ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Σε πόση ώρα «χάνει» τη μεταδοτικότητά του – Έρευνα απαντά

Κορωνοϊός: Σε πόση ώρα «χάνει» τη μεταδοτικότητά του – Έρευνα απαντά

Μέσα σε πόσα λεπτά ο SARS-CoV-2 αρχίζει να χάνει τη δυναμική του και μειώνεται η μεταδοτικότητά του; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα.


Σε πόσα λεπτά ο ιός SARS-CoV-2 χάνει την μεταδοτικότητά του; Στο καίριο αυτό ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Bristol με έρευνά τους που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο νέος κορωνοϊός καθίσταται λιγότερο μεταδοτικός μετά από πέντε λεπτά έκθεσης στον αέρα. Η επιστημονική ομάδα ανήρτησε την έρευνα στο MedRxiv, τον ιστότοπο που αναρτά αδημοσίευτες εργασίες σχετικά με τις επιστήμες υγείας, περιγράφοντας αναλυτικά τα τεστ που σχεδίασε, με σκοπό την προσομείωση της συμπεριφοράς του ιού μετά την μετάδοσή του στον αέρα από ένα μολυσμένο άτομο.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η σύσταση και η υποχρέωση να φοράμε μάσκα έχουν σημαδεύσει την καθημερινότητά μας. Ο κύριος σκοπός της χρήσης της είναι η προστασία μας από ένα μολυσμένο άτομο και τα σταγονίδια που εκπνέει. Σε αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ιός, αφού μεταδοθεί στον αέρα, έχει μόνο πέντε λεπτά μέχρι να αρχίσει να χάνει την ικανότητά του να μολύνει άλλους ανθρώπους. Εάν το εύρημα αποδειχθεί ακριβές, η χρήση μάσκας γίνεται ακόμη πιο σημαντική δεδομένου ότι σταματά τη διασπορά του ιού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεταδοτικότητα του ιού άρχισε να μειώνεται μέσα σε πέντε λεπτά από την έκθεση στον αέρα, μάλλον λόγω αυξημένης ξηρότητας των σταγονιδίων και της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα. Διαπίστωσαν ότι μετά από 20 λεπτά, η μεταδοτικότητα του ιού μειώθηκε κατά 90%. Παρατήρησαν επίσης ότι ο πιο υγρός ο αέρας επιβράδυνε την απώλεια της μεταδοτικότητας του ιού, καθώς και ότι η θερμοκρασία δεν είχε καμία επίδραση.

Παραμένουν βέβαια πολλά κενά στην έρευνα. Ακόμη δεν είναι σαφές αν η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ταιριάζει στις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, στη νέα μέθοδο δεν συνυπολογίζονται ο αερισμός, το μέγεθος του δωματίου ή το ιικό φορτίο του μολυσμένου ατόμου. Και τέλος, δεν είναι ακόμα γνωστό ποιο επίπεδο μεταδοτικότητας πρέπει να έχει ο ιός για να μολύνει ανθρώπους.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top