ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουν για τα εμβόλια οι ασθενείς με καρκίνο

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουν για τα εμβόλια οι ασθενείς με καρκίνο

Πόσο απαραίτητο είναι το εμβόλιο για την COVID-19. Πότε πρέπει να γίνει σε όσους έχει ενεργό νόσο. Τι ισχύει για όσους έχουν ιστορικό καρκίνου. Τι λένε ειδικοί από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο καρκίνος αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πάσχοντες από αυτόν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν τα εμβόλια εναντίον της COVID-19.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) απαντούν σε συνηθισμένα ερωτήματα των ασθενών, σύμφωνα με τα δεδομένα της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).

Πρέπει οι ασθενείς με καρκίνο να εμβολιαστούν;
Ναι. Οι ασθενείς με καρκίνο και με ατομικό ιστορικό κακοήθειας πρέπει να εμβολιαστούν έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι ασθενείς αυτοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον υπόλοιπο πληθυσμό να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές της COVID-19. Επομένως, η προστασία του εμβολίου έναντι σε σοβαρή νόσο και θάνατο είναι υψίστης σημασίας. Τα μέλη της οικογένειας τους και οι φροντιστές τους επίσης ενθαρρύνονται να εμβολιαστούν. Και αυτό για να δημιουργεί ένας πρόσθετος, κλοιός προστασίας γύρω τους.

Είναι ασφαλή τα εμβόλια για τους ασθενείς με καρκίνο;
Ναι, τα εμβόλια έναντι της COVID-19 είναι ασφαλή για τους ασθενείς με καρκίνο. Βέβαια, μικρός αριθμός από αυτούς μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση στα συστατικά του εμβολίου. Γι’ ατό τον λόγο τα εμβόλια χορηγούνται υπό ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των εμβολίων;

Οι συχνότερες παρενέργειες των εμβολίων για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι:

  • Άλγος (πόνος) στο σημείο της έγχυσης
  • Καταβολή
  • Πονοκέφαλος
  • Μυαλγίες και αρθραλγίες (πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις)
  • Πυρετός
  • Κρυάδες
  • Ναυτία
  • Οίδημα (πρήξιμο) λεμφαδένων

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες διαρκούν μερικές ημέρες. Σπανιότερα, μπορεί να παρατηρηθούν και σοβαρότερες παρενέργειες. Συνολικά, όμως, τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Μπορώ να εμβολιαστώ, ενώ λαμβάνω θεραπεία για τον καρκίνο;

Οι ειδικοί ερευνούν πότε είναι το καλύτερο χρονικό σημείο για τον εμβολιασμό των ασθενών που λαμβάνουν αντικαρκινική θεραπεία. Ορισμένες θεραπευτικές αγωγές όπως η χημειοθεραπεία ή η ανοσοθεραπεία μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Επομένως, κάθε ασθενής πρέπει να συμβουλευτεί τον θεράποντα ιατρό για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Παρδείγματος χάριν, ο εμβολιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μεσοδιάστημα μεταξύ των θεραπειών. Ή μπορεί να διενεργηθεί αφού περάσει ικανό χρονικό διάστημα μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών ή θεραπεία με CART-λεμφοκύτταρα.

Πρέπει να συνεχίσω να τηρώ τα μέτρα προστασίας μετά τον εμβολιασμό εναντίον του κορωνοϊού;

Ναι. Παρ’ όλο που ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα σοβαρής νόσου και νοσηλείας στο νοσοκομείο, δεν εξαλείφει τον κίνδυνο να σας μολύνει ο κορωνοϊός. Επομένως πρέπει να συνεχίσετε να λαμβάνετε όλα τα προληπτικά μέτρα κατά της COVID-19 στην καθημερινότητά σας. Μην αμελείτε, λοιπόν, τη μάσκα, το καλό πλύσιμο των χεριών και την τήρηση απόστασης ασφαλείας μετά τον εμβολιασμό.

Μπορώ να εμβολιαστώ, αν έχω νοσήσει από COVID-19;

Όσοι αναρρώνουν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο εναντίον της. Αυτό ισχύει και για τους ασθενείς με καρκίνο. Ο εμβολιασμός αναμένεται:

  • Να αυξήσει το επίπεδο των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του ιού και
  • Να προσφέρει πρόσθετη προστασία εναντίον ενδεχόμενης επαναλοίμωξης

Οι ασθενείς που έλαβαν πλάσμα αναρρώσαντων ή μονοκλωνικά αντισώματα ως θεραπεία για τη COVID-19, πρέπει να αναμένουν 90 ημέρες πριν λάβουν εμβόλιο κατά της COVID-19.

Πρέπει να κάνω αναμνηστική δόση;

Οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της πολιτείας σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης, σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό τους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top