Υπάρχουν περιπτώσεις που οι τιμές αεροπορικών εισιτηρίων έχουν πενταπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2019, πριν δηλαδή από την εμφάνιση της Covid-19.
Στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, οι πολίτες αφήνουν πίσω τους αυστηρούς περιορισμούς της πανδημίας και επιλέγουν να ταξιδέψουν ξανά, ελεύθερα.
Είναι γεγονός μάλιστα, πως το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται μια σημαντική άνοδος στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων ιδίως, εν μέσω αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων.
«Καταγράφεται μια άνευ προηγουμένου ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Delta Air Lines Inc., Εντ Μπαστιάν, επισημαίνοντας πως οι ναύλοι αυτό το καλοκαίρι πιθανότατα να αυξηθούν κατά 30%, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την έναρξη της πανδημίας.
Πιο συγκεκριμένα, εισιτήριο μετ’ επιστροφής από το Χονγκ Κονγκ στο Λονδίνο για τα τέλη Ιουνίου με την εταιρεία Cathay Pacific Airways Ltd. κοστίζει 5.360 δολάρια. Το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό ωστόσο, είναι 5 φορές υψηλότερο σε σχέση με το 2019, πριν δηλαδή από την εμφάνιση της Covid-19.
Την ίδια ώρα, το κόστος για απευθείας πτήσεις από τη Νέα Υόρκη προς το Λονδίνο υπολογίζεται πως ανέρχεται σε περισσότερα από 2.000 δολάρια. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε πως οι τιμές για πτήσεις από τη Σιγκαπούρη αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 27% τον Απρίλιο σε σχέση με το 2019, ενώ το κόστος για πτήσεις από την Αυστραλία καταγράφουν αύξηση της τάξεως του 20%.
«Όλο και περισσότεροι είναι οι ταξιδιώτες οι οποίοι πραγματοποιούν τις κρατήσεις τους αρκετούς μήνες νωρίτερα, διότι ανησυχούν για το κόστος των εισιτηρίων της τελευταίας στιγμής», υπογραμμίζει ο οικονομολόγος Ντέιβιντ Μαν.
Γιατί αυξάνονται οι τιμές των εισιτηρίων;
1. Σταθμευμένα … αεροσκάφη
Οι αεροπορικές εταιρείες είναι επιφυλακτικές σχετικά με την επαναφορά όλων των αεροσκαφών τους, παρόλο που οι περισσότερες χώρες έχουν χαλαρώσει τους διασυνοριακούς περιορισμούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μεγαλύτερα αεροσκάφη όπως τα A380 superjumbo της Airbus SE και τα παλαιότερα 747-8 της Boeing Co., καθώς οι αεροπορικές εταιρείες στρέφονται σε μοντέλα πιο αποδοτικών καυσίμων όπως τα A350 και 787 Dreamliners.
2. Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε τη σταθερή άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου τους τελευταίους 18 μήνες. Τα καύσιμα αεροσκαφών αντιπροσωπεύουν πλέον έως και το 38% του μέσου κόστους μιας αεροπορικής εταιρείας. Το εν λόγω ποσοστό για το έτος 2019 ανερχόταν σε 27%. Στο μεταξύ, οι τιμές των καυσίμων τζετ στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν περισσότερο από 80% φέτος, αν και οι τιμές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με το κόστος διύλισης και τους τοπικούς φόρους.
3. Ελλείψεις προσωπικού
Εκατοντάδες χιλιάδες πιλότοι, αεροσυνοδοί, χειριστές εδάφους και άλλοι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη βιομηχανία έχασαν τη δουλειά τους τα τελευταία δύο χρόνια. Παρά την αύξηση της ζήτησης ωστόσο, ο κλάδος δυσκολεύεται να προσλάβει όσους εργαζομένους χρειάζεται μέσα σε σύντομο διάστημα επιτρέποντας την απρόσκοπτη λειτουργία στα επίπεδα πριν την πανδημία.
Για πόσο ακόμη θα συνεχιστούν οι αυξήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg, ωστόσο, δεν είναι σαφές ακόμη, για πόσο καιρό ακόμη οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά καθώς η πλειοψηφία των πολιτών είναι διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο προκειμένου να ταξιδέψει. Παρόλα αυτά, «η άνοδος των τιμών είναι ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο», εκτιμά ο Στέφεν Τρέισι, διευθύνων σύμβουλος της Milieu Insight, μιας εταιρείας πληροφοριών καταναλωτών και ανάλυσης με έδρα τη Σιγκαπούρη.
Πηγη: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις