Επίσκεψη στην Εσθονία αναμένεται να πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να υπογραφεί αναθεωρημένο Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης Αναστασιάδη στο Ταλίν ήταν μεταξύ των θεμάτων, που τέθηκαν επί τάπητος κατά τις σημερινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας του στην εσθονική πρωτεύουσα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών στην Εσθονία από το 2008.
Η χρονική στιγμή πραγματοποίησης της επίσκεψης Χριστοδουλίδη κρίνεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ως ιδιαιτέρως σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη περίοδο που διέρχεται το Κυπριακό και τις εξελίξεις και τα ορόσημα του προσεχούς διαστήματος, με δεδομένο ότι η Εσθονία, πέραν από κράτος μέλος της ΕΕ είναι και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2020-2021, και μάλιστα προεδρεύει των εργασιών του Συμβουλίου τον τρέχοντα μήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σημαντική ήταν η συζήτηση που είχε ο κ. Χριστοδουλίδης με την Εσθονή ομόλογό του, Eva-Maria Liimets, για την ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να είναι σε εγρήγορση για να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα ως προς τη βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά και σε σχέση με το θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, σε συνέχεια της σχετικής Προεδρικής Δήλωσης του ΣΑ του Οκτωβρίου του 2020 και σύμφωνα με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Σώματος, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας, ιδιαίτερα ενόψει της συζήτησης του θέματος αυτού, που αναμένεται να γίνει κατά το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Ιουνίου.
Η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών στην Εσθονία, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ οι διπλωματικές πηγές, εξυπηρετεί και την προετοιμασία της επίσκεψης εκεί του Προέδρου Αναστασιάδη το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να υπογραφεί αναθεωρημένο Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-Governance) και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT), με στόχο την παροχή στήριξης στην Κύπρο για ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να παρέχονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η Εσθονία θεωρείται πρωτοπόρος ανά το παγκόσμιο σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Κατά την επίσκεψη εργασίας του στο Ταλίν, ο κ. Χριστοδουλιδης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και διαβουλεύσεις με την Υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας, κατά τις οποίες ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι για περαιτέρω ενίσχυσης τους, μεταξύ άλλων, στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της έρευνας και καινοτομίας, και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ανταλλάχθηκαν, επίσης, απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Κυπριακό, για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ακόμη ο ΥΠΕΞ είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Jüri Ratas και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου Marko Mihkelson. Έγινε ενημέρωση για το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων σε επίπεδο κοινοβουλίων.
Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε το Κέντρο Ενημέρωσης για την Καινοτομία και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Εσθονίας όπου έγινε ενημέρωση για θέματα ψηφιακής μεταρρύθμισης, στα οποία η Εσθονία αποτελεί πρωτοπόρο ανά το παγκόσμιο.
Με την επίσκεψή του στο Ταλίν, ο κ. Χριστοδουλίδης ολοκλήρωσε τον κύκλο επισκέψεων του στις Βαλτικές πρωτεύουσες, αφού είχαν προηγηθεί επισκέψεις στη Ρίγα της Λετονίας και στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον περασμένο μήνα. Ο εν λόγω κύκλος επισκέψεων αποσκοπούσε, μεταξύ άλλων, στην προώθηση των διμερών σχέσεων, στην ενίσχυση των ερεισμάτων της Λευκωσίας στις Βαλτικές χώρες και τη διεύρυνση της υποστήριξης προς τις θέσεις της Λευκωσίας σε θέματα εθνικού συμφέροντος εντός της ΕΕ και όχι μόνο.
Σημειώνεται πως η Εσθονία είναι το πιο κοντινό Κράτος Μέλος της ΕΕ στην Κύπρο από άποψη πληθυσμού (πληθυσμός Εσθονίας 1,3 εκ.) και Κύπρος και Εσθονία έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά παρά τη γεωγραφική απόσταση που τις χωρίζει.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις