ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Υπ. Υγείας: Ζητούμενο να σώσουμε ζωές – Και τα τρία εμβόλια μειώνουν κατακόρυφα θανάτους και νοσηλείες

Υπ. Υγείας: Ζητούμενο να σώσουμε ζωές – Και τα τρία εμβόλια μειώνουν κατακόρυφα θανάτους και νοσηλείες

Διάσκεψη Τύπου παρέθεσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, στην παρουσία της Αν. Διευθύντριας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών κας Έλενας Παναγιωτοπούλου, της Αν. Διευθύντριας των Ιατρικών Υπηρεσιών δρος Όλγας Καλακούτα και του Συμβούλου του Υπουργείου για θέματα εμβολίων κ. Χρίστου Πέτρου. Κατά τη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού για την COVID-19 και απαντήθηκαν ερωτήματα εκπροσώπων των ΜΜΕ. 

Ερωτηθείς για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα ασφάλειας για κανένα εμβόλιο από κανένα οργανισμό αδειοδότησης. Εκεί που έχουμε κάποια κενά είναι στο θέμα της αποτελεσματικότητας. Το μήνυμα είναι απλό, και τα τρία εμβόλια μειώνουν κατακόρυφα τους θανάτους και τις νοσηλείες και αυτό είναι και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Άρα από τη στιγμή που έχουμε αυτό το δεδομένο, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια ανατροπή στη συνέχεια».

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «εμείς ως Κράτος, χρησιμοποιούμε εμβόλια και φάρμακα από τη στιγμή που εγκρίνονται από τον ΕΜΑ. Δεν έχουμε την τεχνογνωσία από μόνοι μας να προχωρούμε σε αδειοδοτήσεις. Στην ΕΕ μόνο μια χώρα παρέκκλινε της απόφασης για να χρησιμοποιούμε μόνο αδειοδοτημένα εμβόλια, η Ουγγαρία».

Από πλευράς της η Αν. Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών κα Έλενα Παναγιωτοπούλου εξήγησε ότι «τα εμβόλια ανήκουν στην κατηγορία φαρμάκων προηγμένης τεχνολογίας και τα σκευάσματα αυτά, αξιολογούνται από ειδική επιτροπή. Το μέγεθος της αξιολόγησης είναι πολύ μεγάλο και αρχίζει από την αρχή μέχρι και τις τελικές μελέτες. Η αξιολόγηση γίνεται κεντρικά».

Σε ότι αφορά το ρωσικό εμβόλιο (SPUTNIK-V), η κα Παναγιωτοπούλου ενημέρωσε ότι «η εταιρεία επέδειξε ενδιαφέρον για αδειοδότηση του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει υποβάλει επίσημη αίτηση». Σίγουρα όμως, είπε, «τις προσεχείς εβδομάδες θα έχουμε κάποια νεότερα».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα της επιλογής του εμβολίου που θα του χορηγηθεί πριν τον εμβολιασμό, ο Υπουργός Υγείας απάντησε καταφατικά, εξηγώντας όμως ότι «εάν κάποιος επιλέξει να απορρίψει κάποιο εμβόλιο, πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στον εμβολιασμό στην δική του περίπτωση. Το δικό μας εμβολιαστικό πλάνο δίνει προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες. Για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους, υιοθετήσαμε και την εισήγηση του ΕΜΑ, όπως δεν υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί. Εάν κάποιος επιλέξει ένα από τα άλλα εμβόλια, πρέπει να γνωρίζει ότι θα πάρει μερικές εβδομάδες μέχρι να έρθει η σειρά του και  να εμβολιαστεί και πρέπει να γνωρίζει ότι θα είναι ακάλυπτος για αυτό το διάστημα».

Στα θέματα των εμβολίων, όπως εξήγησε ο δρ Πέτρου, «πολύ σημαντικό είναι το βάθος της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια. Αν είναι έξι μήνες ή ένα χρόνο για παράδειγμα. Όταν μάθουμε τον χρόνο της αποτελεσματικότητας του κάθε εμβολίου και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, ενδεχομένως να πρέπει να γίνεται και κάποια ενισχυτική δόση. Μπορεί κάποιο εμβόλιο να παρέχει λιγότερη αποτελεσματικότητα τώρα, αλλά στη συνέχεια να αποδεχθεί καλύτερο από κάποιό άλλο, το οποίο στην πορεία μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό, για παράδειγμα μπορεί να χάνονται τα αντισώματα που δημιουργεί πιο νωρίς».

Σε ερώτηση για το ποιες παρενέργειες από τους εμβολιασμούς έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο, η κα Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι, «μέχρι στιγμής είχαμε γύρω στις 72 περίπου αναφορές. Αυτές οι οποίες έχουν αναφερθεί είναι πολύ ήπιες, είναι αναμενόμενες και αναγράφονται στο φύλλο οδηγιών των εμβολίων και αφορούν συνήθως πόνο στο σημείο της ένεσης, ρίγος. Αυτές είναι παρενέργειες που παρατηρούνται σε όλα τα εμβόλια, και στα εμβόλια που χορηγούνται στα παιδιά και σε καμία περίπτωση δεν είχαμε παρενέργειες που να οδηγήσουν σε νοσηλεία και αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες χορηγούν τα εμβόλια και παρακολουθούν την κατάσταση όπως εμείς».

Ο ΕΜΑ, πρόσθεσε η κα Παναγιωτοπούλου, «βρίσκεται σε επαφή με πάρα πολλές εταιρείες κατασκευής εμβολίων. Είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση για αυτό το θέμα, συνεργάζεται με όλους τους κατασκευαστές εμβολίων και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κάθε εμβόλιο».

Σε ό, τι αφορά τους εμβολιασμούς των μεταναστών, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «εντάσσονται και αυτοί στους εμβολιασμούς που θα γίνουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου στις ομάδες προτεραιότητας και εντάσσονται και διάφορες ευπαθείς ομάδες όπου γίνεται μια κατηγοριοποίηση των ατόμων αυτών». Για την πρόβλεψη υλοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι αν και το εμβόλιο της AstraZeneca προβλέπει ότι η 2η δόση χορηγείται στις 12 εβδομάδες, αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα εμβολιαστούν σχεδόν 240,000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καλύψουμε και όλες τις ευπαθείς ομάδες ακόμα και άτομα άνω των 65 ετών.

«Όσον αφορά τη συλλογική ανοσία, εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα αναμένουμε ότι θα εμβολιαστούν 240,000 άτομα μέχρι το τέλος Μαρτίου και μέχρι το τέλος Ιουνίου, περί τις 500,000 άτομα, άρα αντιλαμβάνεστε ότι με αυτά τα δεδομένα και εάν  προσέχει ο κόσμος τότε έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ανοσία από τον Ιούνιο», είπε ο κ. Ιωάννου.

Σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «εμείς προχωράμε παράλληλα με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων μας και τις διάφορες ευπαθείς ομάδες. Δεν είναι εύκολο να γίνει η αξιολόγηση αυτών των ανθρώπων αλλά τώρα έχουμε συστήσει μια επιτροπή, με τη συμμετοχή των οργανωμένων ασθενών και αναμένουμε ότι εβδομάδα με εβδομάδα παράλληλα με το υπόλοιπο πρόγραμμα να εντάσσονται και αυτές οι ομάδες».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις κατά της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κυπρίας Επιτρόπου για την Υγεία κας Στέλλας Κυριακίδου, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «κακώς κατηγορείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθυστέρησε μεν, αλλά δεν άσκησε πιέσεις για τα εμβόλια. Άρα αυτή είναι μια κριτική η οποία δεν ισχύει. Επειδή δέχεται μεγάλη κριτική η Ευρωπαία Επίτροπος, προσωπικά θεωρώ ότι οι συμφωνίες που έγιναν διασφαλίζουν όλα τα κράτη, τα οποία χρειάζονται εμβόλια, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους και με αυτή τη συμφωνία διασφαλίστηκε ότι όλα τα κράτη παίρνουν κατ’ αναλογία πληθυσμού όλα τα εμβόλια με ισότιμη πρόσβαση».

Σε σχέση με την αποχώρηση του Καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκκη από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω τι συμβαίνει στην ΣΕΕ, αλλά είναι δεδομένο και είναι θεμιτό, σε μια επιτροπή που απαρτίζεται από 15 άτομα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αλλά δεν θεωρώ ότι ο κ. Κωστρίκκης αποχώρησε για αυτόν τον λόγο διότι διαφωνίες σαφώς και υπάρχουν και αυτό είναι λογικό να συμβαίνει, κι άλλοι επιστήμονες διαφωνούν μεταξύ τους κατά καιρούς. Αυτό δεν σημαίνει κάτι».

Σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό του βρετανικού στελέχους στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι «την περασμένη Δευτέρα έχουν σταλθεί 282 δείγματα στο ECDC και αναμένουμε μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα να μας απαντήσουν για το βρετανικό στέλεχος και για αυτό τονίζουμε ότι η αποκλιμάκωση θα γίνεται σταθερά και θα βασίζεται σε πολλά δεδομένα επιδημιολογικά. Αντιλαμβάνεστε το να κάνουμε 20,000 ή 35,000 τεστ την ημέρα μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζουμε έγκαιρα πιθανές εξάρσεις και πολύ σημαντικό είναι να εφαρμόζονται και τα πρωτόκολλα στους χώρους εργασίας για να έχουμε πιο καλό και ολοκληρωμένο έλεγχο».

Σε σχέση με την επιβάρυνση που φαίνεται να υπάρχει στην Λεμεσό σε σχέση με τις υπόλοιπες Επαρχίες, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι όντως «βλέπουμε ότι υπάρχει μια άνοδος και αυτό μας ανησυχεί. Για αυτό και σήμερα έχουν δοθεί οδηγίες σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία όπως εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, επίσης έχουν δοθεί οδηγίες στην ιχνηλάτηση όπως μέχρι τη Δευτέρα να γίνει μια ανάλυση των κρουσμάτων στην Λεμεσό για να μπορέσουμε να δούμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε πιθανές εστίες του ιού. Μας ανησυχεί και για αυτό καλώ τους Λεμεσιανούς να προσέρχονται στα σημεία δειγματοληψίας των rapid tests για να ενεργήσουμε έγκαιρα εκεί και αν πρέπει. Αλλά δεν θέλω να δοθεί η εντύπωση ότι μόνο η Λεμεσός έχει πρόβλημα. Ο ιός μας έχει δείξει ότι είναι θέμα ημερών να μας ξεφύγει η κατάσταση και πρέπει να καταλάβουμε ότι πολύ εύκολα μας ξεφεύγει και πολύ δύσκολα ανακτούμε τον έλεγχο».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top