ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει για την ανάγκη αποδέσμευσης 100άδων θέσεων στο Δημόσιο η Κυβέρνηση – «Έχουν ήδη προϋπολογισθεί» - Ξανά στη Βουλή το αίτημα

Επιμένει για την ανάγκη αποδέσμευσης 100άδων θέσεων στο Δημόσιο η Κυβέρνηση – «Έχουν ήδη προϋπολογισθεί» - Ξανά στη Βουλή το αίτημα

Επιμένει η Κυβέρνηση για την ανάγκη αποδέσμευσης πέραν των 1.800 θέσεων, κυρίως, προαγωγής στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, με το εν λόγω αίτημα να τίθεται, εκ νέου, σήμερα Δευτέρα (12/6) ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του Σώματος στις 12 Απριλίου, ενέκρινε την εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων στο Δημόσιο, συνολικά 1.851 θέσεων, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την επόμενη μέρα (13 Απριλίου).

Έκτοτε το θέμα συζητήθηκε τρεις φορές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ που συμμετέχουν στην Επιτροπή να τοποθετούνται αρνητικά, «μπλοκάροντας» στην ουσία το αίτημα.

«Είναι ήδη προϋπολογισμένες οι θέσεις»

Πάντως, σε νέα επιστολή του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, την 1η Ιουνίου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, τονίζει ότι «λαμβανομένης της έγκρισης που δόθηκε από την Επιτροπή για την αποπαγοποίηση 126 θέσεων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, οι οποίες περιλαμβάνονται στο εν λόγω πακέτο αποπαγοποιήσεων, η θέση μας είναι ότι η εξαίρεση των υπόλοιπων 1.725 θέσεων από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων είναι δικαιολογημένη, εφόσον οι εν λόγω θέσεις είναι απολύτως αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία τόσο του δημόσιου όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εξού και έτυχαν έγκρισης στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου».

Περαιτέρω, ο κ. Παντελή υποδεικνύει πως, ο μεγαλύτερος αριθμός θέσεων, ήτοι 1.011 θέσεις, αφορά στα ακόλουθα:
• Εκπαίδευση: 331 θέσεις που η πλήρωσή τους είναι απαραίτητη για την ορθή και πλήρη στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων κατά το σχολικό έτος 2023-2024.
• Αστυνομία: 278 θέσεις για την κάλυψη, μεταξύ άλλων, αναγκών του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού, του Κέντρου Υποδοχών στη Μενόγεια, των Μαρίνων Λάρνακας, Λεμεσού, Πρωταρά και Αγίας Νάπας και των Αστυνομικών Κρατητηρίων Μόρφου και Αμμοχώστου.
• Πυροσβεστική Υπηρεσία: 219 θέσεις για την κάλυψη, μεταξύ άλλων, αναγκών των Πυροσβεστικών Σταθμών Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού, Αγίας Νάπας, Μονιάτη και Ευρύχου, του Συντονιστικού Κέντρου Ζήνων, καθώς και του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
• Γραμματειακό Προσωπικό: 183 θέσεις για την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας.

Οι υπόλοιπες 714 θέσεις, σύμφωνα με τον ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών, αφορούν:
• 525 θέσεις για την κάλυψη αναγκών Υπουργείων/Υφυπουργείων/Ανεξάρτητων Υπηρεσιών
• 159 θέσεις για την εύρυθμη λειτουργία 19 συνολικά Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου
• 30 θέσεις για την εύρυθμη λειτουργία 13 συνολικά Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Παντελή τονίζει και υπενθυμίζει στα μέλη της ΚΕ Οικονομικών πως, το αίτημα αποπαγοποίησης αφορά σε θέσεις που έχουν προϋπολογισθεί και ληφθεί υπόψη κατά τον δημοσιονομικό σχεδιασμό και δεν αφορά αίτημα δημιουργίας νέων θέσεων, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι όλες οι θέσεις έχουν τύχει έγκρισης της Βουλής, είτε στον κρατικό προϋπολογισμό είτε στους προϋπολογισμούς των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου για το 2023.

Ως εκ τούτου, υποδεικνύει, «η αναγκαιότητα της δημιουργίας νέων/πρόσθετων θέσεων, αλλά και της κατάργησης υφιστάμενων θέσεων αξιολογήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στο στάδιο του καταρτισμού των εκάστοτε προϋπολογισμών και πριν την υποβολή τους για έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Δημιουργεί προβλήματα το «πάγωμα» θέσεων στο Δημόσιο

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, ο κ. Παντελή στην επιστολή του τονίζει πως, «ο 'περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στον Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα Νόμος' θεσπίστηκε λόγω της οικονομικής κρίσης και των έκτακτων δημοσιονομικών συνθηκών που επικρατούσαν ως αποτέλεσμα αυτής που επέβαλλαν τη λήψη μέτρων».

Οι λόγοι αυτοί, υποδεικνύει, δεν υφίστανται πλέον, υπογραμμίζοντας ότι η συνέχιση της ισχύος του Νόμου έχει αρνητικές επιπτώσεις, όπως είναι η αύξηση των μη μόνιμων υπαλλήλων, κάτι που αντίκειται στην πολιτική για κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό, το διοικητικό κόστος για υποβολή αιτημάτων από τις αρμόδιες αρχές και η αξιολόγησή τους από το Υπουργείο Οικονομικών, η δυσκολία προγραμματισμού των διαδικασιών πλήρωσης θέσεων από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας καθώς, και τους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου, και, κατ’ επέκταση, η αδυναμία του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που παρουσιάζονται και να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις.

Έντονη ανησυχία από Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Επί του θέματος, πάντως, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, με επιστολή του προς την Κ.Ε. Οικονομικών, εκφράζει έντονη ανησυχία, υποδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, ότι, «ο όγκος της αύξησης είναι σε κάποιες περιπτώσεις τέτοιος, που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η δικαιολόγησή τους».

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αφού παραθέτει έξι σημεία με τα οποία ουσιαστικά εκφράζει την αντίθεσή του για την μαζική αποδέσμευση θέσεων στο Δημόσιο, καλεί τη Βουλή να εξετάσει την κάθε θέση εργασίας ξεχωριστά, χωρίς συλλογικές και μαζικές αποπαγοποιήσεις, να απαιτήσει πλήρη επεξήγηση της συνολικής δαπάνης, καθώς και να παρακολουθεί στενά το συνολικό κόστος που συνεπάγεται η υπό συζήτηση επεκτατική πολιτική μαζικών προσλήψεων.

Και νέα αιτήματα για αποδέσμευση θέσεων

Σε μία άλλη εξέλιξη, κατά τη σημερινή συνεδρία της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα θέσει στο μικροσκόπιο της άλλα τέσσερα αιτήματα για αποδέσμευση θέσεων. Το πρώτο αίτημα υποβλήθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, ο οποίος ζητεί την αποδέσμευση επτά θέσεων προαγωγής και δη δύο θέσεων Πρώτου Λειτουργού Αγροτικών Πληρωμών, δύο θέσεις Ανώτερου Λειτουργού Αγροτικών Πληρωμών και τρεις θέσεις Λειτουργού Αγροτικών Πληρωμών Α.

Από πλευράς του, το Υπουργείο Γεωργίας ζητεί την αποδέσμευση μίας κενής θέσης Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής Πρώτου Λειτουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στην Κεντρική Διοίκηση, για την εύρυθμη λειτουργία της, ενώ το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας ζητεί την αποδέσμευση μίας θέσης Επιστάτη.

Τέλος, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ζητεί την αποδέσμευση πέντε θέσεων Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/τριας, 1 θέσης Αναπληρώτριας/η Καθηγήτριας/η, οκτώ θέσεων Καθηγητή/τριας, 8 θέσεων Αναπλητή/τριας Καθηγητή/τριας και πέντε θέσεων Επίκουρου/ης Καθηγητή/τριας.,

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μανούσος Μανουσάκης - Κηδεία: Οικογένεια, φίλοι και συνεργάτες λένε το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη

• «Μαύρισαν» την είσοδο - Έκρηξη κροτίδας σε τοίχο δικηγορικού γραφείου τα μεσάνυχτα

• Βάζεις βάρος τον χειμώνα ακόμη κι αν προσέχεις; Ποιος ο λόγος - Συμβουλές στο «Τ» από κλινικό διατροφολόγο

• Προ των πυλών η εποχική γρίπη: Πότε αναμένεται έξαρση και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν - Τι πρέπει να προσέξουμε

• Συνέχεια στο θρίλερ με τα νεκρά βρέφη: Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη

• Αντώνης Ρέμος – Δέσποινα Βανδή: Η λαμπερή πρεμιέρα τους στη μουσική σκηνή NOX - Φωτογραφίες και βίντεο



ΠτΔ για αναβάθμιση Moody’s: «Αισθάνομαι περήφανος - Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές της Κυβέρνησης»

ΠτΔ για αναβάθμιση Moody’s: «Αισθάνομαι περήφανος - Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές της Κυβέρνησης»

Περήφανος δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριιστοδουλίδης σε γραπτή του δήλωση για την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top