Ζούμε μια μοναδική ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού, γιατί «τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί» και υπάρχει βούληση και εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο ηγετών, δηλώνει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Εϊντε, ο οποίος θεωρεί πως ίσως βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να συνταχθεί το νέο Σύνταγμα της επανενωμένης Κύπρου.
Μιλώντας βράδυ της Τετάρτης (29 Ιουλίου) στη Λεμεσό, σε δημόσια συζήτηση για το Κυπριακό ,που οργάνωσε ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, με τίτλο « Σχεδιάζοντας το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον!», ο κ. Άϊντε εξέφρασε τη αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως είναι ο κυπριακός λαός που θα αποφασίσει για το μέλλον του.
Υποδεικνύοντας πως από το πρώτο δείπνο που παρακάθισε με τους δυο ηγέτες, διαισθάνθηκε την ετοιμότητα τους για να αλλάξουν το μέλλον του τόπου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως «σε όλες τις επίσημες και κοινωνικές συναντήσεις αυτό έχει επιβεβαιωθεί» και ότι «αυτή είναι μια στιγμή ιστορικής ευκαιρίας, γιατί τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί και υπάρχει η βούληση και η εμπιστοσύνη και από τους ηγέτες των δυο πλευρών, προκειμένου να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα».
Διαμήνυσε παράλληλα πως δεν μπορούν μόνοι τους οι δυο ηγέτες να λύσουν το Κυπριακό, αλλά χρειάζονται τη στήριξη του ίδιου του κυπριακού λαού, του επιχειρηματικού κόσμου, των ΜΜΕ, των εκπαιδευτικών, των πολιτικών, της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει παράλληλα να διατηρούν κριτική σκέψη και άποψη και να εμπλακούν ενεργά και εποικοδομητικά στη προσπάθεια επανένωσης του νησιού.
«Έχουν επιτευχθεί πάρα πολύ μεγάλα πράγματα, αλλά απομένει πάρα πολλή δουλειά, πριν οι δυο ηγέτες μπορέσουν να πούνε ότι έχουν μια συμφωνία που θα υποβληθεί μπροστά στο λαό», είπε και υπογράμμισε ότι όταν συμβεί αυτό, ο καθένας θα πρέπει να είναι έτοιμος να τοποθετηθεί με τη ψήφο του.
Την ίδια ώρα, ο κ. Εϊντε εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως, πέραν της θετικής στάσης των δυο ηγετών και του καλού κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δυο πλευρών, σήμερα και η ίδια η Τουρκία παρουσιάζεται έτοιμη για τη λύση του Κυπριακού.
«Ίσως τώρα να βρισκόμαστε πολύ κοντά για να γραφτεί ένα νέο Σύνταγμα. Ίσως να έχετε ένα νέο Σύνταγμα το οποίο θα συνταχθεί το 2015 ή το 2016», δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Εϊντε, λέγοντας πως η σύνταξη του και μόνο θα αποτελέσει πρόκληση, αφού «πρέπει να συγγράψετε ένα Σύνταγμα του 21ου αιώνα και δεν υπάρχουν πολλά Συντάγματα του 21ου αιώνα. Δεν μπορείτε να συντάξετε ένα Σύνταγμα του 2015 ή το 2016 και να φαίνεται πως έχει συνταχθεί παλαιότερα. Πρέπει να είναι κάτι το οποίο έχει γραφτεί για σήμερα, ένα σύγχρονο, μοντέρνο Σύνταγμα».
Εκφράζοντας την εκτίμηση πως η νέα διαδικασία μπορεί να επιτύχει ο κ. Εϊντε διερωτήθηκε πώς μπορεί να μην είναι αισιόδοξος, όταν μετά από κάθε συνάντηση διαπιστώνεται πραγματική πρόοδος.
«Υπάρχει, ωστόσο, μακρύς δρόμος, δεν υπάρχει τελική συμφωνία και οι δυο ηγέτες χρειάζονται ενθάρρυνση και φρέσκες ιδέες και να νιώσουν ότι βρίσκονται στον ορθό δρόμο», είπε και πρόσθεσε ότι «τώρα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, όχι απλώς για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά μια καλή συμφωνία».
Η ΕΕ δεν θα σταματήσει να δηλώνει το προφανές, ότι δηλαδή το υφιστάμενο στάτους κβο είναι ανεπίτρεπτο και δεν ωφελεί κανέναν, ανέφερε από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Τους τελευταίους μήνες, είπε, βλέπουμε τη σελίδα να γυρίζει και πως, μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, οι συνθήκες για μια συμφωνία λύσης στο Κυπριακό, έχουν πλέον ωριμάσει.
«Η ΕΕ θα βρίσκεται εδώ να βοηθήσει και μετά την επανένωση. Είμαστε μια Ένωση της αλληλεγγύης και θα βοηθήσουμε την Κύπρο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ως επανενωμένη χώρα», συμπλήρωσε.
Στα οικονομικά οφέλη από την επίλυση του εθνικού προβλήματος αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, ο οποίος υπέδειξε ότι μια λύση θα είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, την εξερεύνηση νέων αγορών όπως αυτήν της Τουρκίας, την τόνωση οικονομικών τομέων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, την αύξηση της εργοδότησης και τη μείωση της ανεργίας.
Τα μεγαλύτερα οφέλη, συνέχισε, σχετίζονται με τη ναυτιλιακή μας βιομηχανία, αφού πλέον τα κυπριακά πλοία θα μπορούν να προσεγγίζουν τουρκικά λιμάνια, ενώ επίσης θα υπάρξει ενίσχυση του ρόλου της Κύπριου ως επιχειρηματικό κέντρο, αύξηση του τουριστικού ρεύματος κ.ά.
Ο κ. Πηλείδης διαβεβαίωσε ότι τόσο το ΚΕΒΕ όσο και το τ/κ Επιμελητήριο εργάζονται στενά προς ενίσχυση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, αφού θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα αποφέρει μόνο όφελος τόσο για την οικονομία της Κύπρου όσο και για την ευημερία όλων των Κυπριών.
Εξάλλου ο Πρόεδρος του Τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου Φικρί Τόρος, είπε πως μια λύση του Κυπριακού θα μετατρέψει το νησί από μια περιοχή κινδύνου και ανασφάλειας σε μια περιοχή σταθερότητας, πολιτικής ασφάλειας και ευημερίας.
«Αυτά είναι προαπαιτούμενα για τις επενδύσεις, καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη», είπε και τόνισε πως η επανένωση του νησιού, καθώς και η μεταγενέστερη ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, χωρίς αμφιβολία θα βελτιώσουν τα οικονομικά και κοινωνικά ωφέλη.
Τα δυο Επιμελητήρια, συμπλήρωσε, έχουν προσπαθήσει να αυξήσει το ρόλο τους στην όλη προσπάθεια και σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να ενισχύουμε τις διαπραγματεύσεις μέσα από δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στο νησί» και πως «στοχεύουμε να σταματήσουμε τα τετελεσμένα, να ομαλοποιήσουμε τις καθημερινές συνθήκες και να βοηθήσουμε τις δυο κοινότητες να απελευθερωθούν από τις φοβίες τους, που έχουν διαρκέσει πολλά χρόνια με έλλειψη εμπιστοσύνης».
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι δημοσιογράφοι Κυριάκος Πιερίδης και Χασάν Καφετζίογλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν τα ΜΜΕ σε αυτή τη νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.
Ο κ. Πιερίδης είπε πως το πρώτιστο για τους Ε/κ δημοσιογράφους είναι «να αλλάξουμε αυτό που ονομάζουμε κυρίαρχο/εθνικό δόγμα», στο οποίο κυριαρχεί, κατά την άποψη του, η αντίληψη πως ως Ε/κ αμυνόμαστε και οχυρωνόμαστε πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ οι Τ/κ επιδιώκουν μαζί με την Τουρκία την απόσχιση και το χωριστό κράτος».
«Το δόγμα αυτό δεν επιτρέπει στη δημοσιογραφία να επιτελέσει τον πραγματικό ρόλο της. Οι δημοσιογράφοι μετατρέπονται οι ίδιοι σε διαπραγματευτές και πιστεύουν πως υπερασπίζονται έναν εθνικό σκοπό, ενώ στην ουσία παύουν να είναι δημοσιογράφοι», είπε και συμπλήρωσε πως αυτά δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της συγκυρίας.
Εξάλλου, ο κ. Καφετζίογλου, υποδεικνύοντας ότι «ο βασικός ένοχος για τα προβλήματα μας είναι ο ακραίος εθνικισμός», είπε πως τα ΜΜΕ έχουν διαδραματίσει από τη δεκαετία του 50’ το μεγαλύτερο ρόλο στην πρόκληση του μίσους και της εκδικητικότητας μεταξύ των πολιτών.
« Σήμερα, έχουμε μια μοναδική και τεράστια ευκαιρία να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «ειδικά οι Τ/κ είχαν υποστηρίξει την ιδεολογία που έλεγε ότι η έλλειψη λύσης είναι η λύση η ίδια και έχουν αποκοιμηθεί για 30 χρόνια».
Τώρα όμως, τόνισε, ακόμα και η Τουρκία έχει αντιληφθεί πως μια λύση στην Κύπρο θα ωφελήσει και την ίδια, είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις