμάτη…αγκάθια
Οι καθυστερήσεις που προηγήθηκαν σε ότι αφορά στο έργο, ήταν πολλές. Η αδυναμία της EuroAsia να προχωρήσει σε πληρωμές για την κατασκευή, μέχρι τη στάση της ΡΑΕΚ που το 2024 απέρριψε τη δυνατότητα απόδοσης εσόδων, πριν την εμπορική λειτουργία. Η Λευκωσία δεν προσχώρησε στη συμμετοχή της, μετοχικά, με την Αθήνα να αναθέτει την υλοποίηση του έργου, στον ΑΔΜΗΕ.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, θα μειώσει το ενεργειακό κόστος, θα ενισχύσει την αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτροδότησης και θα <στηρίξει> τις ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, η συνολική απόδοση του έργου, ξεπερνά τα 6 δις. Ευρώ.