Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συζήτηση αλλαγής μέτρων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι «η επιδημιολογική μας εικόνα παρουσιάζει μια σταθερότητα».
Ερωτηθείς αν μελετούν αλλαγή των υφιστάμενων μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συζήτηση αλλαγής μέτρων, σημειώνοντας ότι «ούτε μας ζητήθηκε και ούτε έγινε κάποια προκαταρκτική συζήτηση μεταξύ μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής».
«Αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική μας εικόνα παρουσιάζει μια σταθερότητα. Υπάρχει κάποια ανησυχία μετά την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία τους. Μέχρι στιγμής, όμως, τα πράγματα βαίνουν καλώς, επομένως είμαστε σε θέση αναμονής να δούμε πώς θα εξελιχθεί η επιδημιολογική εικόνα και αναλόγως θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να αλλάξουν κάποια μέτρα είτε να γίνουν πιο αυστηρά είτε να γίνουν πιο ελαφριά», συμπλήρωσε.
Σε παρατήρηση αν θα παραταθούν τα υφιστάμενα μέτρα, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι το διάταγμα έχει ισχύ μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. «Επομένως, απ΄ εκεί και πέρα είναι θέμα του Υπουργικού ή του Υπουργού Υγείας να αποφασίσει», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο και αν τους ανησυχεί το ενδεχόμενο να δούμε μια επιδείνωση της επιδημιολογικής μας εικόνας, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική μας εικόνα, πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες μέρες.
«Δηλαδή, αν συνεχίσουμε αυτή την πτωτική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε και μάλιστα αν μπούμε για καλά σε διψήφιους αριθμούς, θεωρώ ότι το πρόβλημα θα περιοριστεί στο ελάχιστο. Εάν, ταυτοχρόνως, η εμβολιαστική μας κάλυψη προχωρήσει ακόμα πιο ψηλά, θεωρώ ότι θα είμαστε θωρακισμένοι και ίσως να θωρακίσουμε ακόμα και αυτούς που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Ενόσω, όμως, υπάρχει κάποιο κενό ανεμβολίαστων που θα μπορούσε να διακινηθεί ο ιός, τότε θα έχουμε εξάρσεις από καιρό σε καιρό. Πόσο σοβαρές θα είναι οι εξάρσεις αυτές, δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή, ούτε μπορώ να προβλέψω», σημείωσε.
Όπως είπε, είναι κάτι, το οποίο ανησυχεί πολλούς επιστήμονες στο ευρωπαϊκό χώρο ότι το χειμώνα θα δούμε την πανδημία των ανεμβολίαστων .
«Ελπίζω ότι στην Κύπρο λόγω του ότι τα πηγαίνουμε πολύ καλύτερα και από αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα το αποφύγουμε αυτό», πρόσθεσε.
Καλώς αποφασίστηκε η 3η δόση
------------------
Αναφορικά με την 3η δόση εμβολίου, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι φαίνεται ότι είναι αναγκαία και καλώς έχει αποφασιστεί, τουλάχιστον για τη θωράκιση των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ομάδων, σε πρώτο στάδιο, και μετά στον γενικό πληθυσμό από κάποια ηλικία και άνω.
«Εδώ στην Κύπρο αποφασίστηκε από 65 έτη και άνω. Στη Βρετανία πολύ-πολύ πρόσφατα από 50 έτη και άνω και στο Ισραήλ από 12 έτη και άνω. Και αυτό βασίστηκε, μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της εταιρείας Pfizer, και μιας μελέτης από την ελληνικό χώρο, που δείχνουν ότι μετά το τρίμηνο τα επίπεδα αντισωμάτων πέφτουν και πέφτουν στην ποσότητα, από ό,τι είχαν μετά τη δεύτερη δόση. Επομένως, εάν αυτό αφορά ηλικιωμένα άτομα, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι τόσο εύρωστο, τότε τα άτομα αυτά χρειάζονται τρίτη δόση για να θωρακιστούν επαρκώς. Και αυτό το είδαμε και στην Κύπρο, ότι τον τελευταίο καιρό είχαμε κρούσματα σε οίκους ευγηρίας, λόγω αυτής της κατάστασης σε εμβολιασμένα άτομα», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των διαγνωστικών ελέγχων rapid test και σε εμβολιασμένους, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε.
Καταλήγοντας, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «μπαίνουμε σε φθινοπωρινούς και αργότερα σε χειμερινούς μήνες, να συνεχίσουμε με την εμβολιαστική μας κάλυψη, αλλά ταυτοχρόνως να έχουμε την έγνοια ότι έστω και αν είμαστε εμβολιασμένοι πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, διότι σε κάποιες περιπτώσεις και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν».
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις